reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w 36/37 tygodniu ciąży (37 nieukończonym tygodniu)

Ja urodziłam w 36+2. Miałam wywoływany poród z uwagi na cholestazę ciążową i kiepskie wyniki. Syn urodził się z zapaleniem płuc i przez kilka dni musiał leżeć na oddziale w szpitalu, ale to niekoniecznie było wynikiem wcześniejszego porodu, mogło się zdarzyć też gdyby urodził się o czasie. Na wcześniaka w każdym razie nie wyglądał, bo ważył 3,3 kg. Po tygodniu wyszedł do domu i od tego czasu wszystko jest ok (obecnie ponad 5 lat).
Ale waga nie ma tu wiele wspólnego z wczesniactwem. Ja jestem dzieckiem z 35tc, wazyłam koło 3,5kg, a oznaki wcześniactwa miałam.

reklama
Ale waga nie ma tu wiele wspólnego z wczesniactwem. Ja jestem dzieckiem z 35tc, wazyłam koło 3,5kg, a oznaki wcześniactwa miałam.
Jezu, w terminie to Ty byś z 6 kg miała chyba. 😂😂😂
Ale ja też jestem wcześniakiem z 34 albo 35 (nie pamiętam, musiałabym sprawdzić), byłam w inkubatorze tydzień, a urodziłam się 3.2 kg 😂

Jezu, w terminie to Ty byś z 6 kg miała chyba. 😂😂😂
Ale ja też jestem wcześniakiem z 34 albo 35 (nie pamiętam, musiałabym sprawdzić), byłam w inkubatorze tydzień, a urodziłam się 3.2 kg 😂
Nie no czemu? Z tego co czytalam to pod koniec przybiera sie juz max 250g tygodniowo? To moze z 4,5kg by było :D

Moja kolezanka urodziła zdrowe i donoszone dziecko z waga 2,5kg 🤷‍♀️

Też leżalam w inkubatorze, na dodatek mialam skrajne niedocukrzenie, czego powikłania odczuwam do dzisiaj 🙈

Jeden przykład nie jest potwierdzeniem 🙂
W kwestii wcześniactwa waga ma bardzo duże znaczenie 🙂 i tutaj chodzi o rokowania dla maluszków, zwłaszcza tych skrajnie wczesnych. Kolejną kwestią jest droga przyjścia na świat, obecność i stopień krwawień dokomorowych itp. plus oczywiście indywidualna dojrzałość maleństwa 🙂

Jeden przykład nie jest potwierdzeniem 🙂
W kwestii wcześniactwa waga ma bardzo duże znaczenie 🙂 i tutaj chodzi o rokowania dla maluszków, zwłaszcza tych skrajnie wczesnych. Kolejną kwestią jest droga przyjścia na świat, obecność i stopień krwawień dokomorowych itp. plus oczywiście indywidualna dojrzałość maleństwa 🙂
Ale ja to wiem, mam skrajnego wcześniaka.

Odnosilam się do konkretnego wpisu. Kontekst jest wazny.

Ale ja nie twierdzę, że nie ma wcześniaków, które ważą tyle co donoszone dzieci. Są, chociażby mój. I nie napisałam, że jak dużo waży, to nie będzie miał problemów związanych z wcześniactwem, bo różnie to bywa. Odniosłam się do swojego przypadku - urodziłam wcześniaka, miał problemy z oddychaniem w związku z wrodzonym zapaleniem płuc (ciężko powiedzieć czy wina wcześniactwa czy porodu), ale patrząc na niego nikt by nie powiedział, że urodził się przed czasem. Dlatego napisałam, że na wcześniaka nie wyglądał:p

Ale ja nie twierdzę, że nie ma wcześniaków, które ważą tyle co donoszone dzieci. Są, chociażby mój. I nie napisałam, że jak dużo waży, to nie będzie miał problemów związanych z wcześniactwem, bo różnie to bywa. Odniosłam się do swojego przypadku - urodziłam wcześniaka, miał problemy z oddychaniem w związku z wrodzonym zapaleniem płuc (ciężko powiedzieć czy wina wcześniactwa czy porodu), ale patrząc na niego nikt by nie powiedział, że urodził się przed czasem. Dlatego napisałam, że na wcześniaka nie wyglądał:p
Aaaaaa bo inaczej to wybrzmiało :D

Nie no czemu? Z tego co czytalam to pod koniec przybiera sie juz max 250g tygodniowo? To moze z 4,5kg by było :D

Moja kolezanka urodziła zdrowe i donoszone dziecko z waga 2,5kg 🤷‍♀️

Też leżalam w inkubatorze, na dodatek mialam skrajne niedocukrzenie, czego powikłania odczuwam do dzisiaj 🙈
@Lady Loka mogłabyś napisać coś więcej na temat tego jakie powikłania odczuwasz jako dorosła przez niski cukier przy urodzeniu?

@Lady Loka mogłabyś napisać coś więcej na temat tego jakie powikłania odczuwasz jako dorosła przez niski cukier przy urodzeniu?
Mam niskie cukry na czczo. Często poniżej normy. Co powoduje u mnie mdłości, zawroty głowy, osłabienie. Za mało, żeby stwierdzić hipoglikemię. Nie badałam się w kierunku hipoglikemii, bo w ciagu dnia już mi cukier tak nie spada. Nasiliło mi się trochę po ciąży.

I właśnie jak rozmawiałam z lekarzem o tym to mówili, że mkze to wynikać z tego niedocukrzenia od początku.

reklama
Do góry