reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@edloteh ja wiem, ze teoretycznie ilość to nie jakość. Ale mój gin już ma inne zdanie. Wg niego mój wiek wpływa ma to, ze jajka są marne. Wg niego AMH jest tego dowodem. Dlatego chciałam robić inhibine, żeby sprawdzić jakość. Może mało, ale wariaty ;)
Co do badań tez robię w następnym tygodniu CBA i LCT i heliko, a potem IMK :) Pasnikowy standard

Peoszę mi jeszxze wyjaśnić jedno. Bo ja nieobyta z IVF. Transfer robi się zarodka, tak? A potem może być jednak puste jajo??? @dżoasia ?

Ostatnia edycja:
reklama
@edloteh ja wiem, ze teoretycznie ilość to nie jakość. Ale mój gin już ma inne zdanie. Wg niego mój wiek wpływa ma to, ze jajka są marne. Wg niego AMH jest tego dowodem. Dlatego chciałam robić inhibine, żeby sprawdzić jakość. Może mało, ale wariaty ;)
Co do badań tez robię w następnym tygodniu CBA i LCT i heliko, a potem IMK :) Pasnikowy standard
jeśli chodzi o jakość jajek to chyba DHEAS też niektórzy każą robić?

Peoszę mi jeszxze wyjaśnić jedno. Bo ja nieobyta z IVF. Transfer robi się zarodka, tak? A potem może być jednak puste jajo??? @dżoasia ?
Tak, zarodek powstaje jak się połączy komórkę jajową z plemnikiem. Potem zaczyna się podział komórki, a potem te małe komórki jak jest ich już dużo to się muszą "pogrupować" na embrioblast (komórki z których powstaje dziecko) i trofoblast ( z tych powstaje łożysko) w przypadku ifv transferuje się zarodki w 2,3 lub 5tej dobie - te w 2 lub trzeciej dobie są zaledwie kilkukomórkowe i jeszcze nie są pogrupowane, natomiast w przypadku blastocyst - zarodków w 5tej dobie widoczny jest już embrioblast i trofoblast. Określa się też klasy zarodków na podstawie zaawansowania rozwoju i wyglądu zarówno embrio i trofoblastu (czy komórki są "ładne") - to tak w dużym uproszczeniu. Puste jajo jest wtedy, kiedy trofoblast się rozwija i jest pęcherzyk ciążowy widoczny w macicy ale część zarodkowa obumiera.
W przypadku naturalnego zapłodnienia wszystko odbywa się identycznie, tylko ten zarodek do piątej doby przebywa w labo a nie w jajowodzie :)

Witam... potrzebuje Waszej porady,bo dopiero od 3tyg wiem ze mam Mthfr a1298c hetero no i niska wit D ... z badań poki co nie wyszło nic innego, ciąża obumarła w 5tc na duphastonie do 9tc przytrzymana,bo a nóż się rozwinie... zabieg, po ok 3ms pozytywny test ciążowy i okres... teraz znowu to samo... pozytywny test 2 grubasne kreski i w 34dniu cyklu przychodzi okres... czy to możliwe ze coś w moim organizmie zabija ciąże ? :( próbuje się dostać do dr Przybycienia ale mam dzwonić dopiero ok 15grudnia... badałam tez anty tpo,przeciwciała p/c kardiolipinie , p/c plemnikom,ana 1 ok, mutacja leiden ok,hormony wszystkie ok, antykoagulant ok. Czy któraś z Was miała podobnie a mimo to doczekała się szczęśliwego zakończenia? :((

Od wczoraj nie robię nic innego jak czytanie o objawach ciąży i kiedy serce na usg.. wizytuję w swoim 5,4 tc i 6,2tc. Myślicie,że już będzie ❤?
To co mnie trochę niepokoi od wczoraj,to jeszcze chwilowe kłucia w pochwie. To normalne na początku ciąży? Dziś 4,6 tc.
Ja mialam klucia w pochwie (jakby od szyjki) na poczatku ciazy. Nawet myslalam czy to nie jakas infekcja takze to dobry objaw :)
Witam nowe koleżanki.
Ola warrto poczekac na dobrego lekarza. W tym czasie mozesz kariotypy zrobic

@Porzeczka1234, ależ Zosienka sie oblizuje po mleczku :D

@Maciejka78 kochana ja jak jezdzilam na ip to zawsze z plamieniem i nigdy nie odmoiwli a bylam tam czasem dwa-trzy razy na tydzien,jakbym miala placic ciagle za usg to bym zbankrutowala a dwa ,ze lekarz nie zawsze jest a ip tak.
Takze ja nie klamamalam ale...moja przyjaciolka dostala diagnoze od gina ,ze nie widzi serduszka i namowilam ja na ip.
Oklamalysmy ,ze plami i odrazu zbadali i zrobili usg[emoji16]
To chyba najlpesza metoda ,inaczej moga krecic nosem a juz na pewno jak sie powie prawde ,ze czlowiek zwyczajnie sie martwi.

@pixi.nova wybaczone[emoji4]

@agatush super[emoji5]a jak katarek?juz po?
Oj juz czekam na ta Asiunie

@dżoasia witaj kochana,fajny nick,ja mam w brzuszku dżoasie [emoji16]
Zycze Ci wszystkiego najlepszego[emoji4]niestwty racja badania czy tak jak w Twoim przypadku dodatkowo zaplodnienie kosztuja krocie ,ze tez nie ma refundacji na to wszytsko:/ no ale coz ,dla dzidzi wszystko

@marzycielka81 rosnie chlopak [emoji4]

@marshia nie dalabym rady[emoji15]ja wole trasycyjnie maszynke[emoji4]choc przyznam ,ze trace juz widocznosc,jeszcze dwa tygodnie temu moglam sie wychilic i widziec a teraz coraz gorzej[emoji4]

@Porzeczka1234 cudowna Zosienka[emoji7]

@llis91 kochana nie martw sie ,ja w ogole nie mialam objawow,nawet piersi zaczely byc nabrzmiale dopiero o 7 tyg i do tego krwawialam jakbym miala mocny okres takze spokojnie ,objawy nie sa wyznacznikiem[emoji4]

@olaa90 witaj przykro mi[emoji17]
Ja mam mutacje mthfr a i c plus pai-1
Biore acard i zastrzyki z heparyny plus wit metylowane ,dzis 31 tydzien,2 poprzednie ciaze bez tego zestawu nieudane

@kas90 widze znow nocne karmienie[emoji16]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

@Maciejka78 kochana ja jak jezdzilam na ip to zawsze z plamieniem i nigdy nie odmoiwli a bylam tam czasem dwa-trzy razy na tydzien,jakbym miala placic ciagle za usg to bym zbankrutowala a dwa ,ze lekarz nie zawsze jest a ip tak.
Takze ja nie klamamalam ale...moja przyjaciolka dostala diagnoze od gina ,ze nie widzi serduszka i namowilam ja na ip.
Oklamalysmy ,ze plami i odrazu zbadali i zrobili usg[emoji16]
To chyba najlpesza metoda ,inaczej moga krecic nosem a juz na pewno jak sie powie prawde ,ze czlowiek zwyczajnie sie martwi.

@pixi.nova wybaczone[emoji4]

@agatush super[emoji5]a jak katarek?juz po?
Oj juz czekam na ta Asiunie

@dżoasia witaj kochana,fajny nick,ja mam w brzuszku dżoasie [emoji16]
Zycze Ci wszystkiego najlepszego[emoji4]niestwty racja badania czy tak jak w Twoim przypadku dodatkowo zaplodnienie kosztuja krocie ,ze tez nie ma refundacji na to wszytsko:/ no ale coz ,dla dzidzi wszystko

@marzycielka81 rosnie chlopak [emoji4]

@marshia nie dalabym rady[emoji15]ja wole trasycyjnie maszynke[emoji4]choc przyznam ,ze trace juz widocznosc,jeszcze dwa tygodnie temu moglam sie wychilic i widziec a teraz coraz gorzej[emoji4]

@Porzeczka1234 cudowna Zosienka[emoji7]

@llis91 kochana nie martw sie ,ja w ogole nie mialam objawow,nawet piersi zaczely byc nabrzmiale dopiero o 7 tyg i do tego krwawialam jakbym miala mocny okres takze spokojnie ,objawy nie sa wyznacznikiem[emoji4]

@olaa90 witaj przykro mi[emoji17]
Ja mam mutacje mthfr a i c plus pai-1
Biore acard i zastrzyki z heparyny plus wit metylowane ,dzis 31 tydzien,2 poprzednie ciaze bez tego zestawu nieudane

@kas90 widze znow nocne karmienie[emoji16]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Jest już dużo dużo lepiej z tym katarkiem. Praktycznie sobie poszedł - Jeszcze odzywa się po nocy albo po płaczu, ale to tyle :-) Kochana teraz to już ostatnia prosta :-) do spotkania z Asią :-)

@marshia wiek oczywiście ma znaczenie kochana. Tutaj chodziło mi jedynie o jajka w kontekście leczenia imuunosupresyjnego i ivf kiedy się podchodzi do stymulacji, żeby uzyskać ich więcej. Wiadomo, że biologii się nie oszuka. A co do AMH to ten dr niech sobie w trąbkę je wsadzi. Obraz może dać usg zrobione w pierwszych dniach cyklu, kiedy jeszcze @ jest. Można mieć niskie AMH a piękną liczbę pęcherzyków antralnych, i to będzie widać właśnie na obrazie usg.... samo AMH powie o ogólnej sytuacji twojej płodności. Ale nie jest jedynym wyznacznikiem.
@olaa90 witaj, przykro mi kochana, że tutaj się znalazłaś. Nie myślałaś o wizycie u Malinowskiego albo Paśnika w Łodzi? Terminy powinny być szybciej niż do Przybycienia.

Piąteczek [emoji7] Miłego dnia wszystkim [emoji5]

Witam nowe dziewczyny na forum.
@Porzeczka1234 Zosieńka śliczna.
@marshia Wierzę, że twoje jajeczka dadzą rade.
@Ilis91 Mam to samo bardzo się martwie bo w nocy bolał mnie żołądek a w moim przypadku poronienia zaczynały się od objawów podobnych do grypy żołądkowej.
Objawów ciążowych brak. Płakać mi się chce.

reklama
Do góry