reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

kir-y to są receptory komórek nk, mi wyszedł genotyp kir AA, co oznacza hamowanie zgnieżdzania, ja przy ostatnim in vitro brałam na to lec accofil, udało się zajść, ale strata w 10 tygodniu...znalazłam taki artykuł o wpływie kir-ów na endometriozę, zatrzymanie ciąży, oraz niepowodzenia implantacji przy in vitro, ale ze względu na specyficzny naukowy język dość ciężki, jak chcesz mogę ci podesłać na maila.
Salsa jeśli to link to wrzuć go tutaj nam wszystkim

@kas90 powolutku sytuacja się normuje u nas. Paradoksalnie ten co zawsze był chory (Karol) jako jedyny ominął antybiotyk bo my wszyscy mamy razem z teściami. Takie paskudztwo ze strach. Dziękuję :* a ty jak się czujesz?

Tak jakoś smutno mi się zrobiło bo na bliźniaczym wątku "ciaza po poronieniu" w ciągu tygodnia jest 2 straty i jeden znak "?". Jednak tam dziewczyny zdecydowanie mniej biorą leków i mniej diagnozują [*]

reklama

@kas90 powolutku sytuacja się normuje u nas. Paradoksalnie ten co zawsze był chory (Karol) jako jedyny ominął antybiotyk bo my wszyscy mamy razem z teściami. Takie paskudztwo ze strach. Dziękuję :* a ty jak się czujesz?

Tak jakoś smutno mi się zrobiło bo na bliźniaczym wątku "ciaza po poronieniu" w ciągu tygodnia jest 2 straty i jeden znak "?". Tylko tam dziewczyny zdecydowanie mniej biorą leków i mniej diagnozują [*]
Foczuś nie smutaj,
dobrze, że w domu sytuacja jest opanowana,
salsa jeśli możesz faktycznie wrzuć link na forum bo to też jedno z ważnych badań, ja nigdzie nie mogę znależć informacji co to są te kiry, tylko takie ogólnikowe wzmianki

Witam się dziewczynki :) w skrócie o mnie mam na imię Dorota mam 30 lat :) mężatka jestem od 10 lat i mamy już 7letniego synka :) od jakiegoś czasu staramy się o dzidziusia...niestety Los sprawił,że straciłam już 3 ciążę :( dwie biochemiczne i ostatnia 14.02 tego roku miałam zabieg...serduszko przestało bić w 10tc :( w poniedziałek byłam na kontrolnej wizycie u giną i wszystko jest dobrze :) endometrium 11mm i widoczna owulacja pecherzyk 17 mm :) po zabiegu zrobiliśmy badania DNA płodu wraz z określeniem płci...mielibyśmy synka ( zarejstrowalismy w USC) a z badań wyszło,że Jaś nie miał żadnej wady genetycznej...dostałam skierowanie do szpitala na początek kwietnia i mój lekarz będzie mnie diagnozowal w kierunku zespołu antyfosfolipidowego...nie będę ukrywać faktu,że podjęłam już starania o bobaska ( szok) idę za ciosem,ponieważ po dwóch poprzednich stratach czekałam po 3 cykle i jak widać nic nie wyszło :( może się wydawać,że mam coś z głową :) lekarz powiedział mi wprost,że gdybym zaszła w ciążę to od razu mam dzwonić i włącza leczenie...na pewno clexane,aspiryna,już biorę kwas foliowy 5mg.o nazwie Acidum folicum oraz omegaMed DHA Start,duphastonem oczywiście też będę się ratować :) fizycznie i psychicznie jestem gotowa żeby od razu się starać...mimo wszystko i tak chce być diagnozowania :) oczywiście liczę na odrobinę wsparcia :) pozdrawiam :)

Napisane na HTC Desire 620 w aplikacji Forum BabyBoom

kir-y to są receptory komórek nk, mi wyszedł genotyp kir AA, co oznacza hamowanie zgnieżdzania, ja przy ostatnim in vitro brałam na to lec accofil, udało się zajść, ale strata w 10 tygodniu...znalazłam taki artykuł o wpływie kir-ów na endometriozę, zatrzymanie ciąży, oraz niepowodzenia implantacji przy in vitro, ale ze względu na specyficzny naukowy język dość ciężki, jak chcesz mogę ci podesłać na maila.
@Salsa83 ja też mam allo-mlr 0% i KIR AA. Byłam wczoraj u doktora Sachy na konsultacji przed szczepieniami i usłyszałam, że takie połączenie delikatnie mówiąc jest dość problematyczne, brak przeciwciał a na dodatek problemy z trofoblastem. Proszę, napisz czy robiłaś badanie na aktywność komórek NK. Jestem na nie umówiona w przyszłym tygodniu w Prokocimiu. Badanie zlecone przez Przybycienia, ale doktor Sacha nie widzi sensu, żeby je robić. Przy tak jednoznacznie złym wyniku KIR, ponoć nic nie wnosą do diagnostyki, gdyż wynik jest ponoć łatwy do przewidzenia.

Tak jakoś smutno mi się zrobiło bo na bliźniaczym wątku "ciaza po poronieniu" w ciągu tygodnia jest 2 straty i jeden znak "?". Jednak tam dziewczyny zdecydowanie mniej biorą leków i mniej diagnozują [*]
Też mi dzisiaj łzy w oczach stanęły jak czytałam co tam się dzieje na bliźniaczym wątku :-( ale wierzę że i dziewczynom się uda...

@susana śliczne Dzieciątko :-) i na kiedy masz termin? Widzę że My prawie łeb w łeb idziemy :-) w jednym czasie rodzić będziemy :-)

Napisane na HTC Desire 620 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
@susuna cieszę sie Twoim szczęściem! [emoji173] cudowny lekarz! Dobrze ze go wybrałaś :)

@tęczowa89 gratulacje! Rowniez cudowne wiesci[emoji173]!

---
27 lat, 2x poronienie w 12tc. Dwa aniołki (*)(*) [emoji22] w trakcie diagnozowania przyczyn...
Choruje na: autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, niedoczynność.

@Salsa83 ja też mam allo-mlr 0% i KIR AA. Byłam wczoraj u doktora Sachy na konsultacji przed szczepieniami i usłyszałam, że takie połączenie delikatnie mówiąc jest dość problematyczne, brak przeciwciał a na dodatek problemy z trofoblastem. Proszę, napisz czy robiłaś badanie na aktywność komórek NK. Jestem na nie umówiona w przyszłym tygodniu w Prokocimiu. Badanie zlecone przez Przybycienia, ale doktor Sacha nie widzi sensu, żeby je robić. Przy tak jednoznacznie złym wyniku KIR, ponoć nic nie wnosą do diagnostyki, gdyż wynik jest ponoć łatwy do przewidzenia.
hej matulka mi dr P tez dał do wykonania te badania, ja byłam u dr Sachy tylko raz ale zrezygnowałam,
a jeśli chodzi o problemy z trofoblastem co miął na myśli? ze allo mlr 0 i kir aa jest problematyczne?będziesz miała szczepinia u Sachy?
Czarna mała co u Ciebie?

Ja za to odebrałam dziś wyniki z Genesis...

To miał być synek... :(
I niestety wyszła trisomia 16 chromosomu....
miała ktoras taki sam wynik?

---
27 lat, 2x poronienie w 12tc. Dwa aniołki (*)(*) [emoji22] w trakcie diagnozowania przyczyn...

@nafoczka, u mnie dobrze. Staram się nie denerwować i wierzyć <3 Wkurzają mnie (.)(.), wczoraj bolały mega, dziś mało co, a wiadomo co się rodzi wtedy w głowie;p Tym bardziej, że nie mam jeszcze nudności, tylko zawroty głowy i wszystko mi śmierdzi. Mąż musi co chwile myć zęby haha :D
Nie wiem czy doczekam się tych nudności (wiem, chore, potem będę narzekała), bo od dawna bardzo zdrowo się odżywiam, a to ponoć może łagodzić takie objawy.

@DorciaMamaOlka, witaj. Zerknij na wątek stworzony przez Nafoczkę Link do: Poronienia nawykowe - badania, przebieg, tam wiele się dowiesz. My tutaj w większości czekałyśmy ze staraniami do diagnozy.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja za to odebrałam dziś wyniki z Genesis...

To miał być synek... :(
I niestety wyszła trisomia 16 chromosomu....
miała ktoras taki sam wynik?

---
Marthi przykro mi, ja miałam tę wadę, też płeć męska, to wada letalna wieć nie jest możliwe urodzenie dziecka:(

Do góry