reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Porod w szpitalu Ujastek

Aśka1987 tak jak napisała selene3 :)

KlauDDynka mnie przenieśli od razu na salę poporodową jak tylko mnie pozszywali, ale od razu po porodzie dali mi dzidziusia na brzuch i nawet próbowałam karmić ale mały był mało chętny i pierwsze karmienie odbyło się już w sali poporodowej. No i lepiej wziąć więcej niż 2 zestawy ubranek, bo może się ulać itp., a takie ciuszki mało miejsca zajmują.

Zapomniałam jeszcze napisać, że niesamowitą motywację było dla mnie dotykanie główki dziecka jak jeszcze sie nie urodziło. Ta kochana położna dała mi taką możliwość 2 razy :). Mnie bolało a ja sie śmiałam hihihi :D. Jak ja żałuje, że nie zapamiętałam jej nazwiska :/

reklama
Aśka1987

Sama szukałam obszernych informacji na temat różnych szpitali, więc uznałam, że skoro już tyle się podpytałam na dniach otwartych itp. to warto to napisać, nie każdy ma możliwość pojechać do szpitala, a wiadomo, że przrz telefon czy maila raczej nie udzielają obszernych odpowiedzi.

Ja po wizycie w Siemiradzkim i tak już postawiłam na Ujastek, pojechalam się tylko upewnić, że to dobry wybór, choć chyba bardziej mojemu Małżonowi było to potrzebne niż mi :)

Ja myślałam o Siemiradzkim całkiem poważnie kiedy staralismy się z Mężem o dziecko, chodziłam tam nawet do lekarza. Niestety Lekarz odszedł, a ja zobaczyłam, że w Siemradzkim wszystko jest płatne :wściekła/y: więc zaczełam szukać innego szpitala i tak trafiłam do lekarza, który aktualnie prowadzi moją ciążę i na 90% na Ujastku będę chciała urodzić Tymka:-)
KlauDDynka czy Położna mówiła też o pakowaniu rzeczy w dwie torby ? Bo w książeczcem która dostałam zwracają na to uwagę.

Aśka1987
user-offline.png

Nie przypominam sobie, żeby coś takiego mówiła - najwięcej mówiły o tym "zestawie startowym" czyli co ma być włożone do środka do rożka i oprocz tego jeszcze jeden komplet.
Ale logicznie i logistycznie myśląc to lepiej w dwie torby - w jedną siebie i w jedną rzeczy dla dziecka :)
Mówiły jedynie, że mogą być dwa rozmiary ubranek np. do rożka 56 a ten drugi zestaw może być 62 jeśli ktoś przypuszcza, że Maluch będzie większy, a jak jednak będzie za duże to się coś podwinie.

P.S
Ja mam termin na 17 maja, więc jestem bardziej "zaawansowana" od Ciebie, więc na pewno zdam relację po porodzie w Ujastku i napiszę wszystko ze szczegółami :)

dziewczyny, a w skład tego zestawu startowego ( o ile dobrze rozumiem, pierwszych rzeczy dla dziecka po urodzeniu?) co dokładnie wchodzi? Bo czytałam gdzieś że czapeczka, niedrapki, kaftanik albo body, śpioszki, pampers.. I do tego rożek tez im się od razu daje czy oni dają swój a potem można ze swojego korzystać? I powiedzcie mi, w co planujecie ubrać dzidzie na wyjście ze szpitala? ;-)

I jeszcze chciałam zapytać czy przed przejściem na blok operacyjny, faktycznie trzeba wziąć prysznic i umyć się jakimś antybakteryjnym mydłem?

Ostatnia edycja:
Aśka1987 jeśli chcesz karmić piersią to się zastanów dwa razy nad szpitalem. ja w Ujastku rodziłam sn ponad 2 tygodnie temu, poród wywoływany - najpierw balonik, później pompa z oksytocyną... Poród był błyskawiczny ale ja i tak prawie "zeszłam" na skurczach przybita do łóżka pod KTG (o tym juz jedna dziewczyna widze pisała...)

do rzeczy - miałam mało pokarmu - a lekarze i położne zamiast pomóc, doradzić, cokolwiek praktycznie przymusili mnie do dania mm z butelki!! uwierz mi ryczałam jak dziecko jakmusiałam jej podać to mleko bo wiedziałam że to będzie początek końca mojego karmienia. Widzę,że zastnawiałaś się nad siemieradzkim - może i znieczulenie płatne ( na Ujastku nie zdążyli mi badań zrobić więc i tak nie dostałam) ale przynajmniej si,ę człowiekiem przejmują - koleżanka miała problem z karmieniem to dokarmiali przez sterylny dren lub zestaw medeli (taka kroplówka z mlekiem z rurką idącą do sutka - dziecko myśli że to płynie z piersi i ssa) a nie wciskali na siłe!! Dodam że oczywiście jak się można było spodziewać mała do tej pory nie chce piersi, muszę odciągać laktatorem i dawac z butelki... mam straszny żal do personelu na Ujastku o to bo szybko dostałam pokarmu, może mała by trochę spadłą z wagi ale karmiłabym ją normalnie...

Jasminaa rożek od razu musisz mieć swój. Ja pamiętam, że nim przyjęli mnie na oddział kazali do dwóch siatek spakować rzeczy dla mnie i dla dziecka, zresztą dostałam taka kartkę na której było wypisane co powinno być a resztę rzeczy można dowieźć w drugiej dobie, ja miałam wszystko od razu ponieważ mąż je miał przy sobie na korytarzu a potem jak mnie przewozili na pooperacyjną przyniósł. rzeczy dla dziecka trzeba zanieść na oddział noworodkowy gdzie wkładali cały ten pakiet do wózka w którym później był nasz dzidziuś.
Przed przejściem na blok leżysz w sali przedoperacyjnej podpięta pod kroplówke a wcześniej dostajesz ich koszule i każą wziąść prysznic i brzuch umyć mydłem antybakteryjnym który tam jest.

Jeżeli chodzi o ubiór w dniu wypisu to zależy od pory roku. Ja rodziłam w listopadzie więc dla Miśki miałam kombinezon.

reklama
DSC04639.jpgDSC04640.jpgznalazłam kartki które dostawałam w szpitalu,ja rodziłam w listopadzie z tego co czytałam we wcześniejszych postach zmieniło już sie z badaniami więc nie wiem czy są aktualne

Załączniki

• DSC04639.jpg
    DSC04639.jpg
    27,1 KB · Wyświetleń: 130
  • DSC04640.jpg
    DSC04640.jpg
    19,1 KB · Wyświetleń: 122
Do góry