reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Żeromskim

Ja również trafiłam :), ale fakt podziemia tego szpitala nie zachęcaja do porodu tam :-).

Obiecałam Margosi relacje wiec pisze co z wazniejszych rzeczy było.

- Przy dodatnim GBSie jak odejdą wody płodowe to jechać do szpitala dosyć szybko (tzn, nie ociągać się jakoś szczególnie), natomiast jeśli GBS ujemny to nawet do 6h można odczekać.
- Jeśli wody plodowe które odejdą są zielone to jechać natychmiast do najbliższego szpitala a nie do tego który się wybrało.
- Jeśli skurcze sie nasilają, trwaja 30-40 sek i pojawiają się co 5-7 min to jest to moment w ktorym powinno sie jechać do szpitala. Wcześniej nie ma potrzeby.
- Jeśli do terminu jeszcze troche czasu zostalo o pojawiaja sie jakies skurcze (nawet całkiem bolesne) ale nie jesteśmy pewni czy to rozpoczeta akcja porodowa to najlepiej wejsc pod prysznic tak na ok. 20 min pod ciepłą wode. Jeśli skurcze miną - brak akcji, jeśli będą się nasilały to pewnie zaczynamy rodzić :)
- Na izbie przyjęć schodzi około 45 min z uzupelnieniem wszystkich papierzysk, wiec jakby sie okazało że do czasu kiedy dotrzemy do szpitala akcja mocno sie posuneła (silne skurcze/bol/ cos nie tak z wodami plodowymi) to mąż ma to zgłosić na IP bo wtedy taka kobieta może być szybciej przyjęta jeśli rzeczywiście jest taka potrzeba a papieruchy uzupelni się później
- Nie trzeba miec ubezpieczenia bo korzystają z EWUSia
- Panie polecały majtki wielorazowe, bo mowily ze te jednorazowe są beznadziejne i że czesto skarżyły sie pacjentki na ucisk
- Jak najbardziej akceptuja i respektuja przygotowany plan porodu. Mówiły tylko żeby nie pisać w nim rzeczy oczywistych, typu że chce się rodzić z osoba towarzyszącą albo w sali jednoosobowej, bo jest to poprostu standard szpitala wiec jest to zupełnie zbędne.

Pozatym było o pakowaniu torby z rzeczami dla siebie, dzieciaczka i na wyjscie ze szpitala - ale to samo w zasadzie co pisze na stronie szpitala :).

To chyba tyle... a jak cos mi utkneło to dopisze pózniej ;-)

Zapomnialabym o najważniejszym, dzisiajszy tekst: "jak sie chce kupe, to bardzo dobrze, bo kupa to bardzo dobry znak" :D to tak a propo bardzo wysoko-zaawansowanej akcji porodowej :D

Ostatnia edycja:
reklama
Aisha ciekawe zapachy mówisz- ciekawe co będzie jak będzie mega upał:cool2: zajęcia fajne, parę tekstów do zapamiętania np. mop vileda:-D na kiedy się zapisałyście na ćwiczenia?

Aaa wiem co jeszcze,. Z rzeczy do szpitala to zapakować około 3 reczników różnej wielkości bo przydadza sie do zimnych albo ciepłych okładów, przemywania twarzy itp i oliwke jakąś aby mąż/partner mógł robić masaż (np. przy bólach krzyżowych itp).

Karuzela, ja środy 17:45

przy bólach krzyżowych (ja miałam tylko takie) to ten masaż średnio pomaga :p a położne mają zmrożone takie żelowe okłady :)

potwierdzam :) masaż przy bólu krzyżowym zadziałał na mnie drażniąco, tak samo jak zapach oliwki, która mi wcześniej nie przeszkadzała ;)

Ostatnia edycja:
Witajcie ciążówki i te szczęściary, które poród mają już za sobą :) Dołączam do grona grupy czerwcowych rodzących. Podzielcie się proszę ze mną informacją o położnych w Żeromskim. Jestem zestresowaną pierworódką i chciałabym mieć umówioną położną. Wiecie może jak to jest w tym szpitalu? Kogo polecacie? Czy taka osoba jest na telefon? Może wiecie jakie są stawki w tym szpitalu? Słyszałam, że niemal każda położna w tym szpitalu jest super ale jednak czułabym się pewniej mając taką osobę. Pozdrawiam!

Witaj Aneta :), na kiedy masz przewidywany termin? Sporo juz nas czerwcóweczek tutaj :).

Co do położnej to nie pomoge za bardzo bo z pomyslu umawiania zrezygnowałam właśnie czytajac to forum. Chyba kazda dziewczyna była zadowolona z opieki okołoporodowej w tym szpitalu :).

aneta w żeromskim nie ma możliwości opłacenia połoznej. Ale gwarantuje Ci, że niezależnie od tego czy masz tam lekarza czy nie będziesz miała bardzo dobrą opiekę. :)

reklama
Witaj Aneta :), na kiedy masz przewidywany termin? Sporo juz nas czerwcóweczek tutaj :).

Co do położnej to nie pomoge za bardzo bo z pomyslu umawiania zrezygnowałam właśnie czytajac to forum. Chyba kazda dziewczyna była zadowolona z opieki okołoporodowej w tym szpitalu :).

Hmm, no to teraz mam mętlik w głowie :-)
Termin mam na 3.06. Bardzo zależało mi na położnej, żeby w razie czego móc do niej zadzwonić tym bardziej, że niestety nie załapałam sie na szkołę rodzenia w tym szpitalu :(((
Mój lekarz prowadzący nie przyjmuje w tym szpitalu ale o to się nie martwię, najważniejsza jest położna.

Do góry