reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Porod w szpitalu Ujastek

anetta bardzo ci dziękuję za wyczerpująca odpowiedź, choc nie ukrywam że zasmuciła mnie ona bardzo :-( Zupełnie nie tak to sobie wyobrażam, żeby tyle dziecka nie widzieć, żeby go do piersi nie przystawiali, że go dokarmiają...ehh dla mnie to bardzo duży minus Ujastka :sad:

reklama
Julianna* u mnie tez zanosi sie na cesarke, a termin mam na Wielkanoc - chyba podobnie jak Ty? Pozostaje miec nadzieje, ze trafimy na ta mniej rygorystyczna sale. Choc mnie takze informacja o odseparowaniu dziecka bardzo zmartwila :(

anetta_p jak udaje sie karmienie piersia po wczesniejszym karmieniu bebilonem?

CzyKrotka, no ja juz nie wiem co myśleć, bo mi bardzo zależy na karmieniu piersią i w ogóle na kontakcie z dzieckiem po porodzie, wiec jak na razie jestem już bardziej za porodem w Żeromskim bo tam mam to zagwarantowane...chyba że zacznę rodzić przed terminem to wtedy nie mam wyjścia musi być Ujastek. A termin rózni nam się tylko o 1 dzień :-) zapraszam na wątek przyszłe mamy->kwiecień ;-)

Julianna*, dzieki za zaproszenie na Kwietniowki :)

jak jest po cesarce w Zeromskim? tam przystawiaja malucha od razu?
i jak daleko masz do Ujastka? ja prawie 30 km

Julianna* u mnie tez zanosi sie na cesarke, a termin mam na Wielkanoc - chyba podobnie jak Ty? Pozostaje miec nadzieje, ze trafimy na ta mniej rygorystyczna sale. Choc mnie takze informacja o odseparowaniu dziecka bardzo zmartwila :(

Mimo późno zaczętego karmienia, teraz wyłącznie karmie synka piersią. Ale to chyba dzięki tylko mojemu uporowi i doświadczeniu (to moje trzecie dziecko), niż pomocy pielęgniarek. Jest jedna bardzo pomocna Pani od laktacji, ale żeby się z nią spotkać to mocno utrudnione, bo ona jest bardzo zajęta. Niestey karmienie piersią to duży minus Ujastka, mimo to szpital oceniam dobrze.

Na początku, gdy dowiedziałam się, że jednak w dzień CC dziecka nie będę mieć przy sobie, byłam strasznie zmartwiona i nawet myślałam o zmianie szpitala. Ale uwirzcie mi, że gdy jesteście po CC to w pierwszej dobie nie jesteście się w stanie opiekować dzieckiem, ja po prostu walczyłam z bólem, a noc spokojnie przespałam i wypoczełam, aby móc następnego dnia próbować się pionizować i iść pod prysznic ( a był to dla mnie nie lada wyczyn). Tak więc, to że małego nie miałam przy sobie w tamtym czasie nie było dla mnie problemem (choć trudno w to uwierzyć jeszcze będąc w ciąży). Ja i tak miałam to szczęście że urodziłam przed 15.00 i na 2h synka miałam przy sobie, ale dziewczyna która miała CC ok. 15.30, córeczkę zobaczyła dopiero rano, ale za to jej mąż był z małą.

Ostatnia edycja:
anetta_p dzieki za informacje

napisz prosze jeszcze czy zaraz po wyjeciu dziecka moglas go zobaczyc i przytulic, czy od razu zabrali do mycia i badania?
i od ktorego momentu ojciec dziecka moze mu towarzyszyc? bo z tego co czytalam, to na Ujastku nie ma mozliwosci, zeby ojciec byl przy samej operacji

CzyKrotka, w Żeromskim po cesarce jeśli z toba i z dzieckiem jest wszystko ok to od razu dziecko jest z tobą albo ci je dowożą na karmienie, można oddać na noworodki jak sie chce. I od razu uczą przystawiania. Mnie właśnie o to chodzi żeby dziecko zobaczyć, żeby je koło mnie położyli, żeby mogło spróbować possać, a nie czekać dobę...choć wiem że jest zmęczenie i ból a le co innego zrezygnować z możliwości przebywania z dzieckiem a co innego jej w ogóle nie mieć.
Żeromski jest jakieś 2km od Ujastak, wiec odległość żadna, też mam 30km :-D

hej dziewczyny, powiedzcie mi czy orientujeccie sie moze, ze jesli ktoś jest z okolic Krakowa ( Myslenice) to czy bedzie jakis problem w przyjeciu mnie na porodówke na Ujastku?

reklama

Ja rodziłam naturalnie ale mała miała zamartwicę okołoporodową (5 punktów Apgar w 1 minucie) i po urodzeniu (1. urodziła się, 2 na brzuch, odcięcie pępowiny i 3 ją ratowali żeby zaczęła oddychać) widziałam ją tylko chwilę, jak juz wreszcie zaczeła płakać dostałam ją tylko do przytulenia do policzka i ją zabrali do inkubatora.
Karmiona była przez 26h sztucznie, potem bez problemu sama ssała pierś i tylko na piersi jest od tej pory. Niestety na początku nikt nie pomógł przy karmieniu chociaż to moje 1 dziecko. Na szczęście same dałyśmy radę. Porządna pani od laktacji przyszła dopiero w 3 dniu jak się święta skonczyły (urodziłam 30 października,również 1 listopada nikt sensowny sie nie zjawił, ona była 2 dopiero)

hej dziewczyny, powiedzcie mi czy orientujeccie sie moze, ze jesli ktoś jest z okolic Krakowa ( Myslenice) to czy bedzie jakis problem w przyjeciu mnie na porodówke na Ujastku?

nie bedzie problemu

Do góry