reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Porod w szpitalu Ujastek

Dziewczyny powiedzcie mi, czy na ten dzień otwarty w szpitalu, trzeba mieć jakieś obuwie zamienne, albo inne rzeczy na zmianę?....

reklama
Nie trzeba nic. jak ja byłam niedawno w pierwszej "turze zwiedzania" obuwia nie miał nikt. Nikt nikomu nie zwrócił uwagi. W drugiej turze widziałam że 1/3 miała obuwie. Weź notatnik i przygotuj wszystkie nurtujące cię pytania.

Pytanie do mam które już są po...,.

Jak jest ciepło na salach poporodowych?
Własnie pakuje torbe do szpitala i zastanawia mnie czy brac szlafrok polarowy czy bawełniany wystarczy?
Koszule z krótkim rekawem wystarcza?

Oraz to, cz każdy musi miec swój komplet naczyń?
Na liscie ze szpitala nie ma o tym info, a czasem jest tak, ze trzeba mieć własne talerze, sztućce, czy kubek?

Jesli jest jeszcze coś co Waszym zdaniem moze sie przydac w szpitalu a nie opisano tego w liscie Ujastkowej to prosze o rady :-)

Na salach jest ciepło i duszno. Spokojnie krótki rekaw wystarczy a szlafrok w zasadzie wogole mi sie nie przydał.
Naczyń nie trzeba miec - chyba ze lubisz pic wodę ze szklanki a nie butelki:)

hej
jestem tu nowa, mam na imię Magda i czytam was od wczoraj :) termin mam na 7 listopada, ale moja Pani doktor powiedziała mi ostatnio, że mogę urodzić w każdej chwili (skraca i rozwiera mi się szyjka macicy, biorę dużo magnezu i luteinę dopochwowo, żeby dotrzymać do 37 tygodnia. 37 tydzień zaczynam 15 października, więc jeszcze tylko kilka dni. wtedy mam odstawić leki i zobaczymy co będzie się działo). to moja pierwsza ciąża, w krakowie mieszkam dopiero od jakiegoś roku, ale słyszałam z różnych źródeł, że Ujastki są najlepsze. trochę mam daleko, bo mieszkam w centrum koło Cracovii, ale mam nadzieję, że nie trafię akurat na ogromne korki. też mam obawy jak każdy, że mogą mnie odesłać. pociesza mnie to, że w moim obecnym stanie podobno urodzę bardzo szybko, więc mam nadzieję, że mnie nie odeślą. byłam w sierpniu na dniach otwartych i byłam bardzo zadowolona. oczywiście wiadomo na kogo się trafi. położne i lekarze to też ludzie i mogą być zmęczeni i mieć gorszy dzień. coś o tym wiem, też jestem lekarzem (ale od zwierząt :) i też czasem barkuje mi cierpliwości. oczywiście nie do samych pacjentów, ale do ich właścicieli...
mam dwa pytania- czy ma któraś podobny termin porodu? i czy to prawda, że w październiku/listopadzie jest trochę luźniej z porodami? :)

oszczytko - ja mam termin z OM na 2 litopada, ale w tym tygodniu odstawiam Fenoterol i zaczynam 38tc, tak że już ciąża donoszona i możliwość porodu w każdej chwili.
Wg mnie nie masz się co martwić korkami... zazdroszczę ciężarówkom mieszkającym w Krk... ja mam mega daleko na Ujastek, ale też chcę tam rodzić, bo zależy mi na ZZO. Dziś sprawdzałam trasę ode nie z domu do szpitala (na google maps) i zdecydujemy się jechać głównie autostradą od strony Katowic a to daje nam 67km do pokonania. Tak, że głowa do góry;) Dla mnie pokonanie tej trasy to jak wyjazd na koniec świata.

Dlaczego piszesz o "odesłaniu z Ujastka"? Mogą coś takiego zrobić? Chyba bym na miejscu umarła, gdyby mnie nie przyjęłi - nawet nie chcę o czymś takim myśleć:baffled:

cześć Magda :)
ja mam termin na 3 listopada
Niestety nie znam statystyk porodowych w poszczególnych miesiącach roku... Może ktos się dokopał do takich?
Tak czy inaczej faktem jest że Ujastek jest coraz popularniejszy i wciąż się reklamuje, nawet dzisiaj w Faktach TVN w temacie o "znakowaniu" dzieciaczków po urodzeniu wypowiadała się lekarka z tego szpitala, a prezentację robiła położna która prowadziła dni otwarte na których byłam.
Na stronie znowu pojawiło się info że we wrześniu przyjęli kolejną rekordową ilość porodów-ponad 400 :)

czesc Magda. Ja mam termin na 5 listopada; mam nadzieję ze w listopadzie nie bedzie takiego obłożenia jak w sierpniu i we wrzesniu:); ale bylam dziś na dniach otwartych i położna powiedziała, że nikogo nigdzie nie odsyłają; do zobaczenia.

reklama
Do góry