reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

fondie, w Provicie robią cały immunofenotyp - 400zł. Samych nk chyba się nie da. Żeby wykluczyć zespół antykardio robi się 3 badania 1) p/c antykardiolipinowe 2)beta2glikoproteina 3) antykoagulant tocznia. Pozytywny wynik x2 w którymś z tych badań świadczy o tym zespole. Ale skoro bierzesz heparynę to no problem.

reklama
Fondie, jak bylam u dr Janosz to ona powiedziala ze to ze teraz mam te komorki nk podwyzszone to nie znaczy ze od zawsze je mam, powiedziala ze to z wiekiem moglo mi sie tak zrobic, ze kilka lat do tylu moglam z tym nie miec problemu. A badania na nk nazywaja sie IMMUNOFENOTYP+LIMFOCYTY T. To sa 2 badania, mozna robic razem i podobno lepiej razem je robic niz np najpierw jedno a potem drugie. Pierwsze ten immunofenotyp, to wlasnie juz masz tam informacje o tych nk, a drugie limfocyty T to zdolnosc do utrzymania ciazy. Koszt kazdego z osobna 400 zl. Robisz je w drugiej polowie cyklu , najlepiej zapytac jak bedziesz sie umawiac. Robia w kazda srode ale wczesniej trzeba sie umowic bo moga byc kolejki. Ale czy masz zrobic jedno naraz czy dwa nie doradze bo sama bym sie zastanawiala gdyby nie to ze lakarz mi kazal zrobic 2 naraz , a ja wtedy w temacie za bardzo nie bylam, nie wiem czy teraz bym czasami tylko tego pierwszego nie zrobila.

fondie, w Provicie robią cały immunofenotyp - 400zł. Samych nk chyba się nie da. Żeby wykluczyć zespół antykardio robi się 3 badania 1) p/c antykardiolipinowe 2)beta2glikoproteina 3) antykoagulant tocznia. Pozytywny wynik x2 w którymś z tych badań świadczy o tym zespole. Ale skoro bierzesz heparynę to no problem.
chodzi o to, że mam zlecone badanie allo mrl i ten test nie zlecono mi zadnych nk komorek i nie wime co najpierw zrobic bo nie wiem czym sie rozni znalazłam taka strone Wyświetl temat - IMMUNOLOGIA - przyczyna niepowodzeń i poronień | Stowarzyszenie na Rzecz Leczenia Niepłodności i Wspierania Adopcji na tej podstawie wychodzi ze badanie allo mrl i test cytotoksyczny pokaze od razu komorki nk dobrze zrozumialam? i na tej podstawie przeciwciała antykardiolipidowe i ana swiadcza o toczniu to znaczy moga min, o nim swiadczyc ja nie mam ani jednego ani drugiego i dlatego zastanawiam sie czy olać to badanie nie ze względu na to czy biore heparyne bo na wstepie ja dostane ale czy mam toczen bo to powazna choroba podobno. Najbardziej pasuje do mnie to nk ale nie wiem czym sie rozni od tego badania na allo.I Dlaczego wcześniej nie blokowały mojej pierwszej ciąży.

I to badanie kosztuje 349 na allo wiec moze to to samo?

Ostatnia edycja:
dobra ide do lekarza 23 w poniedziałek może on pomoże:) bo ja juz nie wiem na co mam te badania gorzej jak zrobie 2 takie same :)

Najlepiej pogadac z lekarzem, bo bez sensu zrobic 2 takie same badania. Daj znac czy w tamtych badaniach tez badaja NK bo sama jestem ciekawa

Fondie, jak bylam u dr Janosz to ona powiedziala ze to ze teraz mam te komorki nk podwyzszone to nie znaczy ze od zawsze je mam, powiedziala ze to z wiekiem moglo mi sie tak zrobic, ze kilka lat do tylu moglam z tym nie miec problemu. A badania na nk nazywaja sie IMMUNOFENOTYP+LIMFOCYTY T. To sa 2 badania, mozna robic razem i podobno lepiej razem je robic niz np najpierw jedno a potem drugie. Pierwsze ten immunofenotyp, to wlasnie juz masz tam informacje o tych nk, a drugie limfocyty T to zdolnosc do utrzymania ciazy. Koszt kazdego z osobna 400 zl. Robisz je w drugiej polowie cyklu , najlepiej zapytac jak bedziesz sie umawiac. Robia w kazda srode ale wczesniej trzeba sie umowic bo moga byc kolejki. Ale czy masz zrobic jedno naraz czy dwa nie doradze bo sama bym sie zastanawiala gdyby nie to ze lakarz mi kazal zrobic 2 naraz , a ja wtedy w temacie za bardzo nie bylam, nie wiem czy teraz bym czasami tylko tego pierwszego nie zrobila.
wlaśnie o tym poczytałam , bezsensem jest robic jakies badanie o ktorym nie mam pojecia mze udam sie do immnologa po prostu na jedna wizyte i cos sie wiecej dowiem bo takei robienie czegos nawet jak nie umiem interpretowac jest totalnie beznadziejne. PO tych allo mrl jak wyjda zle do jakiegos lekarza sochy kieruje moj lekarz na wlewy więc moze jednak zrobie allo mrl zintepretuje u tego lekarza a potem zaczne kombinowac dalej

Wpisalam w google allo mrl +test cytotoksyczny. Ktos podawal wyniki i to chyba inne badanie, nie ma tam nic o nk. A w tym artykule z bociana co podawalas linka bylo o tescie immunocytotoksycznym czy jakos tak. Te allo mrl to jakies przeciwciala hamujace chyba. Fondie idz najlepiej do swojego lekarza i niech on doradzi co lepiej zrobic pierwsze bo eydaje mi sie ze to 2 inne badania.

Fondie ja robiłam badanie Nk w Warszawie w Instytucie Reumatologii.Na moim badaniu są komórki Nk , NKT ,limfocyty cytotoksyczne oraz limfocyty T . To badanie nazywa się Subpopulacja limfocytów.albo inaczej profil limfocytów.Ja zapłaciłam za nie 200 zł.

reklama
aj oszalec idzie bo tak na prawde i bez bada dostaje cały zestaw w razie ciazy tylko te szczepienia mnie ciekawią Kwiatuszek 23 robiła allo mrl to na pewno wiem:) może ona odróźni te dwa badania.

Do góry