reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Żeromskim

hejka. ja jutro smigam na ktg, dzis mi leci sluz. najpierw byl bezbarwny a teraz zolty,gesty,czy to ten czop odchodzi?nie wiem juz sama:-(brzuch zaczyna bolec jak na okres.
Czop może nawet z 2 tyg. przed porodem odejść :) ale faktycznie patrząc na suwak to u Ciebie raczej bliżej niż dalej do porodu ;-). Mnie też dziś znów kawałek z rana odszedł. Jutro na KTG pierwsze idę, ciekawe czy te moje boleści to jakieś skurcze, czy tylko fizjologia przygotowania do porodu:rolleyes2:.

pikoik wody mi nie poszly.zreszta 3 marca pojechalam do szpitala bo mi cos chlupnelo na podloge,patrze z moim no doszlismy do wniosku ze woda wiec sie zebralismy do szpitala. tam na pasku wyszlo ze mielismy racje przyjeli mnie ale nic wiecej nie lecialo juz,na drugi dzien lekarz patrzyl na mnie jak na wariatke bo zbadal mnie i pasek juz nic nie pokazywal:-(na usg wody w normie wiec mnie wypisali do domu.

Przy pierwszej ciąży w teoretycznie 36-37 tyg. odszedł mi czop, a później miałam uczucie zwiększonej ilości wydzieliny, było mokro na wkładce. Na wizycie 4 dni później wspomniałam o tym lekarzowi i papierek lakmusowy pokazał, że to wody płodowe. Kazał natychmiast do szpitala jechać. Po 3h od tego badania już w Żeromskim dyżurująca lekarka na papierku nie stwierdziła wód. Chciała mnie odesłać do domu, ale ponieważ mój ginekolog zalecił przyjęcie, więc zostawili mnie na noc i podali antybiotyk, żeby przeciwdziałać ewentualnemu zakażeniu malucha. Noc spędziłam na patologi, a z samego rana na obchodzie ordynator i 2 innych lekarzy w tym ten mój zrobili ponowną próbę papierkiem, który znów wskazywał na sączące się wody. I zapadła jednoznaczna decyzja o wywołaniu od razu porodu :).

reklama
Marcepanowa, no to jeszcze tylko tydzień, i super że wyniki w porządku!
zabka, ja mam już prawie 130 cm w pasie ...wszytskiego dobrego, oby poród szybki i bezproblemowy, a dzidzia zdrowa!
eve, moje ważą pewnie już ponad 2 kg, 3 tyg temu 1780 i 1690g, mam nadzieję że włożę jeszcze obrączkę na palec ech..
Girin, to fajnie że mnie rozpoznałaś :) hehe
Katarina, nio u mnie cesarka będzie 37,38 tydzień tak przynajmniej mój gin mówi i oby to była prawda :) na pewno będziesz miec relację jak poszło :)

Ostatnia edycja:
alez sie czlowiek jeszcze nastresuje na koniec, bombek to gdyby twoj lekarz nie byl z Zeromskiego to moglabys wyladawac w fomu z tymi wodami saczacymi sie:eek: a tak przynajmniej ktos sie zastanowil. uff czy take saczace sie wody moga zagrazac bezposrednio zyciu dziecka?bo juz zaczynam znowu panikowac ze mozna przegapic i skonczy sie to targicznie, az zapytam jutro mojej gin, chociaz ona na usg bedzie widziala czy jest ich odpowiednia ilosc to mnie to uspokoi. :szok:to sa chyba plusy wizyty u gin juz na koncowce mimo ze nic sie nie dzieje przynajmniej bedzie wiadomo co w brzuszku slychac i bedzie mozna czekac dalej. swoja droga zastanawiam sie czy moja lekarka bedzie miala papierki lakmusowe na wyposazeniu gabinetu..

u mnie niby byla odpowiednia ilosc wod tak twierdzili a dziecko urodzilo sie wyraznie przenoszone chociaz to byl 39 tc, wszyscy mowili ze mialo za malo wod i to byl ostatni moment na porod...nie chce nikogo straszyc ale jednak warto miec te papierki i sprawdzac czy wody sie nie sacza i w razie jakichkolwiek watpliwosci lepiej podjechac na IP zeby sprawdzili co i jak....

ja w piatek bylam na ktg to pani doktor mi usg zrobila i wody byly w normie. ale wtedy co mnie wypisali to polozna mi mowila ze jak cos sie takiego powtorzy to przjechac odrazu,a lekarzami sie nie przejmowac jesli patrza na kogos dziwnie:)

Ja jestem tego samego zdania co Oczekujaca- sama mam paczke papierkow w pogotowiu i jak tylko czuje, ze cos wodnistego poplynelo to lece badac pH. Pamietam, ze w 32 chyba mialam wrazenie, ze sacza mi sie wody ( mialam plamy na przescieradle, bieliznie i czulam, ze wyplywa mi zupelnie wodnista wydzielina) a na USG tydzien wczesniej wyszlo mi, ze jest ich malo - zlapalam za tel. Do mojej Gin. to polecila mi papierkiem sprawdzic, bo jezeli jest takie podejrzenie to na tak wczesnym etapie trzeba jechac do Kopernika, bo Zeromski sobie z tym nie poradzi. Tzn. W Zeromskim mi moga sprawdzic papierkiem czy to sa wody, ale z uwagi na dobro dziecka rzeba jechac do osrodka o wyzszej referencyjnosci.

Ginekolog na pewno ma w gabinecie takie papierk.

Betina gratuluje :)
Marcepanowa, już bliziutko do 18 wiec raz dwa zleci :), a najważniejsze że wyniki w normie :)
Wiolkast - co do bakterii. Ja miałam robiony posiew z cewki moczowej w kierunku mykoplazmy, ureaplzmy i chlamydii. Wszytsko ujemne poza ta nieszczęsną ureaplzmą. Nie pamietam, czy to ty masz pakiet w luxmedzie/medicoverze, ale jeśli tak to ceny w luxmedzie na myko i ureaplzame to 52 zl (brak badania w pakiecie) a chlamdydia ze skierowaniem gratis. W Medicoverze z koleii rzadne posiewy z cewki moczowej nie są w pakiecie i trzeba płacić 82 zł i 54 zł za chlamydie.

Dziewczyny, a ten papierek to gdzie zakupić można?

A i jeszcze pytanie, zauważyłam ostatnio białawą wydzielinę z pochwy (ani gęsta ani rzadka. Nie żeby jej jakieś nawały były, no ale nie da sie też nie zauważyć na wkladce. W ciąży to coś normalnego czy to raczej upławy :-(?. Wcześniej nic takiego nie miałam.

Trzymam kciuki za kolejne porody :)

alez sie czlowiek jeszcze nastresuje na koniec, bombek to gdyby twoj lekarz nie byl z Zeromskiego to moglabys wyladawac w fomu z tymi wodami saczacymi sie:eek: a tak przynajmniej ktos sie zastanowil. uff czy take saczace sie wody moga zagrazac bezposrednio zyciu dziecka?
Tak jak Oczekująca uważam, że te papierki to jednak warto mieć pod łapą (kosztują ok. 30 zł za 100 sztuk w sklepie dla chemika):tak:. Rozszczelniony pęcherz płodowy powoduje dostęp wszelakiej maści bakterii, grzybów itp. do środowiska dziecka, a przez to stwarza dla niego zagrożenie. Szczególnie jak się posiada jakieś niebezpieczne szczepy w pochwie.

reklama
No i wróciłam z SR i się tak zastanawiam czy można to cofnąć ;-)?
Mój M dzisiaj wagarował bo przyjechał z pracy z gorączką i dreszczami, więc mam szpital w domu bo wiecie zapewne jak typowy mężczyzna choruje....całym sobą :-D

eve, tak właśnie przypuszczałam, że to ta sama Pani Dr. :-) W piątek mam wizytę i już pewnie ktoś inny mnie "przejmie" :-(

Do góry