reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poród w Żeromskim

Judka dobrze ze mi przypomnialas!ja prosilam tz zeby dowiozl mi kocyk dla malej...a ja jeszcze spakowalam pieluchy tetrowe dwie jedna pod glowke malej a druga do ulewania,wycierania czy przykrywania..)

reklama
Co do kosmetyków, to polecam stronkę Sroka o.... czyli zapiski podwojonej Babeczka analizuje skład, czy nie ma tam jakiegoś badziewia w sobie.

Ja dziewczynki to chyba tu sama zostanę, bo ja z listopada, ale może potem jakieś dwupaczki jeszcze się odezwą z listopada :)

Trzymam kicuki za wszystki, które na dniach będą rodzić! Oby ta passa ciężkich porodów była ju zakończona.

Evvella my już z wyprawki to sporo rzeczy mamy, zaczęliśmy wcześniej zbierać żeby nie zostawić mężowi czasem na ostatnią chwilę. Brakuje nam jeszcze wózka, szukaliśmy jakiś w miarę tańszych 3w1 więc padło na ten pojazd: BLACK&WHITE EMJOT 7 GRATISÓW pościel do wózka (3413712673) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. więc po wypłacie kupimy małej bryke:) do tego jeszcze musimy się zaopatrzyć w przewijak na komódkę, pampersy to chyba kupimy te Premium Care Newborn na luźną kupkę;p i kosmetyki to właśnie wyczytałam już wcześniej na tej stronie co podaje rojku i kupię Hippa, wydaje mi się że nie powinny uczulać delikatnej skórki maluszka bo mają dużo naturalnych składników...I tyle z tego co nam brakuje:) Więc nie jest tak źle. A jeszcze mamy opcjonalnie z półtorej miesiąca. Tak to już wszystko poprane poprasowane i czeka sobie w komódce:) Chociaż teściowa jak zobaczyła że my wszystko kupujemy przed narodzinami to nam odradzała itd. że tam jakieś zabobony, że się nie powinno... Ale my zdecydowaliśmy że nie będziemy słuchać takich pierdół bo ja napewno nie będę biegać za takimi rzeczami po porodzie, a tym bardziej mąż jak będę w szpitalu, bo nakupiłby nie tego co trzeba i musiałby potem wymieniać:) w takich sprawach to chyba kobiety bardziej się znają;)

Ostatnia edycja:
Evvella my już z wyprawki to sporo rzeczy mamy, zaczęliśmy wcześniej zbierać żeby nie zostawić mężowi czasem na ostatnią chwilę. Brakuje nam jeszcze wózka, szukaliśmy jakiś w miarę tańszych 3w1 więc padło na ten pojazd: BLACK&WHITE EMJOT 7 GRATISÓW pościel do wózka (3413712673) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. więc po wypłacie kupimy małej bryke:) do tego jeszcze musimy się zaopatrzyć w przewijak na komódkę, pampersy to chyba kupimy te Premium Care Newborn na luźną kupkę;p i kosmetyki to właśnie wyczytałam już wcześniej na tej stronie co podaje rojku i kupię Hippa, wydaje mi się że nie powinny uczulać delikatnej skórki maluszka bo mają dużo naturalnych składników...I tyle z tego co nam brakuje:) Więc nie jest tak źle. A jeszcze mamy opcjonalnie z półtorej miesiąca. Tak to już wszystko poprane poprasowane i czeka sobie w komódce:) Chociaż teściowa jak zobaczyła że my wszystko kupujemy przed narodzinami to nam odradzała itd. że tam jakieś zabobony, że się nie powinno... Ale my zdecydowaliśmy że nie będziemy słuchać takich pierdół bo ja napewno nie będę biegać za takimi rzeczami po porodzie, a tym bardziej mąż jak będę w szpitalu, bo nakupiłby nie tego co trzeba i musiałby potem wymieniać:) w takich sprawach to chyba kobiety bardziej się znają;)

Angella jesli chodzi o wózek, to my na poczatku bralismy pod uwage ten co Ty podałas w linku, ale w sumie kupilismy u chłopa na Starowislnej Tako Captiva. Pampersy mam te co Ty - kupilam dwie paczki, bo później mam zamiar przejsc na biedronkowe Dady bo duzo ludzi chwali.
Z tymi zabobonami to ja tez miałam przejscia, juz mnie to wkurzac zaczelo. Moja babcia nie kazała nic kupowac przed narodzinami, żeby nie zapeszyc, a poźniej co?? Mąż bedzie jezdzil i wybieral ?? I tak wiekszosc rzeczy mamy w uniwersalnych kolorach, bo chcielibysmy miec dwójke i jesli bylby drugi chlopak to przynajmniej w różu by nie przebywał :-) wiec mebelki, łóżeczko, wózek i jakies tam jeszcze pierdoły to w kolorach uniwersalnych !!! Aaaa i jeszcze pamietam jak w czerwcu szłam na wesele, to tesciowa sie mnie zapytała, czy bede farbowała włosy? oczywiscie mialam to w planach i sie pytam dlaczego ona pyta ? a tesciowa mówi, ze jak sie farbuje włosy przed narodzeniem dziecka to dziecko bedzie rude - ja blondynka a mąż łysy, chociaz kiedys miał ciemne włosy! Oczywiscie pofarbowalam włosy po konsultacji z moja ginekolog i fryzjerkami, które stwierdziły ze to juz nie sa czasy starozytnosci i mozna farbowac !!! Było tego wiecej, ale nawet nie chce przytaczac...
A tak poza tym bylam rano na badaniach mocz i morfologia. W zeszłym tygodniu wyszło mi za duzo leukocytów i erytrocytow w moczu plus bakterie i zrobilam posiew. Dzieki Bogu dzisiaj odebrałam wynik i nic nie wyhodowano - jeszcze brakowałoby mi jakiejs infekcji na sam koniec... ale przez tydzien jadłam suszona żurawine, pilam ze 3,5 l. wody dziennie i jakos sie udało!!! Uważajcie na takie rzeczy, bo Pani pielegniarka mówiła mi, ze wystarczy potrzymac w te upały za długo wkładke, albo miec duzo upławów i nie zmienic majtek i juz moga sie jakies bakterie i infekcje wyhodowac. Na 11.20 idziemy do gin, wiec jem sniadanko i po malutku bede sie szykowała :-)

Ja też nie kupowałam kosmetyków przed porodem bo pomyślałam że zobaczę w czym myją w szpitalu no i jak zobaczyłam tam tą kąpiel to się trochę rozczarowałam...
Akurat mój Mały miał rumień noworodkowy (takie czerwone plamki z białymi punktamiw środku) i nie jest prawdą że jeśli dziecku coś wyskoczy to myją w oilatum - myją w nivei i nie smarują niczym. Poza tym co mnie mega zaskoczyło to przysługuje jedna kąpiel na pobyt :| A niektórzy przecież długo siedzą w szpitalu i z tego co widziałam to niektóre dziewczyny wacikami w pokoju przemywały. Mi się udało bo w niedziele jak się okazało że zostajemy i był mały ruch to poprosiłam taką miłą położną i pozwoliła na drugą kąpiel, bo mój Igorek lubił sobie siknąć np w buzie jak jeszcze mama nie wiedziała jak się z tą fontanną obchodzić :-)
Aha no i do pupki krem trzeba mieć swój :-)

Ja też nie kupowałam kosmetyków przed porodem bo pomyślałam że zobaczę w czym myją w szpitalu no i jak zobaczyłam tam tą kąpiel to się trochę rozczarowałam...
Akurat mój Mały miał rumień noworodkowy (takie czerwone plamki z białymi punktamiw środku) i nie jest prawdą że jeśli dziecku coś wyskoczy to myją w oilatum - myją w nivei i nie smarują niczym. Poza tym co mnie mega zaskoczyło to przysługuje jedna kąpiel na pobyt :| A niektórzy przecież długo siedzą w szpitalu i z tego co widziałam to niektóre dziewczyny wacikami w pokoju przemywały. Mi się udało bo w niedziele jak się okazało że zostajemy i był mały ruch to poprosiłam taką miłą położną i pozwoliła na drugą kąpiel, bo mój Igorek lubił sobie siknąć np w buzie jak jeszcze mama nie wiedziała jak się z tą fontanną obchodzić :-)
Aha no i do pupki krem trzeba mieć swój :-)

heheheh a to just masz małego akrobate :-) ja tez sie zastanawiałam nad kosmetykami z nivei, ale wszystko co przegladalam bylo od 1 miesiaca zycia, a nie od dnia narodzin. W zasadzie to z HIPPa tylko znalazłam płyn do kapieli i szampon od 1 dnia zycia. Z ta kapiela to tez dziwnie? ja mialam nadzieje, ze sie dokladnie naucze jak kąpać Zuzie i że jak wroce do domu, to nie bede miala z tym problemu. Na szczescie zgadalam sie z polozna środowiskowa i jak cos to ona mnie douczy. Musze w takim razie dopakowac jeszcze waciki, dzieki just za rade ;-) lece na wizyte do gin, odezwe sie jak wroce :-)

u nas na SR polecali emolienty do kąpieli np. oilatum . to tak natłuszcza skórkę że nie trzeba już niczym smarować olejkować etc. pozniej przeczytałam parę negatywnych opinii - że emolienty to powinno się stosować jak coś się dzieje -leczniczo na suchą skórę wpryski odparzenia etc . (i sama już nie wiem)
więc zaopatrzyłam się również w normalny płyn do kapieli - z rosmanna baby dream(ten niebieski). i będę stosować naprzemiennie z oliatum

właniej na tej stronce , którą rojku poleca (Sroka o.... czyli zapiski podwojonej) kobieta bardzo zachwala większość rosmanowskich kosmetyków. są bardzo dobre pod względem składów- naturalne bez sztucznych konserwantów parabenów etc. a przy tym tanie:-) z serii babydream mam np. kremik na wiatr i chłód i Extrasensitive Krem pielęgnacyjny, ooo i oliwkę na rozstępy tez rosmanowską stosuje od początku i jak narazie (odpukać) prawie ich nie mam;-).

jedynie chusteczki do pupy odradza rosmanowskie (tzn nie są najlepsze) bo są zbyt suche podobno.

ja zamiast chusteczek zamierzam stosowac ciepłą wodę i płatki kosmet. do szpitala biorę huggies natural care (zielone) - tez zachwalanee przez Panią Srokę;-)

o kosmetykach nivea i johnson słyszałam same negatywne opinie....
ale pewnie to tez zależy od dziecka...

właśnie dziewczyny a propo połóżnej środowiskowej ...to jest jakaś rejonizacja? czy mogę sobie wybrać z dowolnego kranca krakowa?

Ostatnia edycja:
judka No sama widzisz co z tymi zabobonami...jakby się chciało wszystkiego słuchać to by nic nie można było zrobić. Tylko leżeć i czekać, a potem biegać taka obolała po porodzie za wszystkim;p My też później pieluszki Dady będziemy kupować, bo biedronke mamy niedaleko, a że są one produkowane przez tą samą firmę co oryginalne Pampersy to myślę że nie ma między nimi różnicy ( no po za cenową). Chociaż chusteczki nawilżone już nie są takie fajne bo bardzo suche, ale mają taką serię chusteczek Newborn on pierwszego dnia życia i one już są takie miluśkie i mokre i niemają przesadzonego zapachu więc chyba takie będziemy kupować:) Na czymś trzeba zaoszczędzić, a po co niepotrzebnie przepłacać żeby tylko mieć to co oryginalne...przesada. My sięspodziewamy dziewczynki więc takie rzeczy jak wózek, bujaczki, pościele wanienki to takie unisexy kupujemy, ale ubranka to mamy w większości takie "dziewczynkowe". Wogóle jak się wchodzi np.do Smyka to jest podział na płeć dziecka i na tej dla dziewczynki to roi się od różu, nawet jakby się chciało poszukać czegoś w innym kolorze to trzeba już szukać na chłopcach. A też planujemy w przyszłości mieć drugiego bobaska, więc garderobę to napewno będziemy musieli nową kupić jakby był chłopcyk:) Takie czasy, jak mi moja mama opowiadała jak ona kupowała wyprawkę dla swoich dzieci to w sklepach wszystko w jednym kolorze i to jeszcze limity jakieś były na kartkach żeby czasem za dużo śpiochów niekupić to chore:)

A o tych rudych włosach to ja słyszałam od teścowej ( bo ona takie przestarzałe wierzenia ma) że jak się śmieje z rudych dzieci to się potem ma rude;p A my z mężem oboje ciemne włosy:)

Powodzenia na badaniu, może już się coś ruszyło jakieś rozwarcie czy "cuś"..:)

mag_dzia moja koleżanka też mi polecała te kosmetyki z Baby Dream i w sumie tanie są a podobno jakościowo nawet lepsze niż jakiś Nivea więc warto spróbować. ale już np. pieluchy Rossmanowskie podobno już nie są takie super bo przeciekają i że już lepsze są właśnie z tych marketowych te z biedronki DADY:)
A z takich emolientów to strasznie dużo próbek dostałam od znajomej położnej właśnie z firmy Oillatum i Emolium więc też popróbujemy. A te położne to zamiast nam rodzącym dawać to biorą dla siebie, nawet smoczki Aventu dostałam właśnie od niej...i jakieś inne pierdółki, bo one rzadko rozdają w szpitalach. Oprócz tego co tam "muszą".

no nareszcie się ruszyło bo już myslałam, że sama do siebie mówie :rofl2:
Ja od rana na nogach bo badania musiałam zrobić, krewka, cukier i mój nieszczęsny magnez, który mam albo po niżej normy albo na granicy wrr a i żelazo pierwszy raz. Nie wiem jak Wy ale ja biorę 2 razy po 3 tabletki tego magnezu, niby cos ruszyło ostatnio ale trzymam się dolnej linii. Jutro wizyta to sie okaże.
Dotkaaa dzięki za listę, ale widzę że sie nie zmieniło od mojego porodu. To dobrze, choć z głowy uleciało. Bephanten najlepszy moim zdaniem na pupkę i na piersi. Ja niczego innego nie używałam, bo sudokrem mi śmierdzi i źle się rozsmarowuje. Natomiast jak bolą sutki w pierwszych tygodniach albo mleko na nich zastygnie i zrobi takiego słodkiego strupa to idealnie pomaga i goi, a dzidzia może jeśc z cyca odrazu po posmarowaniu - no dla mnie ideał.
judka KR no jesteś, a już myślałam....
gratuluje udanego KTG i powodzenia na wizycie. Zdaj relacje co i jak:)
No to kuzyna dziewczyna express, wow jestem w szoku, dobrze że zdążyła do szpitala dojechac:)
Co do kosmetyków to ja też długo myślałam jakie wybrać, wcześniej miałam nivea i byłam zadowolona i teraz też takie zakupiłam, ale zamiast oliwki postawiłam na mleczko do ciała - zobaczymy jak się sprawdzi, generalnie nie lubię wytłuszczać dzieci oliwką. Myślę jeszcze nad tym oliatum.
A co do bambino to odradzam odradzam i jeszcze raz odradzam. Mi kuzynka ja poleciła, no co fajnie pachnie ALE ciuszki wszystkie po jakimś czasie mi zżółkły, powychodził ten tłuszcz i wszystko do wyrzucenia-MASAKRA
Angella wózio fajny, dobra i cena i jeszcze z fotelikiem. My mamy jedo fyn. Oprócz tych standardów że się dobrze prowadzi itd, przekonała mnie głęboka buda, duzy kosz na zakupy i ogólnie design. Co do spacerówki to poweidzmy ok ale pewnie niedługo w niej zabawi bo mam spacerówkę babydream do którego już 8/9 miesięcy można wkładac.
Z tymi zabobonami to ja nie wiem co tym ludziom. Tłumaczysz i tłumaczysz i nic. Czasy sie zmieniły, kiedyś nic nie było to się zrobił zabobon że sie wczesniej nie kupuje - heh bo nie ma co. A teraz weź i idź na mega zakupy w 8/9 mcu taki upał, albo zostaw mężowi niech kupi wszystko w dwa dni, wypierze wyprasuje i jeszcze przy porodzie będzie i wysprząta dom!!!! Ja też walczyłam o to bo nie lubie głupiego gadania bez podstaw.
mag_dzia chyba myślimy o tym samym dzisiaj bo miałam pytac własnie o to oliatum a i też o położną śr. U mojej gin. wisi taka lista rejonizacji położnych - napisz skąd jesteś dokładnie na priv. to Ci odpisze nazwisko i numer tel.
ja byłam zadowolona z chusteczek pampersa i teraz też je kupie:-)
A trzeba dzownic wcześniej i się jakoś umawiac z położną wcześniej? hmm 10 lat robi swoje:(

reklama
Sorki za post pod postem ale tak się tam rozpisałam, że zapomniałam się przywitać z Rojku:-D HEJ:-D
Ja tutaj nowa a już prawie końcówka więc myślę, że jakieś listopadówki niedługo dołączą również. Nigdy nie jest za późno:tak:pozdrawiam

Do góry