reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Dziewczyny mi wyszło tsh 0,04 i co teaz powinnam zrobic ? Lekarz powodział ze mam brać 150mg dawkę !!ale czy to ma sens ? Czy może lepiej zeobić przerwę w tabletkach i nie brac przez tydzien ?
Oliv, a jakie masz wyniki ft4 i ft3? Bo to jest najważniejsze przy chorobach tarczycy.
A przy zachodzeniu najlepiej mieć tsh poniżej 1, choć u zdrowych wymagają 1-2.

reklama
Ovli, sa 2 szkoly. Albo odstawia sie lek calkiem na jakis czas i prowadza na nowo kontrolujac regularnie. Albo stopniowo obniza sire dawke.

Bea! Mnie lekarka przy stanie zapalnym nie dopuscila do histeroskopii, powiedzial, ze jak sobie przeniose swinstwo z szyjki do macicy lub jajnikow to moze byc mega problem .
Lepiej jak coś to zmniejszać dawkę stopniowo, a Oliv ma jakieś symptomy nadczynności, czy tylko sugeruje się wynikiem tsh?

Lepiej jak coś to zmniejszać dawkę stopniowo, a Oliv ma jakieś symptomy nadczynności, czy tylko sugeruje się wynikiem tsh?
Wiesz co mi pierwszy raz tak bardzo spadła a symptomy to miałam zawroty głowy.

A t4 miałam 20 , lekarz pwiedzial ze mam się nie martwić bo jak maleje tsh to wzrasta ft4 .

A t4 miałam 20 , lekarz pwiedzial ze mam się nie martwić bo jak maleje tsh to wzrasta ft4 .
u mnie wzrasta ft4 jak maleje tsh ja wlasnie dzis dzwonilam do endo bo mialam wynik 0,13 czyli za malo a ft 4 24 a norma do 22. I z dawki 125 -5 dni w tyg. i 100 -2 x w tyg zmiejszono mi dawkę do 75-5razy w tyg i 100-2x w tyg.

Są różne normy hormonów tarczycowych. Ja badam zawsze tsh, ft3 i ft4 obliczam je procentowo. I ft4 i ft3 powinno być w granicach 50-60 %. Stara szkoła mówi, że te hormony powinny być w górnych granicach norm przy zachodzeniu w ciążę.
Często tak bywa, że jak maleje tsh to wzrasta ft4, ale u mnie tsh miałam 1,93 (czyli w normie) ft4 poniżej normy i ciągle mi było zimno i ciągle byłam senna. Od kiedy zaczęłam brać Euthyrox to objawy ustąpiły. Mam teraz temperaturę jak normalny człowiek, bo wcześniej to było np. 34,6 - 35,4 st. C.
Ten stan mógł się też przyczynić do strat.

U Ciebie Ft4 wynik 20 czy 20 % zakresu normy?
Bo najpierw obliczyłabym je procentowo a potem jeśli zawroty głowy są wywołane hormonami to ewentualnie można obniżyć Euthyrox o 25 mg ( nie więcej) i zbadać ponownie za 2-3 tygodnie.

Wracam od Ginekologa. Na USG pęcherzyk urósł i widać struktury płodu. Brak akcji serca. Pani twierdzi, że przy tak niskim HCG to normalne. Jest minimalny przyrost. Czekamy, bo pani czule mówi, że zna takie "pęcherzyki", które mają dziś imiona. Jednak mówi wprost, że to mała szansa. Mówi prawdę i przygotowuje na poronienie. Ona jest za naturalnym sposobem straty. Jak chcę zabieg, to da mi skierowanie, ale wspomina o późniejszych kłopotach z donoszeniem ciąży po zabiegach. Mam dużą niedoczynność tarczycy, wiec skierowała do endokrynologa oraz dała namiary na immunologa, z którym współpracuje w leczeniu poronień nawykowych. Czekamy, więc Pani chce, aby ten czas był dla nas konstruktywny. Lekarz przyjmuje na NFZ, więc badania za darmo. Pani z wielką troską i szacunkiem mówi o naszej stracie. Znowu poczułam się człowiekiem.

reklama
Są różne normy hormonów tarczycowych. Ja badam zawsze tsh, ft3 i ft4 obliczam je procentowo. I ft4 i ft3 powinno być w granicach 50-60 %. Stara szkoła mówi, że te hormony powinny być w górnych granicach norm przy zachodzeniu w ciążę.
Często tak bywa, że jak maleje tsh to wzrasta ft4, ale u mnie tsh miałam 1,93 (czyli w normie) ft4 poniżej normy i ciągle mi było zimno i ciągle byłam senna. Od kiedy zaczęłam brać Euthyrox to objawy ustąpiły. Mam teraz temperaturę jak normalny człowiek, bo wcześniej to było np. 34,6 - 35,4 st. C.
Ten stan mógł się też przyczynić do strat.

U Ciebie Ft4 wynik 20 czy 20 % zakresu normy?
Bo najpierw obliczyłabym je procentowo a potem jeśli zawroty głowy są wywołane hormonami to ewentualnie można obniżyć Euthyrox o 25 mg ( nie więcej) i zbadać ponownie za 2-3 tygodnie.
Ja mam ft4 20,8 nie 20 % .
Tsh 0.04

Do góry