reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Ja tak na chwilkę...
Kaira- buziaki dla naszego pierwszego cudu i dla Ciebie

Truskaweczko- powodzonka. Oby szybko poszło

Misiejsku- wyniki super. Myślę, że Ci ulżyło. Ty masz jutro prenatalne?

Enya- gratki za córcię:)

MagdaCH- estradiol chyba ok. Ja zazwyczaj miałam 140-160 i martwiłam się, że lipa ale lekarze nie czepiali się. Oczywiście mówię o estradiolu po owu bo tuż przed to chyba jakoś koło 200 powinien być przy naturalnych cyklach

Buziaki

reklama
Enya gratuluje córci :-) mam nadzieje ze z tym pęcherzem bedzie ok:-)

Kaira cały czas wysyłam pozytywne myśli do ciebie i do malej:-):-):-)

truskawko powodzenia na badanku oby szybko poszło:-)

misia ja tez mam niską rezerwę i to mnie najbardziej dołuje ze nie wiem ile mam czasu na ile prób jeszcze jajeczek starczy masakra caly czas gdzies mi to siedzi z tyłu głowy ze mam malo czasu:baffled:
ja tez czuję ze mam owulacje tylko z jednego jajnika moze stad tak niski wynik amh

przepraszam ale nie pamietam przypomnij mi twoja historie byłaś kiedys w ciązy?

ja na poprawę amh biorę dhea nie wiem czy dobrze robie bo bore to na własną reke:baffled:

resztę dziewczynek serdecznie pozdrawiam

truskawko zazdroszcze c tego morza w taką cudowną pogodę:-)

Kaira napisz jak malutka?? Pięknie oddycha??

Truskaweczko trzymaj sie tam w tym szpitalu!!! Kochana moja w pracy jest OK, nikt mnie nie przeciąża, ja sama jakoś tak się nie przepracowuję. Inaczej też pracuje sie ze świadomością że to niedługo;-) Szefowa pyta się często jak się czuję i nawet zaproponowała mi np system pracy 2 tyg pracy i tydzień zwolnienia. Ale ja póki co daję radę - i tak codziennie wstaję o 5 rano a dzięki temu szybciej płynie mi czas i nie mam go na myślenie:) Tylko nie wyobrażam sobie chodzić w taki upał z wielkim brzuchem. Już i tak mam duży - przeszkadza mi. No i generalnie jeszcze nie zdarzyło mi się żeby mnie ktoś np przepuścił w kolejce hehe.
Marzę o tym żeby jechać gdzieś na ciuchy i wbić się w jakąś sukienkę, no ale nawet na to nie mam teraz kasy. Czekam na przelew od męża a tu w sobotę idę na urodziny, muszę mieć na Ali basen, o Dniu Matki i Dniu Dziecka nie wspomnę. A 02.06 jadę do Łodzi i muszę mieć na drogę, w tym samym tygodniu podpisujemy akt notarialny i dzielimy sie kosztami z deweloperem na pół więc na to też potrzebna jest kasa. Dramat....

Misiejku właśnie jutro prenatalne??

Truskawka bądź dzielna!!! Wiem, że w szpitalach na kobiety po poronieniach patrzą jak na UFO, u mnie za każdym razem wszyscy tracili języki w gębie i nagle stawałam się niewidzialna.
Enya to zapowiada się intensywny czerwiec u Ciebie. Mnie czeka 13 czerwca podcięcie migdałków bocznych u mojego małego i już na samą myśl robi mi się słabo.
Ja to ciągle wyglądam jakbym była przejedzona, generalnie mieszczę się we wszystko, ale brzuch mi odstaje jak po zjedzeniu bigosu;/

Cześć wszystkim.:-)

Jestem tu nowa, aczkolwiek obserwuje podobne fora już od prawie roku.
Jak się domyślacie mam podobny problem co większość z was..

W lipcu 2013 poroniłam w 9 tygodniu.W grudniu 2013 poroniłam w 5 tygodniu.
W kwietniu tego roku... był pozytywny test, beta na poziomie 11 i spadek po 48h- dlatego mój lekarz nie zakwalifikował tego jako ciąże i poronienie.

Aktualnie leczymy się u prof Jerzak. Dokładniej jesteśmy po 1 wizycie i w trakcie badań.
Najgorsze jest to,że w badaniach wszystko ok... brak mutacji mthfr, insulina po obciążeniu glukozą ok, wszystkie przepływy itp itd . P/c przeciw B2 -glikoproteinie-1 IgG i P/c przeciw B2 -glikoproteinie-1 IgM- wynik ujemny.
Generalnie cały zestaw badan zlecony przez prof. ok...mam niedobór witaminy D ale w dzisiejszych czasach to podobno standard. Czekam jeszcze na wyniki antykoagulant tocznia i jadę na konsultacje.

Boje się, że się okaże,że jestem jakimś beznadziejnym przypadkiem.:confused:

Do tej pory nie stosowałam żadnych leków, ani clexane ani aspiryny ale w moim przypadku to chyba i tak by nie pomogło..
Powoli tracę chyba siły i pozytywne nastawienie.

Zula i GosiaS - dzięki za informację. Ja po wizycie u Jeęrzak - stwierdziła że jest dobrze. Estradiol 96 jest niski ale mieści się w normie a ten 129 jest w ogóle ok. Tyle na ten temat by Jerzak. Kazała się starać i korzystać z wakacji. Po roku nieudanych prób dalsze badania.
Gnębił mnie ten Parlodel -wg niej nie jest potrzebny bo poziom prolaktyny 9 jest bardzo dobry. Po obciążeniu zbyt duży wzrost świadczy o złej pracy tarczycy - u mnie jest malutka tarczyca i niedoczynność. Ewentualnie na to castangus. Ojjj muszę to wszystko przemyśleć.
Dała recepty na najbliższe 3 m-ce więc przynajmniej o leki nie będę musiała świecić oczami.
Póki co za 2 m-ce wstępnie umówiłam się ze swoim ginem na sprawdzenie drożności.
Może rzeczywiście trochę świruję....
Enya - fajnie że taki laicik w pracy. A wydatki rzeczywiście spore.
Misiejku - czy Ty już po usg?
Zula - skrobnij troszkę o sobie, jak się czujecie?
Kaira - czekam z utęsknieniem na fotki. Jak Liwka ? Są już wyniki badań?
Dochodzisz do siebie po cc?
Marakatka - Twoja ostatnia ciąża potwierdzona pozytywnym HCG powinna być traktowana jako 3 poronienie. Też tak miałam przy becie 30 i nikt nie robił z tym problemów - na wypisie mam poronienie samoistane.
Po 3 poronieniach należą Ci sie badania refundowane - m.in. kariotypy, mutacja genu protrommbiny, mutacja Leidena.
Nie wiem czy miałaś to robione?
Ważne też są obok gli koproteiny - badanie p/c kardiolipinowych.
Jerzak pewnie z immunologii zleci Ci również komórki NK .
Warto także obejrzeć macicę - histeroskopia.
Nie wspominam nawet o badaniach rozszerzonych tarczycy - TSH. ft4 FT3 i anty TG i anty TPO. To bardzo ważne badania bo w ciążach macica potrafi niezle namieszać.
Wiele z dziewczyn decydowało się na rozszerzoną immunologię - one więcej podpowiedzą.
Ja zrobiłam immunofeno.typ, p/c ANA, p/c przeciwłożyskowe - czyli podstawy podstaw w immunologii.

Co do akardu i clexanu - czasem podaję się go bez konkretnej przyczyny. Zespół antyfosfolipidowy bardzo często ujawnia się tylko w ciąży, poza nią brak w organizmie przeciwciał.
Takim przykładem jest tutaj chyba Kaira.

Truskawka - już po? Napisz co u Ciebie?

Kaira no co tam u Was Kochana ?????
Enya trzymam kciuki za usg 2.06, żeby z pęcherzem było wszystko ok, ale ginka pewnie dmucha na zimne.
Gosiu własnie takich informacji potrzebuje;-), ja tez czytałam o dziewczynach które stosowały i encorton i glucko, i uwaga!
to były pacjentki jerzak kilka lat temu:eek:
juz skołowana tym jestem, nie wiem moze w trakcie tych lat leczenia, zauważyła że jednak moga razem negatywnie wpływac..
No nic juz nie głowkuje nad tym- bo całkiem zwariuje , ciesze sie tylko, ze nie faszerowałam sie tym glucko w tych mega dawkach
bo jak widac i tak insulina ładnie spadła.

Truskawka jak tam po zabiegu ? , jak sie czujesz ?, jak wyniki ?
Madziu to super że hormony ok, znam ten bol, jak sie tak bardzo chce zajsc, juz sie szuka przyczyny wszedzie..
ale sama wiesz jak to jest , jak człowiek jakims cudem wyluzuje , wtedy sie udaje..
ja w dwie poprzednie ciaze własnie tak zaszłam.. a w tej tak bardzo chciałam, tyle miesiecy dupa, że w końcu skończyło sie na iui.

Ja dzisiaj usg na 13.15, juz od 4 nie spie...nerwy mnie zżerają..
Alokin a Ty jak samopoczucie przed poniedziałkiem ?

Zula a Ty kiedy masz??, wracasz powoli do "żywych", czy Dzidki nadal daja popalić ?

witaj Makarakta , tak jak pisze Madzia, leki niektórzy lekarze wprowadzają po trzecim poronieniu ,
nawet jak nie ma przyczyny. Chociaż myśle że Jerzak bedzie jeszcze szukac..
tak na prawde tych badań jest tyle, że czasami trudno wszystkie zrobić i znaleźć przyczyne.
a leki i tak zawsze takie same..
A maz miał dobre wyniki nasienia ?

Ostatnia edycja:
Witam u nas coraz lepiej
Malutka je juz z butelki oddycha 2 dzien sama jeszcze sie męczy antybiotyki bierze dalej ale pewnie jej przedluza. Jak zejsdzie te zapaleniw to wyciagna ja z inkubatora. Wyniki narazie ujemne wiec mam nadz ze bedzie dobrze. I robi sie coraz bardziej zółta.
Dla Was z pozdrowieniami mała wojowniczka.
Ps zdjecie z bliska dlatego jeest taka duza :)

Załączniki

• 1400827603910.jpg
    1400827603910.jpg
    14 KB · Wyświetleń: 84
reklama
Kaira - ona jest idealna.Piękna.
Obym i ja mogła się Wam śliczniochem pochwalić.
Silna dziewczynka i oby tak dalej , już nic złego Was nie może spotkać.
Nieustająco trzymam kciuki.

Misiejku - czekam na dobre wieści od Ciebie.

Do góry