reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Paula - wklejam info z wyników:

- antykoagulant tocznia DRVVT test przesiewowy - dodatni
- antykoagulant tocznia DRVVT test potwierdzenia współczynnik LA - 1,40 ratio
- p-ciała p/dwuniciowemu DNA - ujemny
- ANA Profil 3 - STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych w mianie 1:320 dających na komórkach HEp-2 obraz świecenia ziarnisty. Metodą immunoblotu NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciw:
( RNP/SM, Sm, SS-A, Ro-52, SS-B, Sci-70, PM-Sci, Jo-1, Centromer B, PCNA, dsDNA, Nukleosomy, Histony, Rybosomalne białko P, AMA-M2, DFS70) - WSZYSTKIE UJEMNE.

Tak sobie jeszcze przypomniałam: przy pierwszej obumarłej ciąży wyskoczyły mi między piersiami takie plamy, w necie wyglądające jak w toczniu lub łuszczycy, jak byłam na reumatologii wykluczyli i łuszczycę i toczeń.
Gdy byłam już po łyżeczkowaniu pomału plamy znikały. Potem w drugiej obumarłej ciązy zrobiło się to samo, dodatkowo pojawiły się gdzieś na szyji, ramionach, te między piersiami się powiększyły. Teraz prawie znikły. Nie wiem czy za sprawą wit.D, że wraca do normy, czy to jakiś znak.
Zmagam się też "od zawsze" z biegunkami. Gdy 3 lata temu trafiłam do endo i stwierdził nadczynność, zgonił to na tarczycę. Jednakże tarczycę mam wyrównaną, a biegunki nadal mnie męczą. Raz w tygodniu to mus. Kiedyś miałam nawet schizy i nie ruszałam pokarmów, które miały jakiś niedaleki termin przydatności do spożycia, czasem wystarczyła kawa z mlekiem i już leciałam na kibelek. Czytałam że przy łuszczycy czy właśnie biegunkach ANA wychodzi dodatnie.
Ewidentnie mam coś z immunologią nie tak :-(

reklama
Mia a mi ktoś ostatnio wywróżył 1 dziecko dziewczynkę...więc czekam bo wiem prawie na 100% że 1 ciąża to był chłopiec a 2 wiem na 100 % że chłopiec, więc czekam na upragnioną choćby jedną donoszoną ciąże. Gabiś lekarzem nie jestem ale z wyniku ANA wg mnie nie wynika, że masz tocznia bo masz niskie miano i nie masz dodatnich przeciwciał z immunoblotu, co w SLE jest charakterystyczne, z tego co czytałam przy SLE jest obraz świecenia homogenny, ja miałam miano 1:640 i też ziarnisty obraz, także jeszcze wyższe i tylko świadczyło o dużej ilości pc p tarczycy.mam nadzieje, że reumatolog Cię pocieszy;)

Paula - wklejam info z wyników:

- antykoagulant tocznia DRVVT test przesiewowy - dodatni
- antykoagulant tocznia DRVVT test potwierdzenia współczynnik LA - 1,40 ratio
- p-ciała p/dwuniciowemu DNA - ujemny
- ANA Profil 3 - STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych w mianie 1:320 dających na komórkach HEp-2 obraz świecenia ziarnisty. Metodą immunoblotu NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciw:
( RNP/SM, Sm, SS-A, Ro-52, SS-B, Sci-70, PM-Sci, Jo-1, Centromer B, PCNA, dsDNA, Nukleosomy, Histony, Rybosomalne białko P, AMA-M2, DFS70) - WSZYSTKIE UJEMNE.

Tak sobie jeszcze przypomniałam: przy pierwszej obumarłej ciąży wyskoczyły mi między piersiami takie plamy, w necie wyglądające jak w toczniu lub łuszczycy, jak byłam na reumatologii wykluczyli i łuszczycę i toczeń.
Gdy byłam już po łyżeczkowaniu pomału plamy znikały. Potem w drugiej obumarłej ciązy zrobiło się to samo, dodatkowo pojawiły się gdzieś na szyji, ramionach, te między piersiami się powiększyły. Teraz prawie znikły. Nie wiem czy za sprawą wit.D, że wraca do normy, czy to jakiś znak.
Zmagam się też "od zawsze" z biegunkami. Gdy 3 lata temu trafiłam do endo i stwierdził nadczynność, zgonił to na tarczycę. Jednakże tarczycę mam wyrównaną, a biegunki nadal mnie męczą. Raz w tygodniu to mus. Kiedyś miałam nawet schizy i nie ruszałam pokarmów, które miały jakiś niedaleki termin przydatności do spożycia, czasem wystarczyła kawa z mlekiem i już leciałam na kibelek. Czytałam że przy łuszczycy czy właśnie biegunkach ANA wychodzi dodatnie.
Ewidentnie mam coś z immunologią nie tak :-(

Gabis, ja też mam takie rozstroje często :-( Zazwyczaj w poniedziałki :-/, ale ANA 1 ujemne i poradzono mi, aby tam już nie drazyc, zarówno panie w labie i dziewczyny na forum.

Przepraszam że tak nie na temat ale muszę się wygadać
13 maja 2014 roku, a więc równo dwa lata temu o godz. 12 dowiedziałam się, że przestało bić serduszko mojego Aniołka, byłam wtedy w 8tc..:-(. Dwa lata temu o tej porze siedziałam w domu i wyłam z bólu i bezsilności, bo rano miałam zgłosić się do szpitala na zabieg...
Było mi tak bardzo źle...a dziś też mi bardzo smutno, ale nie chciałam się nakręcać, bo zaraz bym dostała skurczy, a jeszcze na poród za wcześnie.....
wiecie, że nikt oprócz mnie nie pamięta!!!!!. NIKT! Nawet mój M...tak jakby mojego Aniołka nigdy nie było....
a u mnie cały czas jest w sercu....czemu tylko ja pamiętam?....

Ostatnia edycja:
Paula to by się zgadzało, bo Anty-TPO miałam 404,9 a Anty-TG 233,4.

Inne wyniki z immunochemii to:
HBs- Ag ujemny
anty-HCV ujemny
CEA - 0,505
CA 125 8,56
Kwas foliowy 9,3
Wit. d 9,3
iPTH 62,31

białka

IgG 1280
IgM 229
IgA 233
C3 1,13
C4 0,23

oprócz tego p-ciała p/beta glikoproteinie ujemne
p-ciała p/kardiolipinowe ujemne
p-ciała P/CMV ujemne
p-ciała p/cytrulinowe - 0,50
p-ciala p/EBV ujemne

I miałam coś czego nie rozumiem:

TESTY IMMUNOLOGICZNE - AUTOAGRESJA
Ro: 0,3 U/ml
La: 0,4 U/ml

..nie wiem co one oznaczają te testy :-(

Doris przykro mi i zapewne nam tu wszystkim na forum ale może nikt nie chciał przypominać... Gabiś a jakie masz normy do anty tpo i anty tg? ja miałam anty tpo 200 norma do 5 natomiast anty tg 125 a norma do 4 a masz duszności?

Przepraszam że tak nie na temat ale muszę się wygadać
13 maja 2014 roku, a więc równo dwa lata temu o godz. 12 dowiedziałam się, że przestało bić serduszko mojego Aniołka, byłam wtedy w 8tc..:-(. Dwa lata temu o tej porze siedziałam w domu i wyłam z bólu ibezsilności, bo rano miałam zgłosić się do szpitala na zabieg...
Było mi tak bardzo źle...a dziś też mi bardzo smutno, ale nie chciałam się nakręcać, bo zaraz bym dostała skurczy, a jeszcze na poród za wcześnie.....
wiecie, że nikt oprócz mnie nie pamięt!!!!!. NIKT! Nawet mój M...tak jakby mojego Aniołka nigdy nie było....
a u mnie cały czas jest w sercu....czemu tylko ja pamiętam?....

Doris - przytulam :-*

Ja myślę, że Twój M pomimo że nie pamięta daty (meżczyźni już tak mają), to też cierpi i ma maluszka w serduszku. Im też jest trudno. Ja przy pierwszym i drugim obumarciu cierpiałam strasznie, ale to ja pocieszałam mojego M., on nie umiał, choć wiem, że bardzo się starał. Któregoś dnia bardzo się pokłóciliśmy, bardzo. Poszło o jakąś błachostkę ale wtedy mi wykrzyczzał jak bardzo go to boli, jak mu ciężko, że jego dwóch synków nie ma z nami...ryczał jak bóbr, ja razem z nim... :-(

Ja dziś 13-tego też mam rocznicę (13 grudnia byłam na zabiegu), gdy mojego synka nie ma z nami :-(

Doris przykro mi i zapewne nam tu wszystkim na forum ale może nikt nie chciał przypominać... Gabiś a jakie masz normy do anty tpo i anty tg? ja miałam anty tpo 200 norma do 5 natomiast anty tg 125 a norma do 4 a masz duszności?

To wyniki z wypisu ze szpitala, nie ma tu norm podanych, ale z tego co wiem to dużo za duże.

Czasem mam duszności ale to bardziej od astmy, jak przesadzę z alergenami, częściej mnie męczy ból w klatce piersiowej. Ściska tak, ze nie wyrabiam z bólu.

Gabiś więc kłania się nam dietka bezglutenowa:baffled: mi doktorek zalecił na hashi, pc masz wysokie ale zobaczysz co powie reumatolog, mnie dr P uspokoił bo martwiłam się o ANA dodatnie także myślę że i Ty będziesz spokojniejsza po wizycie:) Dobranoc brzuchatkom i reszcie dziewczynek zmykam

reklama
Gabi
Jak będziesz u reumatologa to drąż temat .
Przykuj się do grzejnika i powiedz że nie wyjdziesz dopuki ci nie zleci dodatkowycj badań .
Ja od reumatologa dostałam jeszcze takie badania na przrciwciała anca .
Jeśli masz tocznia to trzeba jeszcze zbadać czy nie jesteś uczulona na gluten bo stąd mogą być twoje biegunki .To częste przy toczniu .
No i te plamy mnie zastanawiają .
Widziałam tocznia nie raz i czasami jest ta postać skórna i tworzy takie brązowe plamy na ciele .
Musisz drążyć temat bo jak same nie wywalczymy badań to często nas odeślą żeby mieć z głowy i pozamiatane .
Życzę powodzenia na wizycie .
Jeżeli chodzi o przeciwciała przy haszimoto to ja mam tpo ponad 800 .

Do góry