reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@olaa90 nspewno okazami zdrowia to wszyscy jestesmy poki nie ma badan. Moj m tez biegal i dbal o siebie, a jednak pierwsze badanie nasienia najlepsze nie bylo. A u panow to nie takie proste bo leczenie min. 3 mce. Warto sprawdzic.

@Ilis91 dziekuje

@magda1208 wszystko przed toba

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
@mickey @Destino @burczuś Kochane dziękuję za te słowa jest mi przykro z powodu mojej małej wiary tym bardziej , że tyle piszę aby nieustannie wierzyć pomimo i wbrew wszystkiemu.
Psychika jednak płata figle i złe wspomnienia biorą górę. Staram się myśleć pozytywnie panicznie jednak boje się bólu żołądka ponieważ zawsze oznaczał poronienie .
Nawet ból jajników czy podbrzusza nie wywołuje u mnie takiego nie pokoju.
W nocy źle się czułam ciągle odczuwam dreszcze do tego piersi i pieczenie pewnie po luteinie.
Wiem , że nie jestem sama każda z nas musiała przejść tą drogę . Chciała bym już zobaczyć zarodek z bijącym serduszkiem przekroczyć ten felerny czas .
Magda ja przekroczyłam ten etap i wcale nie jest łatwiej u mnie objawów też brak brzuch i plecy bolą co kilka dni i już się zastanawiam czy fasolka rośnie czy żyje ten stres będzie zawsze

@bobasek1990 Zdaję sobie sprawę z tego , że nie będzie łatwo , ale może choć psychika zostanie trochę uspokojona po tym 8 tyg. U ciebie jest na pewno wszystko dobrze jesteś po szczepieniu i w dobrych rękach. Jak byłam przedostatnio u Maliny wówczas nie wiedziałam ,że będę w ciąży to powiedział ,że utrzymamy ciąże . Więc musi być pewny swojego profesjonalizmu i doświadzczenia zawodowego.
@marshia Kochana mamy z mężem firmę więc mogę odpoczywać jednak wcale mi to nie pomaga jestem człowiekiem działania, który nie usiedzi w miejscu.
@Destino Mały jest charakterny od początku pokazuje kto tu rządzi. Będzie dobrze mam nas wszystkie w modlitwie.

Najbardziej niepokoi mnie fakt , że moja intuicja rzadko mnie zawodzi.

Ostatnia edycja:
@Destino a gdzie mogłabym zbadać męża i w jakim zakresie poki nie dostaniemy się do dr. Przybycienia?
Ogólnie to ja jestem z Mielca, do krk mam już 130km. Chciałabym wiec takiego lekarza,który jest w miarę blisko a Przybycien przyjmuje tez w Tarnowie ale tutaj jeszcze odleglejsze terminy...
@Ilis91 czy badania antykoagulant tocznia wychodzą złe jak jest Pai? Tego pai nie badałam... tylko ten toczeń... a dr Janeczko orientuje się wogole w temacie Mthfr? Bo on przyjmuje tez w Rzeszowie w Pro famili, tu udało by mi się szybciej wcisnąć..

A czy któraś z Was tak miała może? Cierpię na przypadłość plamien przed okresem, tak ok 1lub 2 dni... badałam progesteron bo było podejrzenie ze to jego wina, ale był ok wiec mój lekarz powiedział ze tak wiele kobiet ma. W terminie okresu pojawiły się plamienia, stwierdziłam nadchodzi... ale @ się nie rozkręcała, wiec zrobiłam test kreski wyszły w oczach... grube , czerwone... plamienie zniknęło, nie zdarzyłaM się umówić do lekarza bo wczoraj trochę jasnoróżowej krwi wieczorem wiec stwierdziłam na dobre się zaczyna... ale dzisiaj znowu krwi nie ma , jest tylko jakieś takie delikatne brązowe plamienie ... :( nie wiem może powinnam podejść na oddział , tylko nie leczę się w Mojej miejscowości bo tu 100 lat za murzynami... czy czekać jeszcze ? :(

@agatush no to pieknie[emoji5]dzielna dziewczynka

@magda1208 kochana prosze nie sugeruj sie objawami,na prawde to nic nie znaczy choc wiem jakie to stresujace[emoji53]

@zosiak dokladnie jak nie pokoloryzujesz to nic z tego:/
Ja akurat nie musialam ale mowie,jak trzeba to lepiej pokoloryzowac[emoji4]

@Destino mysle ,ze Nataniel jest leniuszkiem po prostu.[emoji5]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
kurdę @bertha zastrzeliłaś mnie tym pytaniem ale odnalazłam zapiski ;) immunosupresję (eqoral + azotopiryna+metypred+ ranigast osłonowo) brałam przez 2 tyg. a potem mieliśmy 2 góra 3 cykle na staranka. U mnie nie udało się niestety zajść w ciążę w tym czasie.
Kurcze, to zupelnie inaczej niz w przypadku ivf.. naturalnie mowi ze masz 2-3 miesiace na starania, a przy ivf kaze czekac min 2-3 miesaice do stymualcji..

edloteh, no to jesli psuje jakosc, to immunosupresja jest nie dla mnie.. ja mam juz problem z jakoscia, to nie moge jeszcze im dokladac.. :/
No nic, musze probowac tylko na encortonie, intralipidzie. ale najpierw musze zajsc.
myslalam, ze rozwiazanie tajemnicy immunologi pomoze mi zajsc w ciaze, a sie okazuje, ze jednak to tylko (aż) na utrzymanie ciazy, ale w zachodzeniu nie pomoże.. ech...

Leukocyty 5,07 ×10´3/µl 4,40 — 11,30
% limfocytów 33,3 % 19,3 — 51,7
Liczba limfocytów 1688 kom/µl 1400 — 3700
% CD19+ (limfocyty B) 10,8 % 7,2 — 22,5
CD19+ (limfocyty B) 182 kom/µl 100 — 600
% CD3+ (limfocyty T) 67,7 % 59,7 — 82,0
CD3+ (limfocyty T) 1143 kom/µl 900 — 2600
% CD3+CD4+ (limfocyty pomocnicze) 41,8 % 30,4 — 51,2
CD3+CD4+ (limfocyty pomocnicze) 705 kom/µl 500 — 1600
% CD3+CD8+ (limfocyty cytotoksyczne) 23,4 % 19,0 — 38,9
CD3+CD8+ (limfocyty cytotoksyczne) 395 kom/µl 300 — 1200
Stosunek CD4/CD8 1,8 0,8 — 2,5
% CD3-CD16+CD56+ (komórki NK) 18,4 % 7,3 — 24,0
CD3-CD16+CD56+ (komórki NK) 310 kom/µl 100 — 500
Czesc dżoasia, pamietam cie z watku in vitro.
tutaj masz za wysokie NK - fajnie byloby je zbić do 10% lub mniej, i tu pewnie encorton i intralipid dostaniesz. oraz stosunek cd4/cd8 Pasnik mowi ze powinien byc idealnie = 1. takze masz odrobine za wysoki. tu encorton tez poradzi sobie.

ja bym rowniez starala sie na twoim miejscu naturalnie :) tylko masz encorton w domu, zeby od razu od pozytywnego testu wziac?

jeśli chodzi o jakość jajek to chyba DHEAS też niektórzy każą robić?
niby tak, ale ja np mam wysokie, nawet za wysokie, a jajka beznadziejne - zarodki padają w 2,3,4,5 dobie, roznie. na 2 procedury w pierwszej padly w 2-3 dobie, a w drugiej procedurze na 5 zaplodnionych, zaczely zwalniac w 4 dobie (juz w 3 bylo troche za malo blastomerow) i pod koniec 6 dnia jeden podjal walke i stal sie blastką i transfer w 7 dniu (nieudany).

Tak, zarodek powstaje jak się połączy komórkę jajową z plemnikiem. Potem zaczyna się podział komórki, a potem te małe komórki jak jest ich już dużo to się muszą "pogrupować" na embrioblast (komórki z których powstaje dziecko) i trofoblast ( z tych powstaje łożysko) w przypadku ifv transferuje się zarodki w 2,3 lub 5tej dobie - te w 2 lub trzeciej dobie są zaledwie kilkukomórkowe i jeszcze nie są pogrupowane, natomiast w przypadku blastocyst - zarodków w 5tej dobie widoczny jest już embrioblast i trofoblast. Określa się też klasy zarodków na podstawie zaawansowania rozwoju i wyglądu zarówno embrio i trofoblastu (czy komórki są "ładne") - to tak w dużym uproszczeniu. Puste jajo jest wtedy, kiedy trofoblast się rozwija i jest pęcherzyk ciążowy widoczny w macicy ale część zarodkowa obumiera.
W przypadku naturalnego zapłodnienia wszystko odbywa się identycznie, tylko ten zarodek do piątej doby przebywa w labo a nie w jajowodzie :)
Pieknie to opisalas :)
dziewczyny, podziele sie z wami filmikiem moich zarodkow. zarodek nr 3 to byl ten transferowany.
widac w okolo 2 minucie filmu jak sie zrobila z niego blastocysta. jest trofoblast (ta otoczka), jest embrioblast (zlepek komorek na dole) i jama. potem sobie blastka tak "oddycha" - kurczy sie i rozpręża.

A czy któraś z Was tak miała może? Cierpię na przypadłość plamien przed okresem, tak ok 1lub 2 dni... badałam progesteron bo było podejrzenie ze to jego wina, ale był ok wiec mój lekarz powiedział ze tak wiele kobiet ma. W terminie okresu pojawiły się plamienia, stwierdziłam nadchodzi... ale @ się nie rozkręcała, wiec zrobiłam test kreski wyszły w oczach... grube , czerwone... plamienie zniknęło, nie zdarzyłaM się umówić do lekarza bo wczoraj trochę jasnoróżowej krwi wieczorem wiec stwierdziłam na dobre się zaczyna... ale dzisiaj znowu krwi nie ma , jest tylko jakieś takie delikatne brązowe plamienie ... :( nie wiem może powinnam podejść na oddział , tylko nie leczę się w Mojej miejscowości bo tu 100 lat za murzynami... czy czekać jeszcze ? :(
to jest sytuacja z teraz?? ja bym leciala zbadac betę i progesteron i wziela progesteron koniecznie. bo moze tylko progesteronu ci brakuje. jaki mialas wynik jak badalas i wyszlo ze jest ok?

Do góry