reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

hej dzieki za odpowiedz. encorton bralam od
14 dnia po owulacji 5mg, nastepnego 10mg, jakos wtedy dostalam wyniki ANA i okazalo sie ze beta slabo przyrosla, wtedy zaczelam brac 30mg fakt po tych 30mg ładnie skoczyła ale potem juz rosla znowu zle
miejscowy ginekolog - spec od immunologi - u którego bylam niedawno powiedzial ze mam brac na stałe 10mg encortonu, niestety nie chce do niego chodzic bo dostać sie do niego to jakaś paranoja
Prof. Jerzak widziała moją krzywą cukrową i insulinową i powiedziala że jest OK.
glukoze 75g/insuline (w nawiasie normy) mam
na czczo 88 (70-99)/ 4,81 (6-27)
1h 155/ 44,23
2h 87/13,21

tak pi razy oko
Przeciwciala ATG po 2 tyg brania encortonu spadły mi z 500 do 400
a aTPO z 50 do 40
czyli faktycznie powinnam je chyba zaczac zbijac wczesniej

A czy myślisz ze jest sens jeszcze dokładnego diagnozowania tego ANA?
wyszły mi p/ciala p/jadrowe o typie świecenia ziarnistymi wyszly mi w 2 ciązy

chyba polece po ta witamine E i omegacza do apteki

a powiedz mi jeszcze - te p/ciala badać 3 miesiące od poronienia? bo chyba prof. Jerzak policzyla mi 3 miesiace od miesiaczki po poronieniu - nie wiem czy cos zle jej wytlumaczylam. Moje poronienie samoistne wygladalo jak miesiaczka i potem miesiac pozniej mialam okres. Czyli powinnam liczyc 3 mies od poronienia, tak? nie miałam łyżeczkowania.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
a powiedz mi ile bierzesz tego metylowanego kwasu foliowego?
ja biore teraz 400 mikro (a czasami biore 800) bo juz sama nie wiem ile brac metylfolate z all od jakiegos miesiaca
i 5000 metyloB12 z all
i 3 tabletki zwyklego b6
myslisz zeby dolozyc jeszcze zwyklego foliowego bo folika nie biore

czesc dziewczyny wczoraj bylam w pracy przy aplikcji lutki wyleialo mi takie braowe jakby mi sie @ konczyla bo tak zazwyczaj mam ale później na wlkadce nie miałam nic bylam dziś u lekarza 12DPT BETA 650 prodesteron 20,76 ale dolozyl mi lutki pod jezyk trochę dziś miałam takiego kremowo jasno brazowe na wkladce ale to lutka była tak podbarwiona ... lekarz usg zrobil plynu w brzuchu ni mam ze wgledu na hiperke i jak skonczyl USG to tez nie zauwazyl żeby leciało cos brązowego... poza tym plecy mnie bola brzuch mnie boli dol brzucha powiedział ze tak może być wsumie Wy tez mowilyscie ze na początku tak może być encortonu mam na razie nie brac bo przeciwciał nie mam a jak zarodek sie przyjal to encorton nie potrzbny... bo w czesniej encorton mi nie pomogl dodam ...a i powiedział doktorek ze napoczatku oge mieć takie brazowe jak aplikuje lutke bo może tez lutka podrazniac i cos mi tam tlumaczyl z zarodkiem i z acica a już nie pamiętam powiedział ze na razie ok ...ważne ze dodał jeszcze LUTKE pod jezyk to na pewno progesteron mi sie podniesie w srode nastepna wizyta
9DPT beta 153,30 12DPT 650 chyba ok... lek powiedział ze ok :)) a progesteron wzrosl z 14,34 na 20,76 ale mysle ze to i tak zamalo tym bardziej ze progesteron tez zapobiega odrzutowi zarodka a ja nie mam encortonu wiec musze go trochę podnieść :)))

Kaira - kobieto Ty to masz zaparcie, nie spać po nocach i jeszcze do tego takie porządki. Masz czas chociaż troszkę odpocząć?

Zula - nie dziwię się, że się przestraszyłaś. A podejrzeli chociaż kluseczki, coby mamie wynagrodzić takie chwile grozy?
Dostałaś coś na tę infekcję?
A jak teraz się czujesz?

Alokin - tak jak dziewczyny piszą takie krwawienie to reakcja na leki. Ja ma całe nogi w siniakach po samym tylko acardzie. Wstyd spódniczkę założyć. Oby krwawienie się nie powtórzyło.

MI- mi - piękny przyrost. Oficjalne gratulacje.
Ból brzucha na poczatku taki jak podczas @ to normalne. Podbarwienie śluzu pewnie od luteiny, tam wszystko jest tak ukrwione że byle co powoduje lekkie uszkodzenie naczynka. Teraz dużo spokoju i wszystko będzie dobrze.

Nut4nut - witaj. Przykro, że do nas dołączyłaś.
Ja miałam wysokie przepływy i to dużo wyższe bo 3,3 i 3,8. Dostałam glukophage (mimo, że moja insulina była podobna do Twojej), poza tym witaminę E 200 mg x 3 dziennie i kwasy omega 3 forte x 3. Witaminę E kupuję naturalną - nazywa się TOKOVIT , bo podobno lepiej przyswajalna niż ta syntetyczna. Bierze się ją tylko do 15 dc. Mi ten zestaw leków pomógł, przepływy po 6 tygodniach ładnie spadły do 2,9 i 2,2. Co wg profesor jest już w porządku. W razie gdyby to nie pomogły daje podobno jeszcze jakieś silniejsz leki. Nie martw się, te przepływy są do "naprawienia" w szybkim czasie.
Co do PCO sam wygląd jajników nie świadczy o tym, do diagnozy potrzebne jest określenie poziomu LH/ FSH. Co do ich wpływu na ciąże , poglądy są rózne. Pojawiają się głosy o słabej jakości komórki jajowej jak również takie które negują takie stwierdzenie. Na Twoim miejscu, jeśli nie masz dodatkowych dolegliwości, bez problemu zachodzisz w ciążę to nie upatrywałabym powodu niepowodzeń.
Co do mutacji - mam ten sam układ. Raczej bez wpływu na ciążę - mam dziecko na zwykłym foliku, natomiast ostatnia ciąża na clexanie 0,4; acardzie i kwasie foliowym 15 mg i witaminach B6 i B12 nie powiodła się.
Zestaw leków miałaś świetny m.in. wysokie dawki encortonu. Biorąc pod uwagę, że masz wysokie ANA i p/c tarczycowe to może warto skonsultować się z immunologiem. Mam pytanie czy bierzesz selen na hashimoto?

Badania zrób po trzeciej miesiączce , to pierwsze krwawienie liczyłam już jak miesiączkę.
Anieszka
- jak Ty się czujesz?

Ostatnia edycja:
Altertnatywa leczę się u Jerzak, moje leki masz w stopce. Przed ostatnią ciążą byłam obstawiona lekami od owulki, zastrzyki włączyłam po pozytywnym teście. Byłam pewna że tym razem się uda i znowu lipa. Teraz wybieram się do Dubrawskiego, zobaczymy co on powie.
magdaCH fizycznie czuję się dobrze, psychicznie lekki dołek.

Cześć wszystkim,
jestem nowa na tym forum, ale mam nadzieję, że przyjmiecie mnie to swojego grona. Jestem po dwóch ciążach obumarłych, jedna w 9tc w 10.2013, kolejna w 7tc w 7.2014. Z pierwszej ciąży w połowie przeleżanej i donoszonej na lekach mam zdrową dwuletnią córeczkę, której bezskutecznie próbujemy dać rodzeństwo.
Po pierwszym obumarciu ciąży zrobiłam trochę badań, pomimo lekceważącego stosunku lekarzy do mojego poronienia. Badałam się na własną rękę, bo lekarze uważali, że każdemu może się zdarzyć jeden raz, tym bardziej, że mam już dziecko. Jednak mnie nie dawało to spokoju, teraz wiem, że słusznie.
Mimo dobrych wyników kolejna ciąża była prowadzona na luteinie 3x2, acardzie i clexane 0,4, bardziej ze względu na moje prośby, niż ze wskazań. Niestety pomimo leków historia się powtórzyła, serduszko przestało bić.
Po drugiej stracie i kolejnej serii badań wyszły mi przeciwciała ANA 1:320. Moja ginekolog, choć jest cudowną kobietą, stwierdziła jedynie, że to potwierdza sens stosowania acardu i heparyny w kolejnej ciąży, ewentualnie może mi zwiększyć dawkę do 0,6 i trzeba próbować. Ponieważ wszędzie natykałam się na teorie o konieczności stosowania encortonu przy przeciwciałach ANA, jestem na etapie szukania lekarza, który byłby skłonny poprowadzić ciążę na tym zestawie. I tutaj niestety ściana. Byłam już u kilku polecanych specjalistów i żaden nie chce zastosować encortonu, proponują sam acard, ewentualnie acard+clexane. Dzisiaj na kolejnej wizycie dowiedziałam się, że ANA nie mają żadnego znaczenia diagnostycznego...
Boję się panicznie podjęcia kolejnej próby na tych samych lekach: acard+clexane, bez encortonu. Jestem przekonana, że kolejna ciąża zakończy się tak samo, nie mam siły znowu przez to przechodzić. Wszystkie pozostałe przeciwciała wychodzą mi bez zarzutu. Szukam lekarza, który prowadzi ciąże na żelaznym zestawie. Jestem z Krakowa, sądziłam, że w dużym mieście jest wielu specjalistów immunologów ginekologów, ale jak się okazuje mam ogromny problem ze znalezieniem. Proszę pomóżcie mi, doradźcie do kogo się udać, żeby uzyskać zgodę na sterydy. Najlepiej w okolicach Krakowa, ale jeśli będzie trzeba jestem gotowa dojechać gdzieś w sąsiednie województwo. Warszawa i Łódź niestety odpadają ze względu na koszty i córkę. Będę bardzo wdzięczna za jakieś namiary.
Ewa

ewa_sz00 ja jestem z Małopolski ale postanowiłam jechać do Katowic to dr Magnuckiego, zobacz sobie opinie. Po zbadaniu dal mi receptę na encotron, acard, clexane 0,8, luteine oraz progesteron z Czech. Może spróbuj u niego ;)

reklama
Witam
Magda szczerze jestem zajechana i jesyny luz mialm tydzien temu az 2h jak pojechalam sama na zakupy do marketu hahaha.
Zaczynam tracic pokarm ale 12 tyg na lakatorze wydalilam juz jest coraz trudniej a potrzeby malej sie zwięksZają.

Witam nowe dziewzyny.
Polecam dr lucyne Kobielska

Enya was pozdrawia w szpitalu jest do poniedzialku. Dostala skurczy wprowadzili fenoterol w kroplowce i inne leki.w pob bedzie podgladac Basiunie.
ODEZWIE sie po powrocie.

Do góry