reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Czesc Dziewczynki! Wpadłam tylko na chwilke z rana, bez czytania zaległych postów. Zdaję tylko raport, że byłam rano u gina na monitoringu i mam 2 pecherzyki w lewym jajniku i 1 w prawym, wielkość ok. 16mm :)
Jeden bylo niewyraznie widać, bo był nieregularny lub był nawet po pęknięciu, miał jakieś 22x12mm..
Dopytałam więc o to czy mogą pekać pecherzyki w odstepstwie kilku dniowym i potwierdził że tak, że pękają jak dojrzeją i mogą peknąć w odstępstwie kilku dni, obserwował to już nie raz na monitoringu. Także to ciekawa sprawa, bo nad tym wiele razy się na forum zastanawiałyśmy..

Badał czystość sluzu - czy jak to sie nazywa - i jest ok, bakterii prawie wcale, leukocytow tez, plemniki (rano bylo baraszkowanie ;)) ŻYWE z dwoma plusikami!! (choc w sumie nie wiem jaka jest skala.. chyba 4 plusy...) tym najbardziej się ucieszylam i od razu zadzwoniłam do męża że żołnierze żywi ;)

Niestety nie dostane pregnylu :(:( Gin idzie na zabieg serca wiec nie wstrzelimy sie w odpowiedni rozmiar pecherzykow zeby podac pregnyl. tego bardzo żałuję :(

Pekać pecherzyki będą w sobotę/niedzielę. Wizyta za tydzień (dopiero wtedy go wypuszcza po zabiegu ze szpitala), zweryfikujemy co popękało i moze damy na końcówkę duphaston.

Od jutra mam mierzyć temperature i przyniesc wykres.

Strawbelka, po raz kolejny dopytałam o torbiel moją. I niezmiennie mój gin twierdzi, że torbiel endometrialna, torbiel krwotoczna, torbiel jeszczejakaś, to są różne nazwy na to samo, czyli technicznie opisując - na wypełniony krwią pęcherzyk. Nie musi wynikać taka torbiel z endometriozy, tylko pecherzyk moze wypelnic sie krwi z jakiegos peknietego naczynka w pobliżu. Że endometrioze byloby widać rozsianą i byłaby bolesna przy usg, dotykając tych ognisk endometriozy. Że nazwa "endometrialna" jest promowana przez farmaceutyczny rynek, bo wtedy maja zyski z leków na endometrize, NFZ im dopłaca i takie tam..
Tylko przekazuje co moj gin powiedział.

hmm.. to chyba tyle :) Miłego dnia!

reklama
Motylkujakbys czytała forum od początku to byś dowiedziała ze niektore mając te czy inne mutacje urodziły bez problemu bez lekow dZieci. Maja problem z kolejnymi. Albo standardowo wprowadzane tzw żelazne zestawy.
Proponuje zebys przeszła sie do lekarza i o. Ci wszystko wytłumaczy nawet ci napisze na kartce, bo jak widzę wogole nie czytasz co co dziewczyny odpisują a temat jest non stop ten sam.a sama doczytałam sie 15 odpowiedzi w ostanim czasie z odpowiedzią na twoje pytanie.
A swoja droga jestes na takim wątku ze tu żadna nie je folika z apteki i witamin dla kobiet w ciazy tylko tonę lekow.

Strawbelka to sa zasady bb od samego początku istnienia , i także zeby nie pisac z Capsem czy nie zakładanie identycznego wątku . Chodzi o porządek poprostu zeby niebylo milion postów jak czegoś sie dowiedzieć. Gdzies jest dostępny regulamin z grupy poronień. Jak i całego bb.

Doris kciuki!!!
Dziewczynki podpytywalam kiedys o Wasza ilosc pecherzykow. Mi wyszlo po 5 w obu jajnikach i Dubr stwierdzil, ze to dolna granica normy co moze oznaczac ze moje jajka sa stare i slabe.... Ja to u Was wyglada?

Bertha- chodziło mi o to, że mimo brania przez męża sterydu, mimo szczepień i encortonu naturalnie nie udało się. Ale ja jestem bardzo skomplikowanym przypadkiem:)
I tak apropos Tsh w ciąży - mnie natychmiast spadło z trochę ponad jeden do 0,37 a potem nawet do 0,25 bez zwiększania euthyroxu. Ja jestem chyba we wszystkim ewenementem

Jeśli chodzi o NK to czy jest tu wogóle chociaż jedna dziewczyna której NK spadły po szczepieniach????

Tak jak napisała ciocia Lilia jestem mamą bliźniaków po in vitro.

Doris- ja i moje Łobuzy buziakują ciocię:) Lilia dla Ciebie również.

Tęczowa- bardzo Ci współczuję. Baaardzo.
rozumiem. Gratuluje bliźniaków :) musisz być mega szczesliwa :)

no to musze spojrzec na recepte bo siepoglubila a co powinnam brac?
nie wiem co tam jest napisane moze to byc i to i to ..
a w jakich dawkach bierzecie colostrum? chyba narazie wezme 1x1 a po skonczmeu szczepien 2x1
avita a ty co sadzisz?

ktora ma mutacje mthfr A1298C?

jutro zaczynam brac juz witaminki ktore sa odpowiednie :) a co z witamina d? i kwasami omega?

szczepienia dalej nie bola jak ubieram bluzke i "przejade" po tych wkluciac to je czuje bola przy dotyku a tak nic totalnie nic na jednej rece lekkie zaczewienienie w miejscu wklucia i wsio
avita, kwiatuszek , aga , lili jutro bedzie gorzej?
Fondie, ja mam A i C heterozygoty. homocysteinę mam 10,4.
biorę kwas foliowy 5mg + metylowy 1mg + femibion + witaminy metylowe b6 i b12 + wit.d + omega + acard. i jak nie zapomne to piję inofolic.
od 1dc do owu biore dodatkowo koenzym q10+wiesiołek.

Fondie,Czarna mała, z tego co zdążyłam Przeczytać na ten temat: najgorsza jest mutacja c677t homo - 60% utraty funkcji, potem kolejno a1298c homo- 40%,obie c677t i 1298c hetero-30 do 40%, a1298 c hetero-20%. Procent oznacza w jakim stopniu dana mutacja zaburza pracę enzymu a co za tym idzie wchłanianie zwykłych syntetycznych witamin z grupy B.Moim zdaniem heterozygoty mogą zażywać zwykły kwas foliowy i mogą/powinny dodatkowo metylowany, homozygoty powinny tylko metylowany, bo/jesli mają przeważnie znacznie ponad normę kwas foliowy - ja mam ponad 30 - a to jest ponoć szkodliwe jak aż tyle jest odlozone w organizmie i homocysteine ok 10 i wyżej, kwas foliowy b12 i b 6 lub metylowe ich formy jeśli organizm nie przyswaja zwykłych są potrzebne do zbijania homocysteiny, która jest w tym najbardziej znaczaca.ale tak jak podkreślam ta wiedzą jest z licznych artykułów i taki sposób wybrałam dla siebie.w przyszłym tygodniu zbadam homocysteine i Wam powiem czy coś ruszyło w dół.kazdy lekarz powie co innego na ten temat, i patrząc z perspektywy tego że obojętnie jaka mamy mutacje to i tak mamy poronienia trudno powiedzieć że na pewno jest tak a nie inaczej..Strony o mutacji: mthfr.net po ang i mutacja MTHFR wersja do druku.
Motylek zobaczymy jaka Ci wyjdzie homocysteina, ale czemu 19 mają masz to badanie? Dostałaś na nfz?
Mia, bardzo fajnie zebrane! super, dzięki!

Fondi gorzej nie, tzn boli tak jak piszesz przy dotykaniu ale mnie to okropnie swędzi:(
Malina zpisał mi nie aktifolin tylko acidum folicum 5 mg i b complex.
Podpytywałam dziewczyny wcześniej i radziły brać metyle więc dalej je biore. Dodatkowo mam femibion, wit E i omega.
Też myśle o colostrum.
A koenzym Q10 to kiedy i na co trzeba brać?
]
q10 od 1dc do owu. pomaga na jakosc jajeczek.

Nie zastanawiałam się czy femibion i wit. E mogą przeszkadzac w szczepieniach!
Kupiłam tez ten zwykły kwas foliowy ale jakos na razie łykam metyle :)
A może połączyć to raz metyl raz zwykły???!!
Mozna łączyć. tak większosc z nas bierze.

A jak byś pojechała na IP ?

A byłaś u Gp ?

Jak tam u was to działa ?

A dzisiaj byłaś u Polskiego lekarza ? Jak tak to nie słuchaj go i idz na emergency opowiedz sytuacje ze jestes w ciąży i na scanie wyszło że serduszko nie bije i oni powinni ci pomóc u mnie zawsze szybko reagowali .
Tęczowa nie ma co czekać , spróbuj może ciebie przyjmą bo z nieżywym płodem nie można długo czekać a nie wiadomo kiedy to się zacznie . U mnie tylko pierwsza poronilam sama , bo następne ciąże nawet nie chciały same odejść . Jak jeszcze dziecko żyło to plamilam ciągle a jak już umarło to zero krwi .
Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app
ja z niezywym płodem przechodzizłam 4 tygodnie, bo 3 razy z pomocą tabletek próbowalismy wywołać oczyszczanie, ale sie nie udalo. skonczylo sie zabiegiem. ciaza zatrzymala sie na etapie ok 6t5d, nie wiedzialam tym i leki bralam do 8t3d.

Witam się- wczoraj po południu byłam na becie , właśnie dostałam wynik-16,1 ( 10 dpo) czy to nie za mało?? w 15 dpo miałam 289 ! ( w ostatniej ciąży) następną robię w sobotę. Kurcze znowu stres!!
jest ekstra!!!!! super beta w tym dniu! :) kiedys musi byc 0 i zaczac rosnąć, wiec 16 to juz duzo! :) gratulacje!!! :)

Bertha a nie mozesz isc do innego gina na 1 monitoring.
Przeciez pregnyl sama sobie zapodasz w domu.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

musialabym znalezc jakiegos gina w sobote.. bo wtedy beda pecherzyki odpowiedniej wielkosci.. chyba sobie daruje.. napisze do jednego gina u ktorego kiedys bylam, czy przyjmuje w sobote....

Bertha to mu powiedz ze endometrioze nie zawsze widac rozsiana i nie kazdego boli.
Ja mam poczatki. Ale mam kolezanki z endometrioza i je nic nie boli i dopiero na laparo wyszlo.
Ja sie nie zgodze z tymi teoriami Twojego gina i o tych pecherzykach i o endonetriozie.
No ale jak Ty mu ufasz to chyba najwazniejsze;)
No i teraz ja przepraszam za 3 posty:(
A czemu w ogole nie mozna pisac postow pod postem, w czum to przeszkadza?
Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom
Wiesz, nie bede z nim dyskutować.. taką on ma wiedze i doświadczenie i się nią dzieli. ja mu ufam.
On zrozstów nie traktuje jako endometriozy, nie wiem jak wasi ginowie o zrostach mówią?
na zrosty mam czopki Biostrepta/distrepetaza (różne nazwy).

Ja też nie rozumiem w czym posty jeden pod drugim przeszkadzają. mi to nie przeszkadza u innych, jest to dla mnie czytelne.

Edit: dużo mniej czytelne dla mnie są tak długie posty jak własnie ten mój tutaj :):):):)

Hej
Ja w szpitalu jestem. Pisałam do mojego gina o słabszych ruchach Małego. Oddzwonil i kazał się spakować przyjechać na oddział. Powiedział ze trzeba też sprawdzić jak Mały rośnie bo tydzień temu ważył niecały kg i był nisko ma siatce centylowej, niby w normie ale w dolnej granicy.
Zrobili mi już ktg i jest super prawidłowe. Czekam na usg, mój gin juz do mnie zajrzał [emoji106][emoji3] i kazał odpoczywać. Jak na usg będzie ok to może jutro puszczą mnie do domu [emoji3].
Proszę o kciuki i modlitwę żeby Mały ważył prawidłowo i urósł przez tydzień!!!

Napisane na D5103 w aplikacji Forum BabyBoom
dobrze, ze wszystko ok!! daj znac po usg!!

beri, widze, ze cytowalas moja wiadomosc, ale nic nie napisalas. moze cos sie wycieło?.. czy tylko ja nie widze?

Dziewczynki podpytywalam kiedys o Wasza ilosc pecherzykow. Mi wyszlo po 5 w obu jajnikach i Dubr stwierdzil, ze to dolna granica normy co moze oznaczac ze moje jajka sa stare i slabe.... Ja to u Was wyglada?

Kiedy to sie bada? to chyba nie chodzi o te pecherzyki dominujące? tylko w ogole liczba ich w jajnikach?
takiego zliczania ja nie mialam. teraz mam 3 dominujące, jestem przed owu. i to jest duzo, bo zwykle mam jeden dominujący, ale teraz bylam na clo.

Badalam w 2
rozumiem. Gratuluje bliźniaków :) musisz być mega szczesliwa :)

Fondie, ja mam A i C heterozygoty. homocysteinę mam 10,4.
biorę kwas foliowy 5mg + metylowy 1mg + femibion + witaminy metylowe b6 i b12 + wit.d + omega + acard. i jak nie zapomne to piję inofolic.
od 1dc do owu biore dodatkowo koenzym q10+wiesiołek.

Mia, bardzo fajnie zebrane! super, dzięki!

]
q10 od 1dc do owu. pomaga na jakosc jajeczek.

Mozna łączyć. tak większosc z nas bierze.

ja z niezywym płodem przechodzizłam 4 tygodnie, bo 3 razy z pomocą tabletek próbowalismy wywołać oczyszczanie, ale sie nie udalo. skonczylo sie zabiegiem. ciaza zatrzymala sie na etapie ok 6t5d, nie wiedzialam tym i leki bralam do 8t3d.

jest ekstra!!!!! super beta w tym dniu! :) kiedys musi byc 0 i zaczac rosnąć, wiec 16 to juz duzo! :) gratulacje!!! :)

musialabym znalezc jakiegos gina w sobote.. bo wtedy beda pecherzyki odpowiedniej wielkosci.. chyba sobie daruje.. napisze do jednego gina u ktorego kiedys bylam, czy przyjmuje w sobote....

Wiesz, nie bede z nim dyskutować.. taką on ma wiedze i doświadczenie i się nią dzieli. ja mu ufam.
On zrozstów nie traktuje jako endometriozy, nie wiem jak wasi ginowie o zrostach mówią?
na zrosty mam czopki Biostrepta/distrepetaza (różne nazwy).

Ja też nie rozumiem w czym posty jeden pod drugim przeszkadzają. mi to nie przeszkadza u innych, jest to dla mnie czytelne.

Edit: dużo mniej czytelne dla mnie są tak długie posty jak własnie ten mój tutaj :):):):)

dobrze, ze wszystko ok!! daj znac po usg!!

beri, widze, ze cytowalas moja wiadomosc, ale nic nie napisalas. moze cos sie wycieło?.. czy tylko ja nie widze?

Kiedy to sie bada? to chyba nie chodzi o te pecherzyki dominujące? tylko w ogole liczba ich w jajnikach?
takiego zliczania ja nie mialam. teraz mam 3 dominujące, jestem przed owu. i to jest duzo, bo zwykle mam jeden dominujący, ale teraz bylam na clo.
Badalam w 4 dc, a badanie Dubr nazwal badaniem rezerwy jajnikowej...

Bertha czasem jak sie cytuje post i zle kliknie to odpowiedz jest w cytowanym poscie- "kliknij tutaj.."

Bea powiedz doktorowi jak bedzie nieugiety ze masz "stacza kolejkowego" tzn. kolezanke ktora woli byc w szpitalu tylko jej nie chca wziasc :-D

Mia dziękuję Kochana za odpowiedź o mutacji MTHFR [emoji8]
Mam do was pytanie jak można zbadac sobie jakie się ma przepływy?
Ja badałam u dr. Przygody w Wawie ;) bada się je za pomocą usg :)
Hej
Ja juz po ktg, właśnie robią mi kolejne [emoji106] i po usg. Wszystko prawidłowo a MALUCH WAŻY 1286 G wiec pięknie urósł i juz nie jest na dole na siatce centylowej tylko powyżej połowy [emoji106][emoji3][emoji4][emoji4][emoji4]

Napisane na D5103 w aplikacji Forum BabyBoom
Super wieści, oby tak dalej ;)

Nafoczko a Ty leżakujesz? [emoji1]

reklama
Do góry