reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Porod w szpitalu Ujastek

Dziewczyny bo ja się już totalnie pogubiłam. Mam wizytę u gina czwartek i o jakie badania (skierowanie) powinnam go poprosić, żeby móc rodzić na ujastku? I jaką one mają "datę ważności". Bo na stronce szpitala pisze, że morfologia to 2 tygodnie a co z reszta?

reklama
Z tego co pamietam to ja w pierwszej ciązy po prostu powiedzialam ze potrzebuje zbadac elektrolity i uklad krzepniecia do ZZO i on zaznaczyl co trzeba na skierowaniu. Tym razem musze zaplacic w Diagnostyce na wlasna rękę, ale mysle ze jak powiem w rejestracji ze chce te badania do ZZO to beda wiedzialy co maja zaznaczyc, bo tam mądre babki pracuja ;)

anek
Wklejam ta liste Ujastkowa pod kontem dokumentacji.
dokumenty:
  • dowód osobisty + akt małżeństwa
  • książeczkę ubezpieczeniową (ważna 2 m-ce )
  • oryginalna grupa krwi
  • owa
  • hbs
  • karta przebiegu ciąży
  • układ krzepnięcia
  • elektrolity
  • aktualne badania (mocz, morfologia, cukier) ważne 2 tygodnie
  • wymaz z pochwy w 34-36 tygodniu ciąży
Wiem ze kazda z nas ja zna ale tak łatwiej obgadac temat ;-)

Mocz, morfologia i cukiera powinny byc sprzed 2 tygodni, oraz uklad krzepniecia i elektrolity powinny byc jak najświerzsze, bo inaczej je zrobia na miejscu w szpitalu, tylko ze wydłuża sie tym czas oczekiwania na ZZO w trakcie porodu - tak słyszalam?

Pozostale badania krwi - owa, hbs, grupa krwi powinny byc po prostu zrobione w czasie ciazy, obojetne w jakim terminie.

O wymazie z pochwy mi gin nie wspomniel i tutaj mam dylemat....
Bo w pierwszej ciazy nie mialam tego robionego, a wiec po co to? Aby wykluczyc infekcje? To tez troszke bez sensu w moim przypadku bo jak zrobie teraz wymaz, to za tydzien i tak moge miec nawrót infekcji, bo ja juz tak mam w tej ciązy :baffled:

Ostatnia edycja:
nimfii w szpitalach wymagaja wymazu z pochwy w kierunku paciorkowca (tzw. GBS).
Jesli takowego sie wykryje to gin decyduje juz co robic. Wiem ze czasem przed porodem albo w trakcie podaje sie kroplowke z antybiotykiem zeby maluszek przechodzac przez kanal rodny sie nie zarazil.

nimfii w szpitalach wymagaja wymazu z pochwy w kierunku paciorkowca (tzw. GBS).
Jesli takowego sie wykryje to gin decyduje juz co robic. Wiem ze czasem przed porodem albo w trakcie podaje sie kroplowke z antybiotykiem zeby maluszek przechodzac przez kanal rodny sie nie zarazil.

dokładnie. To badanie jest bardzo wazne, ale niektorzy ginekolodzy tego nie zlecaja, dlatego trzeba ich pogonic lub zrobic we wlasnym zakresie. Koszt w krk to ok. 25 - 40 zl

Wymaz na gronkowca jest bardzo ważny! Ja dostałam pierwszą kroplówkę z antybiotykiem już w trakcie porodu. Inne badania miałam zupełnie świeże, a i tak pobrali mi krew już przy wypełnianiu papierków na samym początku. Na znieczulenie na Ujastku nie nastawiajcie się - wiele kobiet nie dostaje mimo iż zgłasza chęć, z różnych "przyczyn"

No właśnie pytanie brzmi co to oznacza :) ja mam pakiet medyczny w przychodni Promedis i tam musze konkretnie powiedzieć lekarzowi jakie chcę skierowanie :) Bo na ostatniej wizycie wpisał mi tylko morfologię plus płytki :baffled: więc jak mu konkretnie nioe powiem o co mi chodzi to znowu zrobi po zwojemu-to nie jest lekarz z Ujastka:-( Lista potencjalnych elektrolitów do zbadania też jest bardzo długa... Wizytę mam jutro i nie wiem co z tym zrobić... Poproszę o te badania które wcześniej wymieniłam...
Kiedyś mogłam robić badania w Diagnostyce a potem dostawałam zwrot kosztów, ale teraz już się tak nie da

jak będziesz miała skierowanie na "elektrolity i układ krzepnięcia" to laboratorium będzie wiedziało co ma zbadać.
na moich badaniach było zbadane w tym temacie:
INR
APTT
Fibrynogen
Sód
Potas
cokolwiek to znaczy ;)

Ostatnia edycja:
jak będziesz miała skierowanie na "elektrolity i układ krzepnięcia" to laboratorium będzie wiedziało co ma zbadać.

Witam!
niestety nikt nie zrozumiał że nie dostanę skierowania na "układ krzepnięcia" tylko muszę mieć bardzo dokładną rozpiskę :) .
ponieważ wpadłam na pomysł aby zadzwonić do Diagnostyki i zapytać co wykonują pod pojęciem pełny układ krzepnięcia i elektrolity, mogę podać pełną listę badań którą warto wykonać przy zainteresowaniu porodem w Ujastek i ZZO:
-wspominany wymaz z pochwy w kierunku GBS (paciorkowiec)
-czystość pochwy (około 36tc)
-morfologia z płytkami
-INR
-APTT
-PT-czas protrombinowy
-sód i potas
te pogrubione jak najnowsze przed porodem
-glukoza
-HBS ważny 3 miesiące
-orginał grupy krwi
-OWA
-odczyn Wassermana

Pozdrawiam

Witam!
niestety nikt nie zrozumiał że nie dostanę skierowania na "układ krzepnięcia" tylko muszę mieć bardzo dokładną rozpiskę :) .
ponieważ wpadłam na pomysł aby zadzwonić do Diagnostyki i zapytać co wykonują pod pojęciem pełny układ krzepnięcia i elektrolity, mogę podać pełną listę badań którą warto wykonać przy zainteresowaniu porodem w Ujastek i ZZO:
-wspominany wymaz z pochwy w kierunku GBS (paciorkowiec)
-czystość pochwy (około 36tc)
-morfologia z płytkami
-INR
-APTT
-PT-czas protrombinowy
-sód i potas
te pogrubione jak najnowsze przed porodem
-glukoza
-HBS ważny 3 miesiące
-orginał grupy krwi
-OWA
-odczyn Wassermana

to nie mam czystosci pochwy...no trudno ;)

Okej... a co sie stanie jesli ktos nie ma tego wymazu z pochwy? Bo szczerze powiem ze nie wiem czy bede to miala zrobione. Teraz zaczne 35TC a do gina mam sie zglosci po 37TC, no i wtedy to juz na pewno bedzie za pozno na skierowanie po ten wymaz....

Natomiast mialam to badanie robione miesiac temu razem z cytologia.... Moze to wystarczy?

reklama
Ja myślę że się nic nie stanie :)
Przecież cię nie odeślą do domu :D z tym że mówisz o GBS czy o czystości? bo z tego co w SR mówili to GBS jest bardzo ważny...
A za późno? Jak nie urodzisz przed wizytą to skierowanie ci da, no na wynik czeka się do tygodnia więc ewentualnie możesz nie doczekać wyniku :/ swoją drogą GBS nie jest refundowany przez NFZ a jedynie zalecany... żenada

Do góry