reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Barbinka dzieki , myślisz że ziółka sroki mogły mieć na to wpływ ??,
kurcze, chyba na siłe zaczęłam kombinować, bo po miesiacu picia sroki, i @ sie spoźniła 9 dnia, i teraz te cyrki z pęcherzykami..
a chyba objawów innych nie mam , tzn owu na pewne jest ( potwierdzone badaniem progesteronu)
tesosteron w porzadku, ahm na poziomie 3..
eh no sama nic nie wymyśle, w poniedziałek ide na insuliną po obciążeniu, wiec cos wiecej bedzie wiadomo..

Ha, Jerzak sie w końcu ucieszy, w końcu bedzie podejrzenie pco:-(

reklama
Misiejek - a jak u ciebie z hormonami? Ważny przy PCO jest wynik stosunku LH/FSH lub na odwrót.
Z tego co się orientuję to Jerzak da napewno na to glukophage. 12 pęcherzyków to nie jest tak aż strasznie dużo, a sam obraz usg nie stanowi chyba diagnozy do tego te hormony.
Myślę że jeśli nie masz torbieli z niepęknietych pęcherzyków i pęcherzyk dominujący w okolicach owu to nie masz powodu do zmartwień.Głowa do góry, będzie dobrze.

Ja na każdym jajniku miałam po 8 pęcherzyków i to wg.Jerzak jest ok.

Magdach dziękuje za odp;-).hormony chyba ok, nie bardzo wiem jak czytać wyniki, robiłam w fazie lutealnej i w niej sie mieszczą..
FSH wynik 3.06 normy 1,7 - 7,7
LH wynik 2,95 normy 1,0-14,00
Testosteron wynik 32 normy 8,40- 48.10
TSH wynik 2.01

jedynie ta prolaktyna wysoka ..
co do pęcherzyka dominującego, to zawsze w okolicach owu jest...
no juz sama nie wiem..
chociaz te pco to bardziej chyba prowadzi do problemów z zajściem a nie poronień ?

Misiejku Magda dobrze ci pisze. Jeszcze ten stosunek LH do FSH. Masz go chyba w normie. Ja np. teraz mam w normie bo blisko - 0,96 a wcześniej miałam 0,6 chyba (podobno poniżej 0,5 to niedomoga lutealna, a jak blisko 1,00 to jest super, natomiast powyżej 1 to PCO).

Istotna jest ocena wzajemnej proporcji obu gondotropin. W przypadku prwidłowego cyklu miesiączkowego stosunek LH/FSH jest zbliżony do 1 (z wyjątkiem jajeczkowania), a w niewydolności podwzgórzowo-przysadkowej ulega on nieznacznemu zmniejszeniu do 0,5 - 0,6, a w PCOS wzrasta powyżej 1,5-3.
i dalej:
Niewydolność ciałka żółtego spowodowana jest niedostatecznym wydzielaniem progesteronu (...) Przyczyny tego mogą być różne, spadek produkcji FSH w fazie pomiesiączkowej, nieprawidłowe wydzielanie LH, niedostatecznesteżenie LH i FSH w okresie piku owulacyjnego oraz hiperprolaktynemię

Ostatnia edycja:
Misiejek, właśnie dogrzebałam się do moich badań z czerwca u Maliny i ja mam prolaktynę bez obciążenia 360, w takich samych normach co, Ty i nic nie miałam przepisywane. Pamiętam, że z wcześniejszych badań zawsze była w wyższej skali a z zajściem w ciążę nie miałam problemów. Z obciążeniem nigdy nie robiłam, lekarze zawsze mi odradzali, że to mało wiarygodne i teraz od tego się odchodzi. Ile w tym prawdy to nie wiem.

apolinka- bardzo, bardzo mi przykro... Brak słów
misiejku- odpisałam, hehe.
Co do PCO to ja obraz mam wskazujący że mam AMH też wysokie a stosunek hormonów nie wskazujące na PCO, hehe
Co do Norprolac to Jerzak jest przeciwna. Powiedziała że bromek albo w trakcie stymulacji Dostinex.
barbinka- ja jestem w gyncentrum na Śląsku. Ja załapałam się na in vitro dofinansowane (3000 mi dofinansowali) pełna procedura to u nas 4800 chyba plus chyba 1000 anestezjolog no i transfer chyba 800. Ja wylądowałam w szpitalu ledwo żywa więc średnio znam koszty. Wiem, że criotransfer kosztuje 1000, hehe. No i do tego leki. Ale kurka przecież Tobie to nie będzie potrzebne. Wiem to!!!!
magdaCH-jak nie masz przeciwciał to prewencyjnie Mac 7,5. Rano 5 i po południu 2,5

Misiejku przede wszystkim nie panikuj - wyniki hormonów masz super. Stosunek LH:FSH powinien oscylować w granicach 1, ale pod warunkiem że hormony robione były 1-3 dc. Później ten stosunek jest nieistotny.
Co do PCO ja od zawsze mam wielotorbielowate jajniki - ponad 10 pęcherzyków na jednym jajniku. Cykle miałam nawet 50 dniowe. Moje AMH wynosi 7.
I teraz najlepsze: "wyleczyłam" się właśnie ziółkami ks. Sroki, castagnusem i dupkiem od 22-27 dc. (owulacje miałam ok. 21 dc). Cykle mi się tak pięknie uregulowały że mam praktycznie jak w zegarku.I mam owulacje potwierdzone mierzeniem temperatury i monitoringiem. A jak byłam w CZMP i gin robiła mi USG to nie mogła uwierzyć bo torbielki zostały pojedyncze. I nie jestem jedynym przypadkiem któremu ziółka pomogły, tak więc myślę że spokojnie - raczej one Ci nie zaszkodziły:)

Barbinko dzięki:) Wiem że trzymasz:-)

Zula ja też słyszałam o MAC - nawet pytałam w aptece ale nie mieli. A potem dałam sobie spokój i poprzestałam na ziółkach ks. Sroki:)

Ostatnia edycja:
Dziękuje Dziewczyny, Kochane jesteście !!!!
dzieki Wam trochę sie uspokoiłam i może spędze spokojny weekend..
W poniedziałek idę na ta insuline po obciazeniu ( niestety X2 ) wiec troche pokoczuje w przychodni.. ale moze coś sie więcej wyjaśni..

To wszystko ma tez "dobre" strony, .. podobno przy pco , wskazane jest duzo ruchu i zdrowa dieta..
więc od jutra postanowiłam ostro sie wziac za siebie !!!;-)

Enya tak sobie jeszcze myśle, ze moze jakas podejrzana mieszankę kupiłam ..
w sumie tyle tych ofert na allegro, nie wiadomo czy wszystkim mozna ufac..
Chyba najlepiej samemu w zielarskim kupic odpowiednie zioła i wymieszać.
No nic poczekam spokojnie na diagnozę jerzakowej i zobaczymy co dalej..
Dziewczyny a tak z ciekawości , cóż to za tajemniczy MAC :tak:?

Ostatnia edycja:
reklama
Enya - mnie chodziło o Max a nie MAC:)
Misiejsku - nie wiem czy Enya nie pisała o Macy? Enya tak? Ja zamawiałam ją przez neta a raz mi sprowadzili do apteki
MagdaCH i inne dziewczyny, które biorą/brały Glucophage. Jak się po nim czułyście? Nie miałyście sensancji żołądkowo/jelitowych? Ja mam takie z tym problemy, że boję się Go zacząć brać:( pomocy!

Do góry