reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Porod w szpitalu Ujastek

cześć Magda :)
ja mam termin na 3 listopada
Niestety nie znam statystyk porodowych w poszczególnych miesiącach roku... Może ktos się dokopał do takich?
Tak czy inaczej faktem jest że Ujastek jest coraz popularniejszy i wciąż się reklamuje, nawet dzisiaj w Faktach TVN w temacie o "znakowaniu" dzieciaczków po urodzeniu wypowiadała się lekarka z tego szpitala, a prezentację robiła położna która prowadziła dni otwarte na których byłam.
Na stronie znowu pojawiło się info że we wrześniu przyjęli kolejną rekordową ilość porodów-ponad 400 :)

mysle, ze tu pora roku raczej niewiele ma do rzeczy,a ze w tym roku wysyp dzieciakow to pewnie w kazdym miesiacu bedzie podobnie.
Jutro pełnia, wiec moze byc gesciej na oddziale.
Jak bys trafila na link z dzien dobry TVN to wklej, ja tez poszukam :)

reklama
Tez mi sie wydaje ze w kazdym miesiacu taka sama liczba dzieci sie moze urodzic ;-) To jest taka loteria.... Bo rownie dobrze z nami na porodowke moze trafi kilka dziewczyn jednoczesnie, a moze byc tak ze bedziemy same czekac na przyjecie IP.

Poród trwa długo, wiec raczej kazda z nas zdazy dojechac i doczekac sie przyjecia ;-)

anek ty chyba masz najdalej, ale duzo zalezy od dnia i godziny w ktorej bedziesz jechala autostrada. Bo jesli w nocy to śmigniesz szybciutko ;-)

Ja na pierwszy poród zbieralam sie 2h po odejsciu wod plodowych i choć mialam 5 min do szpitala to czulam sie na tyle spokojna i odprezona ze mi sie nie spieszylo na IP, choc mialam swiadomosc ze za kilka godzin urodze malucha.

Wiem ze kazda z Nas inaczej przez to przejdzie, jedna bardziej stresowo, inne na spokojnie, jedne z mocniejszymi bólami a inne słabszymi. Wiele zalezy od tej sytuacji, ale wierze że kazda z Nas doczeka sie swojego "wymarzonego" porodu na spokojnie ;-)

oszczytko
ja mam termin na 10 listopada ale tak mysle ze uda mi sie doczekac do poczatku listopada. Tobie takze zycze jak najdluzszego pozostania w dwupaku.

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny :) Ja mam termin na 30 października, ale mam nadzieję, że uda mi się urodzić wcześniej, bo już mi ciąży ta ciąża :) Co do odsyłania to czytałam gdzieś tutaj wcześniej na forum, że podobno na dniach otwartych mówią, że nie odsyłają, a potem się okazuje, że jednak tak. Ja też mam nadzieję, że mnie nie odeślą, ale na pewno przygotuję sobie jakąś alternatywę. Bo z drugiej strony jeżeli faktycznie nie będą mieli wolnych miejsc to rzeczywiście nie będą mieli gdzie mnie przyjąć, a z tego co widzę zrobił się z ujastka chyba najpopularniejszy szpital w Krakowie :)

Dzisiaj dzwoniłam do ambulatorium umówić się na KTG-dowiedziałam się że nie robią go w środy i że od 37 t.c. można je wykonać bezpłatnie w ramach NFZ. Oczywiście trzeba mieć ważny dowód ubezpieczenia.
Jadę w takim razie we wtorek :) Ciężko się dodzwonić bo nie odbierał nikt długo ale się udało.

Dzisiaj dzwoniłam do ambulatorium umówić się na KTG-dowiedziałam się że nie robią go w środy i że od 37 t.c. można je wykonać bezpłatnie w ramach NFZ. Oczywiście trzeba mieć ważny dowód ubezpieczenia.
Jadę w takim razie we wtorek :) Ciężko się dodzwonić bo nie odbierał nikt długo ale się udało.

tam prawie nigdy nikt nie odbiera ;)
Jak by Ci sie nie chcialo jezdzic do nich, to polecam gabinet OVUM na urzedniczej, robia KTG za 20 zl

Na salach jest ciepło i duszno. Spokojnie krótki rekaw wystarczy a szlafrok w zasadzie wogole mi sie nie przydał.
Naczyń nie trzeba miec - chyba ze lubisz pic wodę ze szklanki a nie butelki:)

Na oddziale daja do picia tylko wode?

Bo mam takie wspomnienie z kilku godzina zaraz po pierwszym porodzie (w szpitalu Żeromskiego), jak juz bylam na sali poporodowej to akurat byla pora obiadu, a ze ja nie mialam wypakowanego kubka to bardzo niesympatyczna pani pielegniarka stwierdzila ze mi nie da kompotu do obiadu, bo nie ma go gdzie nalac :-( Pamietam to do dzis dzien, bo po porodzie najbardziej chcialo mi sie pić.... a nie mialam już nic z soba.
Za to do śniadania dawali nam herbate, albo kawe Inke zbozowa z mlekiem :tak:

katerinka no to prawdziwy cud ze ci sie udalo tam dodzwonic ;) Tak to juz jest jak sie chce zalatwić jakies sprawy urzedowe, albo rejestracyjne, to zawsze jest pod górkę

Ostatnia edycja:
ja też chodzę ba urzędniczą do ginekologa, jestem w 36 tygodniu i moja Pani doktor jeszcze w ogóle nie wspominała mi o KTG. nie wiem czy każdemu robią to badanie, chyba nie jest obowiązkowe. oczywiście przed samym porodem to tak.
może się spotkam z którąś z was na sali poporodowej :) do zobaczenia!

Dziewczyny chciałabym się dowiedzieć, czy po porodzie można mieć piżamę czy trzeba koniecznie być w koszuli nocnej? ( zapomniałam zapytać na dniach otwartych ). I jeszcze , czy jak jest wizyta, to dużo tych lekarzy chodzi po salach i NAS "ogląda":).

ja też chodzę ba urzędniczą do ginekologa, jestem w 36 tygodniu i moja Pani doktor jeszcze w ogóle nie wspominała mi o KTG. nie wiem czy każdemu robią to badanie, chyba nie jest obowiązkowe. oczywiście przed samym porodem to tak.
może się spotkam z którąś z was na sali poporodowej :) do zobaczenia!

Nie wiem czy jest obowiązkowe ale ja byłam u swojego lekarza w 36 t.c i przed kolejną wizytą w 38 zaproponował żebym gdzieś to badanie pojechała wykonać (w mojej przychodni nie ma takiej możliwości.
maggie9 dziękuję za namiary, ale wolę się na Ujastek przejechać-po 1 niech mąż trenuje trasę;-) a po 2 wolę się oswajać z tym miejscem przed wielkim finałem :)

AgaDe w sumie to się nie zastanawiałam :) wszędzie tak piszą o koszuli że chociaż sama koszul nie cierpię wzięłam to za rzecz oczywistą że musi być koszula :-)

reklama
Do góry