reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Gratulacje!!

Dziewczyny, a ten accofil może być szkodliwy jak nie ma się potwierdzonych wskazań? Ja nie mam jak tych kirów zbadać a może jak ten accofil wezmę to magicznie zajdę, bo może to mój ukryty problem...?
Ma ktoś accofil na zbyciu? Ile się tego bierze?

Tęczowa, kciuki żeby synek szybko się zdecydować dołączyć do mamusi po drugiej stronie brzusia. A ty co wolisz - cc czy SN?

Ok, tak zrobię ;)

Ja miałam odstawić 16mg z dni na dzień. Miałam później 3 dni okropnych boli stawów i ogólne rozbicie masakryczne. Nie wiem czy to po tym ale tak przypuszczam. Nigdy czegoś takiego wcześniej nie miałam.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
gdybym przygotowała się na sn i psychicznie i fizycznei wcześniej to czułabym się lepiej, Cały czas miałam w głowie że idę na cc. Wiadomym jest że sn to szybsza droga do sprawności po porodzie, ale u mnie taki wysiłek to może być znaczny szok dla organizmu,
@burczuś popłakałam się ze śmiechu

@nevergiveup juhu kochana ale super cieszę się bardzo pamiętajmy never give up

@Ag86 to troszkę tego jest ja nie badałam ani kirów ale jajowody mrl szczepienia tsh trombofilia i pare innych mam za sobą leczysz sie chyba w Krakowie ja w Łódzi. Nie możesz zajść w ciążę? Czy jesteś po poronieniach ja dopiero po szczepieniach doczekałam sie naturalnego cudu wcześniej 2 inseminacje i 2 anioły

@tęczowa89 trzymam kciuki aby dzidziuś już nie kazał długo na siebie czekać. Weź tą lekarkę do pionu ustaw
postaram się ;*
@nevergiveup to teraz sprawdz przyrost po 48 h. Po cichutku gratuluje

@Ag86 witaj. Wszystkie jestesmy po przejsciach. W stopce na kompie mozna poczytac ktora z czym walczy.

@Teczowa to juz tuz tuz [emoji1] tez bym tak chciala

@burczus [emoji8]

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w
aplikacji Forum BabyBoom
będzie i u Ciebei szybciej niż myślisz :* zleci Ci szybciutko . Trzymam kciuki za Twoją kruszynkę i żeby te krwawienia/plamienia poszły w zapomnienie i żebyś w końcu mogła troszkę odetchnąć

reklama
@porzeczka, mieszkam w okolicach Krakowa. Byłam u genetyka dr Janeczko, która nie widziała podstaw do podawania heparyny w ciąży, mam MTHFR C667 (homozygota), ale wg. niej jest ona tylko wskazaniem do brania większych dawek kwasu foliowego (dostałam receptę na kwas 5 mg, ew. formy metylowanej). Sacha analizując moje wyniki również nie widział podstaw do heparyny, ale zostawił furtkę, że same poronienia są wskazaniem. Natomiast P. kategorycznie się nie zgadza.
Zaufałam mu i chyba będę się trzymała jego zaleceń, ech, nikt nie da nam gwarancji.

@martha123, a cierpliwość nie jest naszą domeną [emoji56] kciuki zacisnięte
@mickey*[emoji8]
@bertha szkoły są różne, jedni zalecają przed owulacją, inni po (nasz doktorek P.). Ale ja nie odważyłabym się na samodzielne branie takich leków. Accofil jest na receptę, i refundacja przysługuje tylko pacjentom onkologicznym (nie do przeskoczenia :-( cena to prawie 400 zł za 5 zastrzyków, bierze się je co 5-7 dni do 9-12 tygodnia ciąży. Bardzo ważna jest częsta kontrola morfologii.

Napisane na D5803 w aplikacji Forum BabyBoom

To rzeczywiście brzmi poważnie... szkoda ze to aż takie skomplikowane..

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

@Porzeczka1234 do dietetyka bo niewiele moge zjesc. Nie moge nabialu a wapno trzeba, a ze mam skaze bialkowa to na sile nie mozna. Nie moge miesa bo mnie odrzuca, a jak czasem zjem to mam takie jazdy, ze juz nawet nie probuje. Warzyw tez wielu nie moge przez watrobe i jelita bo mam zespol drazliwego cholerstwa, mutacja i takie tam genetyczne predyspozycje. Nie moge malucha trzymac tylko na owocach bo jablek tez nie moge bo za slodkie, chyba ze szara reneta ale mam po nich ogromne mdlosci wiec nie jem i tak duzo rzeczy wiec wysyla mnie gin di dietetyka klinicznego. Zobacze co powie. Nie lubie diet, a moge tylko rzeczy lekkostrawne.

@kas90 tu nie ma co podziwiac. Taka rzeczywistosc. Trzeba sie do niej dostosowac choc ciezko nie stresowac dzidziola.

@Teczowa. 89 nie daj sie lekarzom. Wiem ze oni czesto nie sluchaja, ale twoje zdrowie powinni miec na wzgledzie. Przypomnij gin na wizycie swoj stan zdrowia moze sie w koncu obudzi. Czasem trzeba obuchem w leb, a dzidziol bedzie cie bardzo potrzebowal. Zreszta co ci bede gadac...

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

@Funia90, @marzycielka81 @nevergiveup @bea25ta i inne dziewczyny, które mają MTHFR (i chcą wiedzieć, co się dowiedziałam na wizycie)! BĘDZIE COŚ WAŻNEGO DLA WAS!!! :* @nafoczka, może się z tym spotkałaś, a jak nie to przeczytaj proszę :*

@Ag86 - witaj! :)))
@nevergiveup - gratki! :)))

Hej!!! :*
Jestem po wizycie, wybaczcie, że dopiero dziś piszę... wczoraj nie napisałam, miałam po wyjściu taką migrenę, że masakra. Położyłam się od razu do łóżka. To chyba z wrażenia i nerwów trochę...

Rozpiszę się, ale postaram się wszystko dokładnie opisać. :)

Zacznę może od tego, ze sam gabinet w MEDart w Poznaniu, na najwyzszym poziomie z najnowoczesniejszym sprzetem. W toalecie podgrzewane klapy z mozliwoscia podmycia, muzyczka do sikania, woda ciurkiem lecaca, pomagajaca sie wysikac i takie tam... Odjazd, po prostu. :O :D

Co do samej lekarki - dr Kubiaczyk - baaaaaardzo otwarta, ciepla, mila, kochana - po prostu. Z dystansem do siebie i do wszystkiego. Odnoszaca sie z duza dawka pozytywnej energii do mnie i do meza. No fajna babka, ktora mimo ze Michal nic nie mowil, zwracala sie stale do Nas, usmiechala sie, ale byla przy tym wszystkim twarda, stanowcza i pewna siebie. Jak weszlam to od razu do mnie, ze jestem pewnie po 2 poronieniach i ze prosze siadac i ze spokojem sobie wszystko omowimy.

Przejrzala wszystkie moje wyniki - wiekszosc sobie zeskanowala, sprawdzila na podstawie wynikow czy na pewno mam hashimoto, po czym jak zapytala o zalecenia od endokrynologa to powiedziala, ze nigdy o nim nie slyszala ale juz go lubi bo to bardzo madry czlowiek i w 100% sie z nim zgadza. Zalecila tylko zmiane euthyroxu na letrox ktory nie ma laktozy, bo mowi ze tak bedzie lepiej - i co fajne, przepisala mi letrox z obznizka na NFZ (a endo tego nie robil do tej pory). Poza tym pochwalila, ze wit. D biore 4000j, a nie tak jak zalecil endo 2000. Diete bezglutenowa kazala utrzymywac. Co do branego selenu sie rowniez z nim zgadzala. Skrytykowala bardzo prof Zawilska, zwlaszcza to co Zawilska powiedziala o mutacji MTHFR w moim przypadku i clexane... (btw. Wkurzyalam sie i napisalam do hematolog i zwrocila mi kase za wizyte:p)

Kubiaczyk kazala mi brac dalej witaminy metylowane, ale uwaga! sprawdzila kazdy moj lek - jeden po drugim (b6, b9, b12, selen, itd) i poprosila bym zmienila te witamine B12 co mam z NOW (Link do: NOW WITAMINA B12 100loz STRES NERWY DEPRESJA USA), bo ta ma w skladzie "Witamina B-12 (jako cyjanokobalamina) 1000 mcg", a ja musze miec B12 METYLOKOBALAMINE!!! (Ja o tym wcześniej nie wiedziałam totalnie...) Ponoc ta z NOW mi bardziej szkodzi niz pomaga, bo z moim uszkodzonym genem MTHFR ja jej w ogole nie przetwarzam, stad w krwi wysoki poziom wit B12. Takze tutaj mowila ze mam sobie kupic jaka chce ale by miala w skladzie metylokobalamine (zasugerowala ze moze to byc np dr Enzmann 500ug), ale mowila ze na Kraszewskiego 4 w Poznaniu jest zielarnia i sporo osob tam kupuje lub przez internet i ona nie ma nic przeciwko temu.

W zaleceniach odnosnie lekow mam:
Wit D 4000j
Metylowany kwas foliowy swanson 0,8 (to co juz biore)
Witamina B12 (do kupienia nowa)
Metylowany B6, ktore juz biore
letrox 75 (zamiast euthyrox)
cefasel (selen)
Accard 75 (brac od teraz juz)
Dieta bezglutenowa

Od dnia pozytywnego testu ciazowego
Clexane 0,4 x 1 dziennie
Duphaston 2x1

Tylko co dziwne dla mnie - mówiła, że nie ma znaczenia czy brać clexane rano czy wieczorem i tak samo duphaston. Jak wy to bierzecie?

Na miejscu zaplacilam 500 zl (250 zl wizyta + 250 badania). W trakcie wizyty dr zrobila mi posiew z drog moczowo-plciowych-tlenowo-szyjka macicy + panel MCU-MLX, wykrywanie DNA chlamydia, mycoplasma i ureaplasma, bo tego nie mialam wczesniej robione.

Zasugerowala ze moge zrobic jeszcze USG 3D macicy w cenie 400 zl (by miec pewnosc ze nie mam tam zrostow ani nic), ale mam nad tym sama pomyslec sobie i poczytac, ona mnie nie zmusza i nienalega, a HSG i Histero powiedziala, ze moge odpuscic bo nie podejrzewa u mnie problemow, skoro zachodzialam w 1 cyklu staraniowym w ciaze od razu. Zrobila mi tez usg na miejscu i powiedziala ze macica prawidlowego ksztaltu,wielkosc i echogennosc tez, zmierzyla endometrium, jajniki obustronnie ok, zaznaczyla ze sa drobne pecherzyki na obu jajnikach + 1 dominujacy pecherzyk 13 mm i z jej strony jak wyniki posiewu beda ok to mam zielone swiatlo i mamy dzialac.

Dala mi refundacje na clexane i letrox, co jest fajne i np. fajne jest tez to, ze jesli wyjdzie mi cos w posiewie nie tak to mam tylko zadzwonic i oni mi wypisza recepte i mam leczyc - nie musze przychodzic na wizyte. Dala mi od razu do siebie nr prywatny i powiem Wam, ze juz wieczorem wyslalam jej dwa smsy bo zapomnialam dopytac o te refundacje itd i od razu odpisala. Milo i uprzejmie.

Co do pozostalych moich pytan - Mowila ze homocysteiny wyniki moga byc u mnie sfalszowane bo niestety ale w labolatoriach zle robia te badania i czesto wychodza prawidlowe choc nie powinny. Ze niby tylko Alab w prawidlowy sposob bada homocysteiny (pobiera krew nie do zwyklej probowki a do jakiejs zelowej i wowczas to daje prawidlowy wynik, a te plastikowe zwykle probowki ponoc falszuja) i powiedziala ze gdybym miala nawet 12 homocysteiny to sobie poradzimy i tym mam sie tak mocno nie przejmowac.

Odnosnie Encortonu - powiedziala ze zapisuje jak pacjentka bardzo chce, ale to wtedy dziala jak placebo bo ona uwaza jak i inni z nia wspolpracujacy lekarze, ze to nie szkodzi, ale tez nie ma udowodnionych badan ze pomaga utrzymac ciaze i mowi, ze wstyd jej to zapisywac ale jak pacjentka bardzo chce to da.

o Metforminie mowila ze daje, ale jak jest potrzeba, a nie tak jak z Encortonem i ze w moim przypadku zdecydowanie nie ma potrzeby.

Ogolnie zrobila na mnie dobre wrazenie. Mowila, ze jak zajde to od razu clexane + duphaston i accard i jazda, na wizyte przyjsc ok 6 tc ciazy aby ja potwierdzic, wczesniej nie, ale przed wizyta porobic APTT i INR, by zobaczyc czy dawka clexane jest OK, a tego anty Xa (co zawilska chciala badac dopiero w III trymestrze) mowila, ze bedziemy robic ale wczesniej zdecydowanie i, ze prof Zawilska chyba oszalala by tak dlugo czekac.... Czyli potwierdzila to, co ja myslalam.

Generalnie moj M wyszedl bardzo podbudowany i od razu, ze plan jest taki, ze koniec lipca wakacje i staranka w sierpniu, a ja choc podswiadomie mam dobra opinie i wrazenie o Pani doktor po tej wizycie i poczulam lekka wiare, ze moze przy niej sie uda, tak mam wymieszane przez to ze nie wiem komu ufac i nie umiem sie w pelni z tego cieszyc.... ehh sama nie wiem co myslec.... :(

@Marthi, ja mam z now food, ale faktycznie inną tą B12 (vitamin b12 as methylocobalamin). A na przedniej etykiecie jest duzy napis Methyl B12.

Cieszę się, ze macie juz jakis plan :* bedziesz brała ten encorton?

@kas90 - ja już wczoraj oblookałam, że NOW FOOD na allegro są dwa rodzaje - te, co ja mam z cyjanokobalamina i te prawidłowe, właściwe z methylocobalamin. Nie widziałam tej różnicy zamawiając je z internetu więc cieszę się, że wyłapała to ta ginka. Muszę to od razu zmienić....

Aaa i co ważne, ta ginka mówiła, że ostatnio korespondowała oficjalnie z Solgarem i okazało się, że oni coś też tam ściemniają z tą witaminą z grupy B, bo niby podawali przez telefon, że ich produkt związany z modulatorem homocysteiny ma w składzie metylokobalamine (b12), a jak wystosowała do nich oficjalne pismo, to okazało się, że mają w składzie cyjanokobalamine, a nie metylo... więc mówi, że się wkurzyła na tę firmę, bo to nie pomaga jej pacjentkom.

reklama
Do góry