reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Dziewczyny jak się robi krzywą insulinową? To jest to samo jak z glukozą, ze pije się i potem bada po godzinie. Chodzi o to, ze mam koleżankę, ktora ma napady słodkiego i jak nie zje, to zle sie czuje a jak zje to za chwile tez jej słabo i tak w kółko. Robiła tylko glukozę i to ma w normie, ale po wypiciu ani samej insuliny nigdy nie badała.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

reklama
Dziewczyny jak się robi krzywą insulinową? To jest to samo jak z glukozą, ze pije się i potem bada po godzinie. Chodzi o to, ze mam koleżankę, ktora ma napady słodkiego i jak nie zje, to zle sie czuje a jak zje to za chwile tez jej słabo i tak w kółko. Robiła tylko glukozę i to ma w normie, ale po wypiciu ani samej insuliny nigdy nie badała.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Tak, wygląda to tak samo jak z glukozą, pobranie krwi na czczo, potem wypija się glukozę (75g) i pobranie po godzinie i po dwóch. Najlepiej robić jedno i drugie od razu, w sensie badanie glukozy i insuliny z obciążeniem.

Dziewczyny, w którym dniu cyklu robi się badanie prolaktyny i prolaktyny po obciążeniu? I na czym polega te "obciążenie"? Mnie strasznie bolą piersi przed @ (przed zabiegiem nie bolały) są mega opuchnięte a ciąża wykluczona.

dziewczyny odkad biore siofor nie pije piwo bo sa takie zalecenia, ż emoze wystapil hipoglikemisa duza..ale mam nie pic juz nigdy? pilyscie przy metaforminie piwo? znalazlam takie cos rozumiem, że to mnei tez dotyczy?
"Kufel diabetyka
Kufel piwa może mieć pojemność nawet 1 l płynu. Także lampki wina bywają niepokojąco pojemne. Tymczasem diabetycy, jeśli już sięgają po alkohol, powinni być szczególnie uczuleni na punkcie ilości przyjmowanych procentów.

Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego na rok 2013, dopuszczalne jest spożywanie 20 g alkoholu na dobę w przypadku kobiet i 30 g na dobę w przypadku mężczyzn – w przeliczeniu na czysty alkohol etylowy.

Rodzaj alkoholu Ilość Zawartość alkoholu
Piwo 330 ml 12,9 g
Piwo mocne 330 ml 19,8 g
Wino czerwone wytrawne 125 ml 11,9 g
Wino różowe 125 ml 11,5 g
Wino białe wytrawne 125 ml 11,9 g
Wino białe słodkie 125 ml 12,8 g
W120 wódka 30 ml 9,6 g
Zawartość alkoholu etylowego w poszczególnych trunkach"
Fondie, przy braniu metforminy w każdej postaci nie można pić alkoholu ze względu na ryzyko wystąpienia kwasicy ketonowej tzn. można sobie popsuć nerki. Ja też nad tym ubolewam :-(

Hej
Asia669, a czemu mówisz, że ciąża wykluczona? Robiłas betę czy tylko ten test w 10 dpo? Bo mi najwczesniej testy wychodziły w 12 dpo.

Mnie strasznie bolą piersi przed @ (przed zabiegiem nie bolały) są mega opuchnięte a ciąża wykluczona.

Kotek ciąża będzie wykluczona jak @ przyjdzie. Wiem ,wiem Ty wiesz swoje bo testowałaś, ale wiesz jak to z tymi testami. Podobno masz składzik testów to proszę zrób jutro rano ,albo betę i wtedy dopytaj o prolaktynę ;) Trzymam kciuki :D

Hej
Asia669, a czemu mówisz, że ciąża wykluczona? Robiłas betę czy tylko ten test w 10 dpo? Bo mi najwczesniej testy wychodziły w 12 dpo.
Nie robiłam bety, tylko test. Nie miałam kiedy. Robiłam 11 dpo. Jak do soboty @ nie przyjdzie to powtórzę i pytam na zaś. Na zaś kupiłam też testy owulacyjne na następny cykl. Temperatura nie spadła, więc jest jeszcze szansa.

reklama
Asia jak masz jeszcze testy to powtorz jutro a ja jako pierwsza bede gratulowac czas ruszyc znowu tym forum ;-)
Masz na necie kalendarz obserwacji?

Mnie brzych pobolewa i sie napina

Do góry