reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Strawbelka idź z wynikami do doktorka jeśli masz zaufanego. Ja w ciąży nie ryzykowałabym zmiany leków ot tak sobie.

Nafoczka trochę ściemnia trochę boli brzuszek bo woli spokojnie czekać w szpitalu na zakończenie. Pewnie jakby posmarowała łapkę komu trzeba może i przetrzymaliby ją do porodu a tak to w poniedziałek pewnie wyjdzie.

reklama
Doris ja już jestem taka zdeterminowana że spróbuję wszystkiego...
3 razy poroniłam w przeciagu roku,ostatnia ciąża była blizniacza,u mnie ewidentnie "coś" zabija zarodki,nie mogę ryzykować i wierzyć,że się uda..
na zestawie już byłam

Ja straciłam 4 ciąże od maja 2014 do października 2015 kiedy to zaszłam w tą szczęśliwą.
Ja nikomu nie zabraniam jeździć i się szczepić u Maliny. Ja zrezygnowałam z tej metody, czemu??? Napisałam to w poprzednim moim poście. Zresztą tyle samo zwolennikow co przeciwników tej metody.
Zmieniałam leki, witaminy, niektóre dokładałam, zmieniałam dawki i się udało.

doris aha czyli jakby sie nie udalo tak jak u mnie zrezygnowalabys z kolejnego dziecka bo zbyt kontrowersyjna metoda?)

Fondie, zbyt emocjonalnie podeszłaś do moich słów. Jak widzisz w mojej sygnaturce straciłam 4 ciąże w niespełna półtora roku. Jestem teraz w 35 tc, jutro zaczynam 36 tc i mi kombinacja leków w końcu pomogła, obyło się bez szczepień. Na forum sa dziewczyny które mają po 6-7 Aniołków i się nie szczepiły więc nie każdy chce i musi. Ty wybrałaś taką drogę i mam nadzieję, że Ci się uda jak tylko zaczniesz się starać.

A tak w ogóle to witam się z Wami Dziewczęta, u mnie już klimatyzator chodzi, na dworze 30 stopni, piękne słońce i zero chmurek - no ale może nie koniecznie na 9 miesiąc ciąży :-)

Strawbelka, fajnie że się pokazałas! Który u Ciebie tc? Jak się czujesz?

No dzwonilam teraz do endokrynolog i kazala mi dalej brac dawke 50 przez 7 dni w tyg.
Co o tym myslicie?
Powiedziala ze tsh na tym etapie ciazy moze spasc do 0,1.
Doris ja zaczelam dzis 9 tydzien dopiero.
Czuje sie dobrze, nie wymiotuje, tylko wieczorem spac nie moge bo jak sie poloze to mi sie zaczyna zgaga i nudnosci. Ale tylko w pozycji lezacej to mam. Czasem mnie zemdli, ale rzadko i slabo. Ogolnie czuje sie super, tylko z psychika gorzej, dlatego malo co zagladam na forum.

Strawbelka, musisz na luzie czytać posty i sobie nic nie wkręcać. :-). Lekko nie jest nawet mi, pomimo skończonych jutro 35 tygodni :-), zawsze jest stres i będzie. Ja myślę, że najgorszy czas za Tobą, jak to mówią lekarze 6-7 tydzień jest najbardziej decydujący, Ty rozpoczęłaś 9 :-)

Kto sie zna na tarczycy???
Ostatnimi czasy tsh 2,1.
Dzis tsh 0,226 (norma od 0,35-4,5 chyba)
Biore euthyrox 50, a raz w tygodniu 75, do tego encorton.
Jeszcze 2 tyg temu tsh bylo 2,1
Ft3 i ft4 nie robilam dzis.
Zmniejszyc dawke, o ile? I za ile czasu znow zbadac tsh?
Fondie Ty jestes chyba dobra w tej tarczycy;)

Strawbelka nie możesz zmniejszać dawki , lepiej dla ciebie i dziecka jest jak masz niską tarczyce niż wysoko , jak by była ponad normę wtedy był by problem . A ta co masz to jest ok , troszke niska ale jak lekarz mów brać nadal leki to mówi dobrze . Ja też miałam ostatnio bardzo nisko 0,04 tsh i lekarz powiedział ze do starania w moim przypadku super .
A chorujesz na tarczyce ?
I nie martw się dziecko sobie weźmie tyle hormonu ile potrzebuje resztę zostawi dla ciebie ;) bo masz czym dzielić .
Jakby była wysoka to znaczy że masz braki tego hormonu i wtedy jest gorzej bo dziecko nie ma skąd go brać .

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Strawbelka jak mi spadło TSH to Dubrawski który jest też endokrynologiem odstawil mi całkiem euthyrox i nie biorę do tej pory. Spadające TSH to znak że tarczyca przeszła w nadczynność, zbadaj też FT4.
Witam nowe dziewczyny.

Strawbuś słuchaj endokrynolog, bierz na razie 50 i za tydzień sprawdź. Mówią, że trzeba więcej czasu, ale w ciąży są często wahania i zobaczysz różnicę już za tydzień. Dobrze, jak często będziesz sobie ją badać, na razie co 2 tyg. Aż utrzyma się na stałym poziomie, wtedy możesz raz w miesiącu. Tarczyca w ciąży jest niezwykle ważna. Pilnuj jej i jak możesz, to znajdź lepszego endo. Poza tym bierzesz tabletke rano, godzine przed jedzeniem i popijasz tylko łykiem wody, a najlepiej nie popijasz. Tak mówi Milewicz, a on jest ginekologiem endokrynologiem i mocno tarczycę sprawdza.

reklama
Strawbelka w ciąży istotniejsze jest ft4.Powinno być w górnej granicy normy .Ja w tej szczęśliwej ciąży byłam cały czas na dawce 100 a TSH miałam ok 0.4 .Zresztą w ciąży tarczyca lubi wchodzić w tzw.nadczynność ciazową.

Do góry