reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Porod w szpitalu Ujastek

Ja spakowałam się w 2 torby- jedną dla maluszka a drugą dla siebie. I tak pojedziemy samochodem. Torby można włozyć pod łóżko, a lepiej mieć więcej niż mniej :-) Fakt faktem jak na początku się pakowałam do jednej torby, to też nie wszystko moglo mi się pomiescic. A do dwóch spakuje dodatkowo suszarkę do włosów czy prostownicę bez której nie wyobrazam sobie funkcjonowania :-)

reklama
Doloreska jak byłam dwa tygodnie temu na Ujastku to wyprowadzili mnie z błędu - też miałam spakowaną torbę jedną dla siebie, a drugą dla małej. Kazali przepakować - jedna torba na porodówkę, druga na potem :-) Zresztą tak jest też napisane w ich poradniku, który dostałam. Wstawię, może komuś się przyda:
Torba do sali porodowej:
-koszula
-szlafrok
-pantofle/klapki
-przybory toaletowe
-ręcznik
-majtki siatkowe
-duże podpaski
-woda mineralna niegazowana z dziubkiem
Dla taty:
-obuwie na zmianę
-woda mineralna
-aparat fotograficzny
-coś słodkiego
Dla dziecka:
-rożek
-2 pieluchy tetrowe
-jeden komplet ubranek z czapeczką, rękawiczkami, skarpetkami i pieluszką jednorazową
Torba na potem:
-zmiana bielizny dla mamy
-pieluchy tetrowe
-3 komplety ubranek dla dziecka
-paczka pieluch jednorazowych
-ręczniki
-chusteczki nawilżone
-maść typu linomag
-kosmetyki

Ten poradnik ma być dopiero rozdawany w szpitalu. Ja go dostałam jako jedna z pierwszych, bo miałam spotkanie z koordynatorką szpitala :-) Pewnie niedługo zmienią na stronce :tak:

Paja, to co jeszcze się zmieniło i jest nieaktualne na stronie szpitalnej? A na salę porodową to ja wolę wziąść na wszelki wypadek 3 koszule, przy Zuzi to się musiałam przebierać ze 2 razy, jak wody zaczęły się lać. No i brakuje wg mnie na tej liście stanika do karmienia i wkładek laktacyjnych, przy dziewczynach się to przydało już w szpitalu

Ostatnia edycja:
Strona jest aktualna - w tym poradniku są rzeczy typu: karmienie piersią, połóg itp. Jedyne co to właśnie opisy walizek do szpitala się różnią. Ale dla mnie to ma sens - na sali przedporodowej nie musisz szukać po walizkach rzeczy, tylko masz wszystko w jednej torbie :-)

Właśnie... podbijam pytanie. Na stronie Ujastka wyczytałam, że należy wziąć 10 pieluch tetrowych :baffled:. Zapakowałam 3 sztuki, bo inaczej musiałabym chyba zapakować się w 7 walizek :-D. Trzy powinny wystarczyć, najwyżej mąż dowiezie.

wierz mi nie wystarcza ci. ja w ogole kupilam sobie tylko 7 sztuk bo nie rozumialam na co mi wiecej:-) w szpitalu musisz miec wiecej. jedna dajesz do rozka, druga zeby miec w razie ulania i musisz miec zawsze czysta jak biora dzieci do kapieli gdyz uzwaja ich do wycierania maluchow. moj maz musial brac i prac w domu bo braklo :-) i wiecej niz 3 komplety ubranek tez trzeba na sytuacje awaryjne. j a rodzilam 3 tyg temu i takiej listy nie dostalam.

Tego, że muszę mieć swoje pieluszki w szpitalu do wycierania malucha po kąpieli to bym nie wymyśliła :baffled:, płyn do kąpieli też muszę mieć dla dziecka? Jeszcze się z tym nie spotkałam, ten szpital chyba nie ma nic na stanie dla dzieci i w takim razie do wycierania po kąpieli lepsze będą flanelowe pieluszki. Szczerze mówiąc to jestem tym zaskoczona, to taki zwykły Żeromski nie miał takich wymagań i jeszcze dawał bardzo fajny krem do pupy malucha.

Właśnie... podbijam pytanie. Na stronie Ujastka wyczytałam, że należy wziąć 10 pieluch tetrowych :baffled:. Zapakowałam 3 sztuki, bo inaczej musiałabym chyba zapakować się w 7 walizek :-D. Trzy powinny wystarczyć, najwyżej mąż dowiezie.

Tego, że muszę mieć swoje pieluszki w szpitalu do wycierania malucha po kąpieli to bym nie wymyśliła :baffled:, płyn do kąpieli też muszę mieć dla dziecka? Jeszcze się z tym nie spotkałam, ten szpital chyba nie ma nic na stanie dla dzieci i w takim razie do wycierania po kąpieli lepsze będą flanelowe pieluszki. Szczerze mówiąc to jestem tym zaskoczona, to taki zwykły Żeromski nie miał takich wymagań i jeszcze dawał bardzo fajny krem do pupy malucha.

nie no plynu nie musisz miec :) ja chcialam dac flanelowa ale nie wzieli, tylko tetra.

reklama
że tak zmienię na chwilkę temat ;) choć też pieluszkowo będzie ;) dziewczyny jakie bierzecie pieluszki jednorazowe? zastanawiam się nad biedronkowymi Dada :)

Do góry