Enya błąd określenia wagi na podstawie usg wynosi do 30% więc Twoja Basia może być większa od naszych maluchów. Ja od jakiegoś czasu planuję zrobić listę potrzebnych rzeczy do szpitala i wyprawki ale ciężko mi to idzie... Póki co kupuję pojedyncze ciuszki , które mi się podobją i nie mam niczego konkretnego. Planowałam zacząć urządzać pokoik dla małego, ale okazało się, że najprawdopodobniej od stycznia (albo wcześniej) będziemy musieli się przeprowadzić do moich rodziców (200km) więc jakiekolwiek remonty są bez sensu... Dodatkowo ,żeby z nimi za długo nie mieszkać wypadałoby znaleźć jakiś projekt domu no i działkę żeby go wybudować a tak na odległość trudno.. No i nie wiadomo czy mężowi spodoba się tam praca... Na początku będzie zarabiał o połowę mniej więc trochę się wkurza... Ostatnie 5 lat było super spokojnych (poza 2 poronieniami) a w tym , zwłaszcza w tym półroczu szaleństwo- maluszek, zmiana pracy, przeprowadzka Mam nadzieję, że wszystko się uda....
reklama
enya81
Fanka BB :)
Karola wiem o tym statystycznym "błędzie" , moja pierwsza córa dzień przed porodem wg USG miała niby 2700 a urodziła się z wagą 3050 Ale u mnie raczej sie zgadza bo Basia na USG w szpitalu w 25t ważyła 700 gram.
Ja mam też ciekawie bo do końca września (czyli około mojego porodu) mamy się przeprowadzić do mieszkania moich rodziców na te miesiące dopóki nie skończymy swojego (mój maż planuje że dopiero będzie to grudzień) i też za bardzo nie wiem jak to ogarnąć. To obecne musimy wynająć żeby mieć kasę na kredyt. Graty dla małej powinnam już wozić do "nowego" mieszkania ale tam też jest tylko zrobiona kuchnia i łazienka. Nie ma ani łóżka, ani szafy więc czeka nas życie na kartonach. Na szczęście moja córa ma biurko, krzesełko itd. I póki co mała będzie miała łóżeczko z nami w sypialni a potem pomyślimy. No czyste szaleństwo;-) Tak więc mam nadzieję że uda mi sie to jakoś finansowo i organizacyjnie ogarnąć
Ja mam też ciekawie bo do końca września (czyli około mojego porodu) mamy się przeprowadzić do mieszkania moich rodziców na te miesiące dopóki nie skończymy swojego (mój maż planuje że dopiero będzie to grudzień) i też za bardzo nie wiem jak to ogarnąć. To obecne musimy wynająć żeby mieć kasę na kredyt. Graty dla małej powinnam już wozić do "nowego" mieszkania ale tam też jest tylko zrobiona kuchnia i łazienka. Nie ma ani łóżka, ani szafy więc czeka nas życie na kartonach. Na szczęście moja córa ma biurko, krzesełko itd. I póki co mała będzie miała łóżeczko z nami w sypialni a potem pomyślimy. No czyste szaleństwo;-) Tak więc mam nadzieję że uda mi sie to jakoś finansowo i organizacyjnie ogarnąć
Ostatnia edycja:
alternatywa
Fanka BB :)
Mam wyniki przeciwciał antykardiolipidowych - w obydwu klasach są ujemne. Ale wynik antykoagulantu toczniowego wyszedł wątpliwy - jutro zadzwonię do Diagnostyki i spytam czy powtórzą badanie bezpłatnie.
czesc dziewczyny proszę o porade odebrałam wynik bialko C miesci się w normie... bialko S mam 47,42% norma 60 do140% czyli jak dobrze rozumiem to jest niedobor... czy wy na to bierzecie clexane i w jakiej dawce jeszcze jakos się to leczy??? i od czego zależy ze niektóre dostają clexane niektóre fraxiparyne??? pozostale wyniki mam ok czyli związane z trombofilio jedynie tylko mthfr heterozygota
i mam jeszcze takie pytanko jestem po szczepieniach limfocytami lekarz przy kolejnej probie in vitro nie kazal mi brac encortonu dodam ze nie mam zadnych przeciwciał ani plemnikowych ani lozyskowych czy ktoras tez podchodzila do in vitro bez encortonu tylko przy szczepionkach ??? z góry dziekuje za odpowiedz
a to bialko S to mogly zafalszowac wynik tabletki antykoncepcyjne??? czy po prostu może to być związane z mutacja mthfr???
zula co tam u ciebie jak się czujecie??? powiedz mi kochana jakie dawki progesteronu bralas i czy bylas na acardzie i clexane czy tylko na clexane i od kiedy bralas od transferu czy wcześniej ??? pozdrawiam serdecznie
i mam jeszcze takie pytanko jestem po szczepieniach limfocytami lekarz przy kolejnej probie in vitro nie kazal mi brac encortonu dodam ze nie mam zadnych przeciwciał ani plemnikowych ani lozyskowych czy ktoras tez podchodzila do in vitro bez encortonu tylko przy szczepionkach ??? z góry dziekuje za odpowiedz
a to bialko S to mogly zafalszowac wynik tabletki antykoncepcyjne??? czy po prostu może to być związane z mutacja mthfr???
zula co tam u ciebie jak się czujecie??? powiedz mi kochana jakie dawki progesteronu bralas i czy bylas na acardzie i clexane czy tylko na clexane i od kiedy bralas od transferu czy wcześniej ??? pozdrawiam serdecznie
Mimi miałam niedobór białka S (43- wynik w tych samym normach co Twoje) wykryty tuż przed 2 ciążą. Hematolog zleciła acard i clexanne 0,4 od pozytywnego testu, ciąży nie donosiłam, nie jestem jednak pewna czy z powodu złych wyników krzepliwości (miałam też sporo obniżoną antytrombinęIII). Temat wpływu hormonów (zarówno antykoncepcji jak też luteiny, którą wtedy brałam) na obniżenie wyników pojawił się, ale żaden z lekarzy tego związku nie potwierdził. Po poronieniu leczyłam się u hematologa, który powtórzył i rozszerzył badania i wyniki były w granicach dolnej normy, a później nawet w środku. Malina i Jerzak widząc to białko obydwoje stwierdzili, że dawka clexanne była zbyt niska i proponują w przyszłości dawkę 0,6. Wiem, ze część lekarzy dopasowuje dawkę do wagi. Ile ważysz? Fraxiparyna tak jak clexanne zawiera heparynę, która rozrzedza krew, ale jest tańsza. Dodam, że niektóre dziewczyny brały zastrzyki już od starań, a acard cały czas, co chyba warto rozważyć przy tych wynikach.
Karola to dużo rewolucji w Waszym życiu, rozumiem że Ty wracasz w rodzinne strony ?, ale wyczuwam w Tobie dużo spokoju w tym wszystkim, widać ze maleństwo dodaje Ci skrzydeł :-)
ja tez z dnia na dzień jak dziecko rośnie, czuje że mogłabym góry przenosić i jak się uda urodzić to juz z kazdą inną przeszkoda dam radę;-)
ps. jakiegoś dobrego rossmana masz u siebie, ja wczoraj byłam w 5 warszawskich i dupa, akurat tych testów na ph nie mogłam znaleźć:-(, póki co zamówiłam na allegro papierki lakmusowe jak pisała Kaira, zawsze cos będe miec w zanadrzu.
Całe szczescie te upławy sie skończyły
Enya kuchnia i łazienka najważniejsze, resztę powoli zrobicie , ale wiadomo kasa kasa..
ja już po cichu urzadzam pokój Jaska, na razie stoi pusty po remoncie, jakoś na razie nic nie kupuje , boję sie zapeszać..
ale już sie nie moge doczekac ))
Neli a Ty sie chyba imieniem jeszcze nie pochwaliłas dla małej ???
Mimi oprócz białka, sama mutacja tez jest wskazaniem do brania acardu i heparyny, Gosia juz CI wszystko fajnie wyjaśniła..
ja acard brałam juz 2 miesiace przed staraniami, bo ma działanie długofalowe, heperana natomiast rozrzedza krew doraznie, dlatego głównie jest zlecana od dnia testu.
Chociaż ja po inseminacji, zaczełam wszytko brac wczesniej na wszelki wypadek, czyli 8 dnia po IUI.
Co do encortonu to cieżko powiedziec, jak nie masz przecwiciał , chociaz z tego co cztałam po in vitro jest czesto zlecany, nasza Alokin brała na pewno.
A u nas po wczorajszym połówkowym super, lekarz powiedział że Jasiek zdrowiutki, wszystko w normie i prawidłowe..
mega sie uspokoiłam, chociaz wiadomo lęk czai sie cały czas..
a no i dostałam tą poduszkę rogala ,i powiem Wam jest rewelacja , co prawda zawalam nią wiekszość łózka, ale maż dzielnie cierpi..
pozycja jest super wygodna do spania i "nie pozwala " sie nieświadomie przekrecac na plecy..
ja tez z dnia na dzień jak dziecko rośnie, czuje że mogłabym góry przenosić i jak się uda urodzić to juz z kazdą inną przeszkoda dam radę;-)
ps. jakiegoś dobrego rossmana masz u siebie, ja wczoraj byłam w 5 warszawskich i dupa, akurat tych testów na ph nie mogłam znaleźć:-(, póki co zamówiłam na allegro papierki lakmusowe jak pisała Kaira, zawsze cos będe miec w zanadrzu.
Całe szczescie te upławy sie skończyły
Enya kuchnia i łazienka najważniejsze, resztę powoli zrobicie , ale wiadomo kasa kasa..
ja już po cichu urzadzam pokój Jaska, na razie stoi pusty po remoncie, jakoś na razie nic nie kupuje , boję sie zapeszać..
ale już sie nie moge doczekac ))
Neli a Ty sie chyba imieniem jeszcze nie pochwaliłas dla małej ???
Mimi oprócz białka, sama mutacja tez jest wskazaniem do brania acardu i heparyny, Gosia juz CI wszystko fajnie wyjaśniła..
ja acard brałam juz 2 miesiace przed staraniami, bo ma działanie długofalowe, heperana natomiast rozrzedza krew doraznie, dlatego głównie jest zlecana od dnia testu.
Chociaż ja po inseminacji, zaczełam wszytko brac wczesniej na wszelki wypadek, czyli 8 dnia po IUI.
Co do encortonu to cieżko powiedziec, jak nie masz przecwiciał , chociaz z tego co cztałam po in vitro jest czesto zlecany, nasza Alokin brała na pewno.
A u nas po wczorajszym połówkowym super, lekarz powiedział że Jasiek zdrowiutki, wszystko w normie i prawidłowe..
mega sie uspokoiłam, chociaz wiadomo lęk czai sie cały czas..
a no i dostałam tą poduszkę rogala ,i powiem Wam jest rewelacja , co prawda zawalam nią wiekszość łózka, ale maż dzielnie cierpi..
pozycja jest super wygodna do spania i "nie pozwala " sie nieświadomie przekrecac na plecy..
Misiejku ja od zawsze chciałam wrócić w rodzinne strony, ale po studiach na Śląsku rozpoczęłam wymarzoną specjalizację i tak jakoś przeciągnęło się do łącznie 10 lat.. Baliśmy się z mężęm , że nie będzie łatwo ze znalezieniem pracy, w miasteczkach ok 20tys różnie z tym bywa, ale okazało się super. Mąż znalazł w dwóch z dwóch odwiedzonych miejsc, a jak mówił czym ja się zajmuję to chcieli mnie od zaraz No ja niestety jeszcze po urlopie macierzyńskim będę musiała przez 10 mies dojeżdżać na Śląsk, ale trudno. Mieszkania póki co nie będziemy nikomu wynajmować więc albo z małym i mamą albo sama będę tu pomieszkiwać i jakoś to zleci Az boję się zapeszać
A co do testów, to dziwne... Ja kupowałam je w różnych rossmanach i tylko w tych malutkich był z tym problem. Możesz je zamówić w aptece Gemini na internecie (11-12 zł) i przy okazji płyn do higieny intymnej Lacibios Femina pregna kosztuje tam ok 10zł, a u nas w aptekach 15-20zł więc też warto W ogóle to bardzo tania apteka i całą "kosmetyczno-higieniczna" wyprawke mam zamiar tam zamówić Co do papierków lakmusowych to one są bardzo niedokładne bo mają szeroki zakres ph (1-14) a te w testach 4-7....
A co do testów, to dziwne... Ja kupowałam je w różnych rossmanach i tylko w tych malutkich był z tym problem. Możesz je zamówić w aptece Gemini na internecie (11-12 zł) i przy okazji płyn do higieny intymnej Lacibios Femina pregna kosztuje tam ok 10zł, a u nas w aptekach 15-20zł więc też warto W ogóle to bardzo tania apteka i całą "kosmetyczno-higieniczna" wyprawke mam zamiar tam zamówić Co do papierków lakmusowych to one są bardzo niedokładne bo mają szeroki zakres ph (1-14) a te w testach 4-7....
gosia antytrombinę III mam w normie tylko to bialko s, bialko c w normie... waze 45kg wszystkie wyniki dotyczące krzepliwości i zakrzepicy w normie acard lykam już ok 2-3miesiace jak wyszla mi mutacja mthfr ale wcześniej nie robiłam tego badania bialek wiec nie mam do czego porownac teraz chce podejść do in vitro wiec chce przejść n clexane lub fraxi bo acard przed punkca nie zabardzo mogłabym brac kochana dziekuje bardzo za odpowiedz
misiejek wiem ze daja encorton przed invitro bo zakazdym razem miałam tylko teraz się szczepilam i lekarz powiedział zebym nie brala przeciwciał nie mam a może zablokować ponoc te przeciwciała na które się szczepi i zglupialam nie wiem co mam robic choć ostatnio brałam encorton trzy miesiacye przed transferem i nic nie pomoglo niby mam być zabezpieczona szczepionkami zglupiec można mam nadzieje ze to przyczyna tego bialka s... heparynę chce brac już przed transferem a najlepiej od dnia stymulacji
misiejek wiem ze daja encorton przed invitro bo zakazdym razem miałam tylko teraz się szczepilam i lekarz powiedział zebym nie brala przeciwciał nie mam a może zablokować ponoc te przeciwciała na które się szczepi i zglupialam nie wiem co mam robic choć ostatnio brałam encorton trzy miesiacye przed transferem i nic nie pomoglo niby mam być zabezpieczona szczepionkami zglupiec można mam nadzieje ze to przyczyna tego bialka s... heparynę chce brac już przed transferem a najlepiej od dnia stymulacji
reklama
Dziewczyny,
odebrałam dzis wyniki MLR :
Hamujący wynik surowicy 0 %. Odpowiedź poliferencyjna limfocytów moich na antygeny pod wpływem surowicy męża wynosi 110% odpowiedzi uzyskanej spulowanej surowicy pochodzącej od 20 dawców krwi.
Czy któraś mogłaby mi to jakoś rozjaśnić? Czy to znaczy, że musimy się szczepić ? (
odebrałam dzis wyniki MLR :
Hamujący wynik surowicy 0 %. Odpowiedź poliferencyjna limfocytów moich na antygeny pod wpływem surowicy męża wynosi 110% odpowiedzi uzyskanej spulowanej surowicy pochodzącej od 20 dawców krwi.
Czy któraś mogłaby mi to jakoś rozjaśnić? Czy to znaczy, że musimy się szczepić ? (
Podziel się: