reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Ja genetyczne dopiero 13.10.
A jeszcze odnosnie PAPPA czy trzeba go zrobic w jakims konkretnym odstepie czasu od usg? Slyszalam, ze 24h a mojej pracowni genetycznej powiedzieli, ze moge zrobic tydzien przed z krwi i przyjsc na usg z wynikami...
Ja po przeczytaniu wielu opinii zaczelam sie mocno zastanowiac nad tym badaniem. Boje sie, ze wyjdzie wysokie ryzyko mimo dobrego usg i co wtedy? Nawet wiek mi automatycznie podnosi wartosci:(

Susana, ja po otrzymaniu kariotypow i wyniki z heterozygota MTFHR otrzymalam wpis o ewentualnym wprowadzeniu lekow przeciwzakrzepowych przy kolejnej ciazy plus metylowany kwas foliowy.

Ostatnia edycja:
Susana- przy mutacji warto brać kwas foliowy w wersji metylowej (bo mimo brania dużej dawki zwykłego przez mutację może się nie wchłaniać), witaminę B6 i B12 i Clexane oraz Acard

Portia - ja zrozumiałam, że powinno to być tego samego dnia ale wprost nie pytałam więc pewności nie mam, natomiast z tego co kojarzę większość koleżanek najpierw robiło usg a potem czekało na PAPPA. Jeśli wyjdzie wysokie ryzyko można zrobić jeszcze NIFTY, z tego co czytałam ma dużo mniejsze prawdopodobieństwo błędu natomiast niestety jest dużo droższy (ok 2500zł)

To jest tak, że dane jakie wychodzą w usg liczą sie do testu Pappa, wiec musi to byc tego samego dnia lub pozniej.
Ja chyba bede robic jakby co.
Jakos ciagle do mnie to nie dociera, że moze byc dobrze.
A co ciekawe moja 3-latka dzis powiedziała tacie, że mama jest w ciazy i bedzie miała dzidziusia. Zupełnie nie wiem jak sie zaorientowała;)
Mnie od wczoraj dość mocno ciągnie brzuch i prawie ciagle leżę.

Kwiatuszku a ile wczesniej robilas PAPPA?
Susana-w ogolnodostepnych lekach kwas w formie metylowanej tylko w Femibionie. Z tego co wiem taka forma kwasu fol. nie jest w Polsce dostepna nawet na recepte.
Ogolnie co do lekow w formie metylowanej mozna zamawiac na IHerb, nutrilabo albo Allegro czasem tez mozna dostac. Dziewczyny tez z ebaya chyba zamawialy.

W mutacji mthfr kwas w fomie methylowanej - głównie dostępny w Stanach, a Polsce na allegro też można znaleźć. Oprocz tego b6 i b12 - rówież methylowana forma do znalezienia. Oczywiście profilaktyka przeciwzakrzepowa -albo clexanik i inna heparyna albo acard i inne - a u większości z nas dwa w jednym.
Co do detektora tętna - serdecznie polecam. Ja akurat kupowałam w Uk.

Ciężarówki - rośnijcie zdrowo!

reklama
Portia juz nie pamietam. Wiem ze mialam wyznaczony dzień na zrobienie papa, ze to byla konlretna data. I tylko wtedy moglam zrobuc nic wczesniej, nic później.
Dziewczyny a ktoras z Was zamawia te witaminki metylowane? Zamowi mi ktoras? Bo ja blondyna jestem i jeszcze zamowie cos innego...

Do góry