reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Hej dziewczynki! :)

Trochę mnie znowu nie było, bo pojechaliśmy spontanicznie na wakacje do Turcji, taki last... ale już wróciliśmy, praca i te sprawy i nadrabiam zaległości! :*

@kas90 - gratuluję dobrych wyników! pięknie :) słodki też ten Twój brzusio!
@funia26 - ściskam, ja też z okresem w turcji... Niemniej starań na razie i tak nie możemy podejmować.
@bea25ta - wiedziałam, że z cudowną wiadomością foczusi chodzi właśnie o Ciebie!!!!!!!!!!!!!! <3 aż musiałam post edytować w trakcie pisania :) ja również przeżyłam taką cudowną nowinę... aczkolwiek niestety u mnie nie trwała ona długo... po tygodniu ciąża obumarła :( ale wierze i wiem, że u Was będzie zupełnie inaczej!!! :*
@susana - cudowne informacje!
@melania86 - gratuluję :)
@czarna_mala - trzymam kciuki za Ciebie, kochana!

Z nowinek u mnie, dziś pobrałam wyniki z badania genu MTHFR...
Wyszedł mi wynik dodatni z: Mutacja genu MTHFR A1298C (w układzie heterozygotycznym)
ujemny
z: MTHFR C677T

Możecie mi coś więcej od siebie z doświadczeń napisać odnośnie tego MTHFR A1298C ? Nie wiem czy przypadkiem @Destina lub @kas90 nie miała tego?
Co się na to bierze? Czy te metylowane witaminy czy jakieś sterydy?

Czy jeśli chcemy starać się jakoś pod koniec lata brać już witaminy, kwas itd?
Teraz biorę tylko euthyrox, wit. D3, selen i mam brać przez 2 miesiące prewenit na zbicie homocysteiny.

8 maja, w poniedziałek, idziemy na badanie kariotypów... boję się.
Ja tez mam mutacje A hetero i mam tez C hetero. Biore przed, w trakcie staran i w ciazy bede brac wit B w formie metylowej. Ja kupuje te: Link do: Doctor's Best, Best Fully Active B Complex, 30 Veggie Caps.
Ten prewenit widze, ze ma wlasnie w skladzie witaminy B6,9,12, ale nie w formie metylowej. Takze ja bym sugerowala zmienic ten preparat na wlasnie te same witaminy ale w formie metylowej.
My tez je bierzemy zeby zbic homocysteine wlasnie.

Dodatkowo biore Acard i w ciazy bede brala heparyne. i bede zabezpieczona takim zestawem. nie ma co sie martwic ta mutacja, to najmniejszy problem.

reklama
@burczuś - dzięki za info i linki, rozumiem, że w tych dwóch opakowaniach kryje się to wszystko, co napisałaś? b9-kwas foliowy, b6 i b12?
Wybacz, ale nie zamawiałam nigdy stamtąd a z j.ang. też zbyt biegła nie jestem...

@bertha - dziękuję za info! Tak, prewenit ma witaminy b6, b9 i b12 w składzie (b9 to kwas foliowy rozumiem?), ale w normalnej wersji, tak jak napisałaś.
Kupiłam póki co jedno opakowanie, bo właśnie nie byłam pewna, a MTHFR robiłam we własnym zakresie, nikt mi nic nie zlecił z tych badań więc bardziej opieram się tutaj na Waszych poradach i doświadczeniach, aniżeli tylko na lekarzach, bo póki co oni w większości się dziwią, co to za badania robię i kto mi je zleca...

Ja już też mam powiedziane, że w ciąży na pewno clexane. Podejrzewam, że accard też będę brać. Na razie nie mam zielonego światła, więc przede mną jeszcze długa droga do starań...

@Marthi ja też mam tą mutacje. Tak jak dziewczyny pisały, jest ona najlżejsza i nawet metyle nue są aż tak potrzebne i wszystko zależy od homocysteiny a skoro metyle nie szkodzą tak jak zwykle formy to bym się nie zastanawiała tylko brała metyle.
Cdn :)

@Marthi, to dokończ sobie ten prewenit, a zamawiaj już wit. metylowe B6 (p-5-p), kwas foliowy=b9 w formie metylowej nazywa się metafolin, folian itp. i b12 w formie metylowej nazwywa się metylokobalamina (metyl-b12).
Ja brałam b6- 25mg; metafolin 400ug, b12metyl- 1000 ug. Łykałam przy obiedzie :)
A przed staraniami zbadaj sobie homocysteinę.

@nafoczka - dziękuję za poradę, Ty nasza mamo forumowa! :)
Zatem chyba skończę to opakowanie prewenitu co mam i faktycznie przerzucę się na te metyle...

Hmm, a dlaczego Wy wszystkie kupujecie je na tym iherb? Najkorzystniej cenowo, czy w Polsce są cieżko dostępne te witaminy?

@kas90 - dziękuję za info!!! :* Moja kochana! A powiedz mi, te dawki lekarz Ci zalecał, czy sama sobie je ustawiłaś?
Tak, tak, przed staraniami (i w ogóle nawet przed kolejna wizytą u endokrynologa!) mam zrobić badanie homocysteiny + inne zalecone. Mam wrażenie, że ten endo, co do niego trafiłam najwięcej ogarnia póki co z tych specjalistów... ;)

@nafoczka - dziękuję za poradę, Ty nasza mamo forumowa! :)
Zatem chyba skończę to opakowanie prewenitu co mam i faktycznie przerzucę się na te metyle...

Hmm, a dlaczego Wy wszystkie kupujecie je na tym iherb? Najkorzystniej cenowo, czy w Polsce są cieżko dostępne te witaminy?

@kas90 - dziękuję za info!!! :* Moja kochana! A powiedz mi, te dawki lekarz Ci zalecał, czy sama sobie je ustawiłaś?
Tak, tak, przed staraniami (i w ogóle nawet przed kolejna wizytą u endokrynologa!) mam zrobić badanie homocysteiny + inne zalecone. Mam wrażenie, że ten endo, co do niego trafiłam najwięcej ogarnia póki co z tych specjalistów... ;)
Najkorzystniej cenowo a jak kupujesz więcej to już na pewno i np kwasu 800 w Pl nie dostaniesz a 400 wychodzi drogo :)
@anetkruczek ja brałam lamette od doktorka choc nie mam do niej przekonania tak do końca. Bardziej wierzę w zastrzyk z pregnylu/ ovitrelle na podrasowanie cialka / juz nie koniecznie na pękanie jak masz swoją owu.
Dobrze @bea25ta pisze, możesz spróbować żeby nie mieć do siebie wyrzutu ale dluzsze branie osłabia komorki i powinna być przerwa.
@ovli22 myślę że Beatka ma rację co do ciąży mnogiej. Trzeba myśleć racjonalnie a nie sercem ze by się chciało. Owszem dla dziewczyn które nie zachodzą, ciąża mnoga to być może jedyna szansa ale dla nas po stratach, po tym jak mamy "zniszczone" zabiegami szyjki to uważam że jest to zbyt duże ryzyko.

@kas90 - hahah! najlepiej :) dr nafoczka! :)

Kurde, to wszystko jest takie skomplikowane... Nie wiem czy już zamawiać (a jeśli tak to jakie dawki), czy się wstrzymać? Im predzej zaczne brac tym szybciej bede mogla sie starac a tak... jesli sie przeciagnie to do czerwca, to znowu min 3 mies. przestoju i tak w kolko.... ;o

reklama
Ja tez jestem szczęśliwa posiadaczka obu mutacji

Dziś miałam małe podgladanie bydlunia bo potrzebowałam skierowanie na badania malinowe

A oto bydluń 5,82 cm z om 12tydzień ale jestem większy i 12+2

Załączniki

• IMG_20170505_142557.jpg
    IMG_20170505_142557.jpg
    292,3 KB · Wyświetleń: 95
Do góry