reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Strawbelka idź z wynikami do doktorka jeśli masz zaufanego. Ja w ciąży nie ryzykowałabym zmiany leków ot tak sobie.

Nafoczka trochę ściemnia trochę boli brzuszek bo woli spokojnie czekać w szpitalu na zakończenie. Pewnie jakby posmarowała łapkę komu trzeba może i przetrzymaliby ją do porodu a tak to w poniedziałek pewnie wyjdzie.

reklama
Doris ja już jestem taka zdeterminowana że spróbuję wszystkiego...
3 razy poroniłam w przeciagu roku,ostatnia ciąża była blizniacza,u mnie ewidentnie "coś" zabija zarodki,nie mogę ryzykować i wierzyć,że się uda..
na zestawie już byłam

Ja straciłam 4 ciąże od maja 2014 do października 2015 kiedy to zaszłam w tą szczęśliwą.
Ja nikomu nie zabraniam jeździć i się szczepić u Maliny. Ja zrezygnowałam z tej metody, czemu??? Napisałam to w poprzednim moim poście. Zresztą tyle samo zwolennikow co przeciwników tej metody.
Zmieniałam leki, witaminy, niektóre dokładałam, zmieniałam dawki i się udało.

doris aha czyli jakby sie nie udalo tak jak u mnie zrezygnowalabys z kolejnego dziecka bo zbyt kontrowersyjna metoda?)

Fondie, zbyt emocjonalnie podeszłaś do moich słów. Jak widzisz w mojej sygnaturce straciłam 4 ciąże w niespełna półtora roku. Jestem teraz w 35 tc, jutro zaczynam 36 tc i mi kombinacja leków w końcu pomogła, obyło się bez szczepień. Na forum sa dziewczyny które mają po 6-7 Aniołków i się nie szczepiły więc nie każdy chce i musi. Ty wybrałaś taką drogę i mam nadzieję, że Ci się uda jak tylko zaczniesz się starać.

A tak w ogóle to witam się z Wami Dziewczęta, u mnie już klimatyzator chodzi, na dworze 30 stopni, piękne słońce i zero chmurek - no ale może nie koniecznie na 9 miesiąc ciąży :-)

Strawbelka, fajnie że się pokazałas! Który u Ciebie tc? Jak się czujesz?

No dzwonilam teraz do endokrynolog i kazala mi dalej brac dawke 50 przez 7 dni w tyg.
Co o tym myslicie?
Powiedziala ze tsh na tym etapie ciazy moze spasc do 0,1.
Doris ja zaczelam dzis 9 tydzien dopiero.
Czuje sie dobrze, nie wymiotuje, tylko wieczorem spac nie moge bo jak sie poloze to mi sie zaczyna zgaga i nudnosci. Ale tylko w pozycji lezacej to mam. Czasem mnie zemdli, ale rzadko i slabo. Ogolnie czuje sie super, tylko z psychika gorzej, dlatego malo co zagladam na forum.

Strawbelka, musisz na luzie czytać posty i sobie nic nie wkręcać. :-). Lekko nie jest nawet mi, pomimo skończonych jutro 35 tygodni :-), zawsze jest stres i będzie. Ja myślę, że najgorszy czas za Tobą, jak to mówią lekarze 6-7 tydzień jest najbardziej decydujący, Ty rozpoczęłaś 9 :-)

Kto sie zna na tarczycy???
Ostatnimi czasy tsh 2,1.
Dzis tsh 0,226 (norma od 0,35-4,5 chyba)
Biore euthyrox 50, a raz w tygodniu 75, do tego encorton.
Jeszcze 2 tyg temu tsh bylo 2,1
Ft3 i ft4 nie robilam dzis.
Zmniejszyc dawke, o ile? I za ile czasu znow zbadac tsh?
Fondie Ty jestes chyba dobra w tej tarczycy;)

Strawbelka nie możesz zmniejszać dawki , lepiej dla ciebie i dziecka jest jak masz niską tarczyce niż wysoko , jak by była ponad normę wtedy był by problem . A ta co masz to jest ok , troszke niska ale jak lekarz mów brać nadal leki to mówi dobrze . Ja też miałam ostatnio bardzo nisko 0,04 tsh i lekarz powiedział ze do starania w moim przypadku super .
A chorujesz na tarczyce ?
I nie martw się dziecko sobie weźmie tyle hormonu ile potrzebuje resztę zostawi dla ciebie ;) bo masz czym dzielić .
Jakby była wysoka to znaczy że masz braki tego hormonu i wtedy jest gorzej bo dziecko nie ma skąd go brać .

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Strawbelka jak mi spadło TSH to Dubrawski który jest też endokrynologiem odstawil mi całkiem euthyrox i nie biorę do tej pory. Spadające TSH to znak że tarczyca przeszła w nadczynność, zbadaj też FT4.
Witam nowe dziewczyny.

Strawbuś słuchaj endokrynolog, bierz na razie 50 i za tydzień sprawdź. Mówią, że trzeba więcej czasu, ale w ciąży są często wahania i zobaczysz różnicę już za tydzień. Dobrze, jak często będziesz sobie ją badać, na razie co 2 tyg. Aż utrzyma się na stałym poziomie, wtedy możesz raz w miesiącu. Tarczyca w ciąży jest niezwykle ważna. Pilnuj jej i jak możesz, to znajdź lepszego endo. Poza tym bierzesz tabletke rano, godzine przed jedzeniem i popijasz tylko łykiem wody, a najlepiej nie popijasz. Tak mówi Milewicz, a on jest ginekologiem endokrynologiem i mocno tarczycę sprawdza.

reklama
Strawbelka w ciąży istotniejsze jest ft4.Powinno być w górnej granicy normy .Ja w tej szczęśliwej ciąży byłam cały czas na dawce 100 a TSH miałam ok 0.4 .Zresztą w ciąży tarczyca lubi wchodzić w tzw.nadczynność ciazową.

Do góry