reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@roxie123 nie rób teraz AMH, czytając twoje posty wnioskuję, że jesteś w złym dniu cyklu, szkoda pieniędzy, a nie jest to tanie badanie.
@Funia90 i po bólu [emoji8] było aż tak źle?
@Marthi co za babsztyl [emoji35]

Napisane na D5803 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
reklama
@kas90 tak bo w właśnie mam wizytę za 2 tygodnie i odstawiam 36+6 boję się trochę ale jak ty mówisz , że tak bierzesz mi 2 ginekologów tak powiedziało to chyba 3 się nie myli. Nie 150 nie wezmę na pewno boi dupek jestem haha

@roxie123 przestań nie każde labo. ma glukometr to zwykłe badanie panikujesz. Nie należy się ciężarnym każde laboratorium indywidualnie u mnie nie dają

@Funia90 najadłyśmy się bułka z serem, szynką i ogórek zielony i inka z mlekiem
No ja też się boję 150, dlatego łykam tylko co 2 dzień...

Moim zdaniem nie ma znaczenia kiedy się bada amh @matulkaa skad to info.

Wklejam mam takie różne zapiski na różne tematy.

Badanie AMH wykonują kobiety starające się o ciążę. AMH to hormon produkowany przez komórki otaczające jajeczka, które znajdują się w pęcherzykach w jajniku. Badanie poziomu hormonu AMH (Anti-Müllerian Hormone) pozwala ocenić stan rezerwy jajnikowej kobiety i tym samym ocenić jej płodności
Badanie AMH polega na pobraniu krwi (nie trzeba być na czczo) i można je wykonać w dowolnym dniu cyklu miesiączkowego. Na poziom tego hormonu we krwi nie ma wpływu ani terapia hormonalna ani antykoncepcja. Poziom AMH utrzymuje się na stałym poziomie przez cały cykl miesiączkowy.
Badanie AMH - wynik
Stężenie hormonu AMH pomaga określić, ile komórek jajowych jest w jajnikach.
  • Norma AMH dla kobiet jest zależna od wieku, ale dla uproszczenia można przyjąć, że wartość powinna wynosić powyżej 1,4 ng/ml.
    W opisie wyniku badania znajdują się następujące zakresy:
    20-24 lata 1,22-11,70 ng/ml
    25-29 lat 0,89-9,85 ng/ml
    30-34 lata 0,58-8,13 ng/ml
    35-39 lat 0,15-7,49 ng/ml
    40-44 lata 0,03-5,47 ng/ml
    45-50 lat 0,01-2,71 ng/ml
    kobiety z PCOS 1,86-18,90 ng/ml
  • Jeśli AMH jest niskie, to liczba jajeczek jest niewielka, to oznacza, że trzeba jak najszybciej podjąć leczenie niepłodności. Wszystkie wyniki AMH poniżej (a zwłaszcza poniżej 0,5) świadczyć mogą o postępującym ograniczeniu płodności. Bardzo niski poziom hormonu AMH jest wskazaniem do zapłodnienia in vitro
  • Podwyższony poziom AMH(powyżej 6) może iść w parze z zespołem policystycznych jajników

Wiecie nie upieram się przy swoim ale jak badałam amh to na pewno robiłam w jakimś dniu cyklu ale nie był on określony bo mąż oddawał nasienie a ja przy okazji zrobiłam amh

@Porzeczka1234 taką informację uzyskałam od lekarza (ale też nie chcę się upierać [emoji4]), że można w każdym dniu, ale jak zależy nam na jak najbardziej wiarygodnym wyniku to najlepiej żeby to był początek cyklu. Może inne dziewczyny powiedzą jakie mają doświadczenie z tym badaniem [emoji4]

Napisane na D5803 w aplikacji Forum BabyBoom

Dzięki za dokładne info , powiedzcie mi jeszcze czy w moim przypadku jest sens robić to badanie ? skoro i tak mam żelazny zestaw a owulacja i okresy są ;/ po prostu chce zrobić to co mi pomoże , a nie dysponuję na razie zbytnio funduszami ;/ 200zl, same wymazy w poniedziałek , te krzywe tez koło 100 i sama nie wiem czy jest mi to teraz tak bardzo potrzebne ? ;/

reklama
Ja popieram @Porzeczka1234 Robilam AMH na zlecenie lekarza z Invimedu - czyli spec nad spece w tych sprawach i robiłam w połowie cyklu akurat. Nie miało dla niego znaczenia, w którym dniu jestem. Rezerwa to rezerwa - na całą długość życia naszego jeszze. Nue zmienia się w zależności od dnia cyklu.

Do góry