reklama
kakakarolina
Fanka BB :)
ja nie piszę, nawet nie wiedziałam o istnieniu czegoś takiego ale położna słuchała co mam jej do powiedzenia i współpracowała na szczęście. Nawet biedna mi ktg nie mogła zrobić bo nie chciałam się ani na minute położyć
mówię do niej ręce mi drętwieją nic nie czuję (z ogromną paniką) a ona mi pokazuje swoje białe ręce : bo tak mnie Pani ściska
mówię do niej ręce mi drętwieją nic nie czuję (z ogromną paniką) a ona mi pokazuje swoje białe ręce : bo tak mnie Pani ściska
Agnes92
Plany planami ale wydaje mi sie ze czasami na nic wszystkie przygotowania, to zalezy od kobiety, jej psychiki, progu bolu, zaochowywaniu sie w nowej sytuacji itp. Ja bede pierwszy raz rodzic wiec nie wiem jak sie zachowam w tej nowej sytuacji, napewno bede starala sie zachowac spokoj ale czy mi sie to uda to nie wiem Boje sie ze spanikuje i nie bede mogla sie skupic na poleceniach poloznej i coraz bardziej przekonuje sie aby M byl ze mna i mnie ogarnial i wspieral.
Kurcze ostatnio codziennie mysle o tym jak bedzie wygladal,,ten''dzien...
Ja mialam napisac plan porodu, mielismy nawet wzory pomocnicze rozdawane w szkole rodzenia ale jakos sie nie zebralam do tego, zreszta wydaje mi sie ze w moim szpitalu to mozna z niego conajwyzej w wc skorzystac przy braku papieru
Kurcze ostatnio codziennie mysle o tym jak bedzie wygladal,,ten''dzien...
Ja mialam napisac plan porodu, mielismy nawet wzory pomocnicze rozdawane w szkole rodzenia ale jakos sie nie zebralam do tego, zreszta wydaje mi sie ze w moim szpitalu to mozna z niego conajwyzej w wc skorzystac przy braku papieru
weronkazzz
tulęTolę
no moja polozna od razu poprosila zeby z planem sie do niej zglosic
ale co tu mozna zaplanowac tak naprawde - nie tnijcie krocza, nie dawajcie oxy, nie robcie cc - ....chyba ze bedzie to ABSOLUTNIE KONIECZNE. wiec tak naprawde jakby nam to mialo uratowac zycie, albo chocby niewymowna - to sie zgadzam.
na szczescie KTG maja takie bezprzewodowe, nie trzeba sie klasc ani na minute. ale z drugiej strony, prawda jest ze moge chciec ten porod przelezec, cholera wie
wiec w sumie chyba nic juz nie planuje, herbatki troche popodpijam, cwiczenia Kegla staram sie robic, o ile moj mozg ciazowy sobie o nich przypomni, wiesiolka zaczne lykac i nie pozostaje nic innego jak przyjac to co bedzie na klate....
a co do seksu - a to jak najbardziej, tego nikt nie odradza, wiec bzykajmy sie bez opamietania!
ale co tu mozna zaplanowac tak naprawde - nie tnijcie krocza, nie dawajcie oxy, nie robcie cc - ....chyba ze bedzie to ABSOLUTNIE KONIECZNE. wiec tak naprawde jakby nam to mialo uratowac zycie, albo chocby niewymowna - to sie zgadzam.
na szczescie KTG maja takie bezprzewodowe, nie trzeba sie klasc ani na minute. ale z drugiej strony, prawda jest ze moge chciec ten porod przelezec, cholera wie
wiec w sumie chyba nic juz nie planuje, herbatki troche popodpijam, cwiczenia Kegla staram sie robic, o ile moj mozg ciazowy sobie o nich przypomni, wiesiolka zaczne lykac i nie pozostaje nic innego jak przyjac to co bedzie na klate....
a co do seksu - a to jak najbardziej, tego nikt nie odradza, wiec bzykajmy sie bez opamietania!
Agnes92
Kurcze ja to poza tym aby wszystko prawidlowo przebieglo i zeby z Synkiem wszystko dobrze bylo to o krocze sie boje aby nie peklo ani nie trzeba nacinac... Nie jestem jakas histeryczka i wydaje mi sie ze jakiegos najnizszego progu bolu to nie mam ale pamietam jak sie kiedys ,,tam'' zacielam przy goleniu to przy siusianiu szczypalo jak cholera a co mowiac jak taaakaa rana tam bedzie
Planporodu powinien zawierać:
- Twoje imię i nazwisko - to niezbędne dane
- Dane lekarza prowadzącego ciążę
- Dane osoby towarzyszącej w czasie porodu - jeśli chcesz, aby ta osoba była z tobą do końca porodu, zapisz tę informację. Jeśli życzysz sobie być sama w trakcie niektórych zabiegów, też to odnotuj. Czyjekolwiek towarzystwo w trakcie porodu, poza obecnością położnej, zależy tylko od twojej decyzji.
- Pozycje w pierwszej i drugiej fazie porodu - określ, w jakich pozycjach masz zamiar rodzić. Jeśli zależy ci na aktywnym rodzeniu, wspomnij o pozycjach wertykalnych. Przyjmowanie pozycji w fazie parcia niekiedy zależy od zwyczajów w danym szpitalu. Jeśli będziesz mieć zapewnioną dowolność wyboru pozycji, nie zapomnij o sile grawitacji i pozycjach pionowych, wspomagających rozwieranie się szyjki macicy.
- Ingerencje medyczne - zastanów się, które z nich mogłabyś zaakceptować i dlaczego, a których wolałabyś uniknąć. Pamiętaj tylko, że jedna interwencja medyczna zwykle ciągnie za sobą kolejną: podanie oksytocyny, przebicie pęcherza płodowego, golenie krocza, lewatywa, masaż szyjki macicy, nacięcie krocza, stałe monitorowanie KTG, kleszcze, próżnociąg, znieczulenie zewnątrzoponowe.
- Dostępne pomoce niemedyczne - pomyśl, czy chcesz skorzystać z alternatywnych form pomocy, które relaksują i łagodzą ból: worek sako, piłka gimnastyczna, drabinki, chusta, wanna/basen porodowy, aromaterapia, masaż.
- Obecność studentów - jeśli nie życzysz sobie ich obecności, masz do tego prawo. Czasem zdarza się, że studenci bywają bardzo pomocni i wspierają rodzącą oraz jej partnera.
- Przecinanie pępowiny - kto ma to zrobić? Jeśli przebieg porodu i stan dziecka na to pozwalają, tata dziecka może odciąć pępowinę. W niektórych szpitalach robi to położna - czasem z powodu braku chęci ze strony ojca dziecka lub z… przyzwyczajenia.
- Pierwsze godziny po porodzie - czy noworodek ma być kąpany, w czyje ubranka ma zostać ubrany, czy zamierzasz karmić piersią już na sali porodowej - zastanów się nad tym.
- Pierwsze szczepienia dziecka - możesz nie zgodzić się na szczepienie swego dziecka zaraz po urodzeniu. Musisz wtedy przedstawić oświadczenie, w którym napiszesz, że nie życzysz sobie podawania dziecku szczepionek i masz świadomość konsekwencji tej decyzji.
Konkretne sformułowania, które mogą znaleźć się w planie porodu:
Poród
• Proszę o nie wykonywanie żadnych zabiegów przygotowujących do porodu, takich jak golenie, czy lewatywa, chyba, że na moją wyraźną prośbę.
• Chciałabym mieć zrobioną lewatywę po przyjęciu do szpitala.
• Zależy mi na tym by personel szpitala uzgadniał ze mną wszystkie zabiegi zanim zostaną one wykonane.
• Chciałabym mieć możliwość swobodnego poruszania się, zmieniania pozycji i korzystania z toalety w trakcie pierwszego okresu porodu.
• Wolałabym mieć na sobie własne ubrania niż szpitalną piżamę.
• Chciałabym móc jeść i pić podczas porodu.
• Proszę nie podłączać mi kroplówki ani wenflonu chyba, że z przyczyn medycznych będzie to konieczne.
• Chciałabym puszczać swoją własną muzykę.
• Proszę ograniczyć do minimum ilość badań dopochwowych.
• Chciałabym w pierwszym okresie porodu móc korzystać z wanny i /lub prysznica.
• Póki dziecko będzie czuło się dobrze, wolałabym by słuchano tętna dziecka co jakiś czas a nie stale.
• Proszę pozwolić mi na swobodne wydawanie dźwięków i/lub krzyku podczas porodu
• Wyrażam zgodę na to by w porodzie towarzyszyli mi studenci czy stażyści.
• Nie wyrażam zgody na pobyt studentów, stażystów czy innych obserwatorów podczas mojego porodu.
Wywoływanie porodu
• Chciałabym uniknąć wywoływania porodu, chyba, że ze względów medycznych będzie to konieczne.
• Prosiłabym o możliwie jak najdłuższe powstrzymanie się od wywoływania porodu.
• Chciałabym wypróbować naturalnych sposobów wywołania porodu, takich jak chodzenie czy stymulacja brodawek zanim zostanie podana mi oksytocyna czy zostaną przerwane błony płodowe.
• Jeśli wywołanie porodu będzie konieczne, chciałabym aby najpierw został użyty żel z prostaglandyną zanim zostanie podana oksytocyna.
• Proszę nie przerywać błon płodowych w sposób zabiegowy, chyba, że będzie to konieczne.
Znieczulenie
• Proszę nie podawać mi znieczulenia, chyba, że o to poproszę.
• Jeśli poproszę o ulżenie mi w bólu, prosiłabym o zaproponowanie mi w pierwszej kolejności naturalnych metod redukowania bólu porodowego i proszę mi przypomnieć, że niedługo już będzie po wszystkim.
• Chciałabym, jeśli to tylko możliwe, uniknąć wszelkich środków zmieniających świadomość.
• Wolałabym znieczulenie zewnątrzoponowe zamiast dolarganu czy innych środków narkotycznych.
• Chciałabym spróbować znieczulenia zewnątrzoponowego zanim zostanie mi podana pełna narkoza.
• Chciałabym prosić o znieczulenie podoponowe tak szybko jak to tylko będzie możliwe.
• Chciałabym prosić o lekkie znieczulenie podpoponowe umożliwiające swobodne poruszanie się.
• Chciałabym prosić o zmniejszanie znieczulenia podoponowego w miare jak będę się zbliżać do fazy parcia.
Cesarskie cięcie
• Jestem przekonana, że wolałabym uniknąć cesarskiego cięcia.
• Jeżeli cesarskie cięcie będzie konieczne, chciałabym zostać w pełni poinformowana o powodach takiej decyzji.
• Chciałabym aby osoba towarzysząca mogła być obecna podczas zabiegu.
• Proszę wyjaśnić mi jak będzie przebiegać operacja, zanim ona nastąpi.
• Wolałabym uniknąć całkowitej narkozy, jeśli to tylko będzie możliwe.
• Wolałabym, jeśli to tylko będzie możliwe, pozostać przytomna podczas zabiegu, dlatego proszę o znieczulenie podoponowe.
• Jeśli to tylko będzie możliwe, proszę nie przywiązywać mi ramion do stołu porodowego podczas zabiegu.
• Jeśli warunki na to pozwolą, chciałabym po porodzie pierwsza wziąć dziecko na ręce.
• Jeśli to będzie możliwe, chciałabym karmić piersią od razu po porodzie.
• Jeśli warunki pozwolą, dziecko powinno być oddane na ręce osobie towarzyszącej od razu po porodzie.
• Proszę opuścić ekran tuż przed porodem, tak abym mogła zobaczyć narodziny dziecka.
Ochrona krocza
• Wolałabym nie mieć nacinanego krocza, chyba, że będzie to konieczne.
• Aby uniknąć nacięcia czy naderwania krocza proszę o masaż z użyciem olejków i gorących kompresów.
• Wolałabym mieć niewielkie pęknięcie niż nacięcie krocza.
• Wolałabym mieć nacięte krocze niż ryzykować pęknięcie.
• Proszę o miejscowe znieczulenie przy zszywaniu krocza.
Poród
• Nawet jeśli rozwarcie będzie już pełne - zakładając, że dziecko nie będzie w niebezpieczeństwie - zanim przejdziemy do fazy parcia, chciałabym poczekać, aż poczuję, że sama chcę przeć.
• Chciałabym, by pozwolono mi przeć w taki sposób i w takim rytmie jak będzie mi nakazywał instynkt.
• Chciałabym mieć swobodę wyboru pozycji porodowej.
• Będę wdzięczna za pomoc w podtrzymywaniu moich nóg podczas parcia.
• Chciałabym rodzić w wodzie.
• Chciałabym użyć własnego lusterka dzięki któremu będę mogła widzieć pojawiającą się główkę dziecka.
• Chciałabym mieć możliwość dotknięcia główki dziecka w trakcie jej rodzenia się.
• Chciałabym prosić o przygaszenie świateł i wyciszenie w chwili gdy dziecko będzie wychodzić na świat.
• Prosiłabym, by położna pomogła mi chwycić w ręce rodzące się dziecko.
• Chciałabym móc nagrywać poród na kamerę / robić zdjęcia.
Po porodzie
• Proszę położyć dziecko na moim brzuchu/ew. klatce piersiowej od razu po porodzie.
• Chciałbym karmić piersią od razu po porodzie.
• Osoba towarzysząca mi chciałaby móc przeciąć pępowinę.
• Położna może przeciąć pępowinę.
• Chciałabym sama mieć możliwość przecięcia pępowiny.
• Proszę pozwolić aby pępowina samoistnie przestała pulsować zanim się ją przetnie.
• Wolałabym poczekać aż łożysko samo się urodzi - nie chcę rutynowego zastrzyku z oksytocyny.
• Proszę, aby od razu po porodzie, najszybciej jak to możliwe, usunąć mi wenflon i/lub cewnik.
Opieka noworodkowa
• Chciałabym trzymać moje dziecko blisko - "skóra przy skórze" przez pierwsze godziny po porodzie.
• Chciałabym trzymać dziecko na rękach podczas rodzenia się łożyska i w trakcie ewentualnych innych zabiegów.
• Proszę zbadać i wykąpać dziecko przy moim łóżku.
• Jeśli to możliwe, proszę zbadać dziecko na moim brzuchu.
• Jeśli konieczne będzie, by badanie dziecka odbyło się poza moim pokojem, chciałabym by towarzyszyła mu stale osoba towarzysząca.
• Proszę opóźnić podawanie dziecku kropli do oczu do czasu gdy minie czas nawiązywania kontaktu z dzieckiem.
• Chciałabym zrezygnować z podawania witaminy K, chyba, że jest to konieczne.
Po porodzie
• Wolałabym nie mieć cewnika, jeśli to tylko możliwe.
• Jeśli to możliwe, wolałabym mieć osobny pokój.
• Chciałabym, aby dziecko było cały czas ze mną w pokoju.
• W momencie kiedy odzyskam siły, chciałabym aby dziecko było ze mną w pokoju.
• Chciałabym, aby dziecko było ze mną w pokoju w ciągu dnia a w nocy na sali noworodkowej.
• Chciałabym aby reszta moich dzieci mogła mnie o każdej porze odwiedzić.
• Zakładając, że i ja i dziecko będziemy czuć się dobrze, chciałabym być wypuszczona do domu najszybciej jak to jest możliwe.
Karmienie piersią
• Planuję karmić piersią i chciałabym zacząć karmić od razu po porodzie.
• Proszę nie dokarmiać dziecka, nie podawać mu mieszanek, glukozy, czy nawet zwykłej wody bez mojej zgody. Chyba, że jest to konieczne ze względów medycznych.
• Proszę nie dokarmiać dziecka bez uzgodnienia tego wcześniej ze mną.
• Proszę nie podawać dziecku smoczka.
• Chciałabym wiedzieć więcej o karmieniu piersią.
• Chciałabym spotkać się z doradcą laktacyjnym.
• Nie planuję karmić piersią.
Poród
• Proszę o nie wykonywanie żadnych zabiegów przygotowujących do porodu, takich jak golenie, czy lewatywa, chyba, że na moją wyraźną prośbę.
• Chciałabym mieć zrobioną lewatywę po przyjęciu do szpitala.
• Zależy mi na tym by personel szpitala uzgadniał ze mną wszystkie zabiegi zanim zostaną one wykonane.
• Chciałabym mieć możliwość swobodnego poruszania się, zmieniania pozycji i korzystania z toalety w trakcie pierwszego okresu porodu.
• Wolałabym mieć na sobie własne ubrania niż szpitalną piżamę.
• Chciałabym móc jeść i pić podczas porodu.
• Proszę nie podłączać mi kroplówki ani wenflonu chyba, że z przyczyn medycznych będzie to konieczne.
• Chciałabym puszczać swoją własną muzykę.
• Proszę ograniczyć do minimum ilość badań dopochwowych.
• Chciałabym w pierwszym okresie porodu móc korzystać z wanny i /lub prysznica.
• Póki dziecko będzie czuło się dobrze, wolałabym by słuchano tętna dziecka co jakiś czas a nie stale.
• Proszę pozwolić mi na swobodne wydawanie dźwięków i/lub krzyku podczas porodu
• Wyrażam zgodę na to by w porodzie towarzyszyli mi studenci czy stażyści.
• Nie wyrażam zgody na pobyt studentów, stażystów czy innych obserwatorów podczas mojego porodu.
Wywoływanie porodu
• Chciałabym uniknąć wywoływania porodu, chyba, że ze względów medycznych będzie to konieczne.
• Prosiłabym o możliwie jak najdłuższe powstrzymanie się od wywoływania porodu.
• Chciałabym wypróbować naturalnych sposobów wywołania porodu, takich jak chodzenie czy stymulacja brodawek zanim zostanie podana mi oksytocyna czy zostaną przerwane błony płodowe.
• Jeśli wywołanie porodu będzie konieczne, chciałabym aby najpierw został użyty żel z prostaglandyną zanim zostanie podana oksytocyna.
• Proszę nie przerywać błon płodowych w sposób zabiegowy, chyba, że będzie to konieczne.
Znieczulenie
• Proszę nie podawać mi znieczulenia, chyba, że o to poproszę.
• Jeśli poproszę o ulżenie mi w bólu, prosiłabym o zaproponowanie mi w pierwszej kolejności naturalnych metod redukowania bólu porodowego i proszę mi przypomnieć, że niedługo już będzie po wszystkim.
• Chciałabym, jeśli to tylko możliwe, uniknąć wszelkich środków zmieniających świadomość.
• Wolałabym znieczulenie zewnątrzoponowe zamiast dolarganu czy innych środków narkotycznych.
• Chciałabym spróbować znieczulenia zewnątrzoponowego zanim zostanie mi podana pełna narkoza.
• Chciałabym prosić o znieczulenie podoponowe tak szybko jak to tylko będzie możliwe.
• Chciałabym prosić o lekkie znieczulenie podpoponowe umożliwiające swobodne poruszanie się.
• Chciałabym prosić o zmniejszanie znieczulenia podoponowego w miare jak będę się zbliżać do fazy parcia.
Cesarskie cięcie
• Jestem przekonana, że wolałabym uniknąć cesarskiego cięcia.
• Jeżeli cesarskie cięcie będzie konieczne, chciałabym zostać w pełni poinformowana o powodach takiej decyzji.
• Chciałabym aby osoba towarzysząca mogła być obecna podczas zabiegu.
• Proszę wyjaśnić mi jak będzie przebiegać operacja, zanim ona nastąpi.
• Wolałabym uniknąć całkowitej narkozy, jeśli to tylko będzie możliwe.
• Wolałabym, jeśli to tylko będzie możliwe, pozostać przytomna podczas zabiegu, dlatego proszę o znieczulenie podoponowe.
• Jeśli to tylko będzie możliwe, proszę nie przywiązywać mi ramion do stołu porodowego podczas zabiegu.
• Jeśli warunki na to pozwolą, chciałabym po porodzie pierwsza wziąć dziecko na ręce.
• Jeśli to będzie możliwe, chciałabym karmić piersią od razu po porodzie.
• Jeśli warunki pozwolą, dziecko powinno być oddane na ręce osobie towarzyszącej od razu po porodzie.
• Proszę opuścić ekran tuż przed porodem, tak abym mogła zobaczyć narodziny dziecka.
Ochrona krocza
• Wolałabym nie mieć nacinanego krocza, chyba, że będzie to konieczne.
• Aby uniknąć nacięcia czy naderwania krocza proszę o masaż z użyciem olejków i gorących kompresów.
• Wolałabym mieć niewielkie pęknięcie niż nacięcie krocza.
• Wolałabym mieć nacięte krocze niż ryzykować pęknięcie.
• Proszę o miejscowe znieczulenie przy zszywaniu krocza.
Poród
• Nawet jeśli rozwarcie będzie już pełne - zakładając, że dziecko nie będzie w niebezpieczeństwie - zanim przejdziemy do fazy parcia, chciałabym poczekać, aż poczuję, że sama chcę przeć.
• Chciałabym, by pozwolono mi przeć w taki sposób i w takim rytmie jak będzie mi nakazywał instynkt.
• Chciałabym mieć swobodę wyboru pozycji porodowej.
• Będę wdzięczna za pomoc w podtrzymywaniu moich nóg podczas parcia.
• Chciałabym rodzić w wodzie.
• Chciałabym użyć własnego lusterka dzięki któremu będę mogła widzieć pojawiającą się główkę dziecka.
• Chciałabym mieć możliwość dotknięcia główki dziecka w trakcie jej rodzenia się.
• Chciałabym prosić o przygaszenie świateł i wyciszenie w chwili gdy dziecko będzie wychodzić na świat.
• Prosiłabym, by położna pomogła mi chwycić w ręce rodzące się dziecko.
• Chciałabym móc nagrywać poród na kamerę / robić zdjęcia.
Po porodzie
• Proszę położyć dziecko na moim brzuchu/ew. klatce piersiowej od razu po porodzie.
• Chciałbym karmić piersią od razu po porodzie.
• Osoba towarzysząca mi chciałaby móc przeciąć pępowinę.
• Położna może przeciąć pępowinę.
• Chciałabym sama mieć możliwość przecięcia pępowiny.
• Proszę pozwolić aby pępowina samoistnie przestała pulsować zanim się ją przetnie.
• Wolałabym poczekać aż łożysko samo się urodzi - nie chcę rutynowego zastrzyku z oksytocyny.
• Proszę, aby od razu po porodzie, najszybciej jak to możliwe, usunąć mi wenflon i/lub cewnik.
Opieka noworodkowa
• Chciałabym trzymać moje dziecko blisko - "skóra przy skórze" przez pierwsze godziny po porodzie.
• Chciałabym trzymać dziecko na rękach podczas rodzenia się łożyska i w trakcie ewentualnych innych zabiegów.
• Proszę zbadać i wykąpać dziecko przy moim łóżku.
• Jeśli to możliwe, proszę zbadać dziecko na moim brzuchu.
• Jeśli konieczne będzie, by badanie dziecka odbyło się poza moim pokojem, chciałabym by towarzyszyła mu stale osoba towarzysząca.
• Proszę opóźnić podawanie dziecku kropli do oczu do czasu gdy minie czas nawiązywania kontaktu z dzieckiem.
• Chciałabym zrezygnować z podawania witaminy K, chyba, że jest to konieczne.
Po porodzie
• Wolałabym nie mieć cewnika, jeśli to tylko możliwe.
• Jeśli to możliwe, wolałabym mieć osobny pokój.
• Chciałabym, aby dziecko było cały czas ze mną w pokoju.
• W momencie kiedy odzyskam siły, chciałabym aby dziecko było ze mną w pokoju.
• Chciałabym, aby dziecko było ze mną w pokoju w ciągu dnia a w nocy na sali noworodkowej.
• Chciałabym aby reszta moich dzieci mogła mnie o każdej porze odwiedzić.
• Zakładając, że i ja i dziecko będziemy czuć się dobrze, chciałabym być wypuszczona do domu najszybciej jak to jest możliwe.
Karmienie piersią
• Planuję karmić piersią i chciałabym zacząć karmić od razu po porodzie.
• Proszę nie dokarmiać dziecka, nie podawać mu mieszanek, glukozy, czy nawet zwykłej wody bez mojej zgody. Chyba, że jest to konieczne ze względów medycznych.
• Proszę nie dokarmiać dziecka bez uzgodnienia tego wcześniej ze mną.
• Proszę nie podawać dziecku smoczka.
• Chciałabym wiedzieć więcej o karmieniu piersią.
• Chciałabym spotkać się z doradcą laktacyjnym.
• Nie planuję karmić piersią.
Agnes92
Dostalam podobny jak nie taki sam wzor w szkole rodzenia i byloby to fajne gdybym miala pewnosc ze moj szpital spelni wszystkie moje ,,rzadania'', niestety u mnie to raczej nierealne
reklama
Sorry k8libby, fajne ale już widzę jak w Państwowym szpitalu położna na dyżurze gdzie ma pełno rodzących lata za pacjentkami z listą i czyta co można, a co nie można. Bardziej realne wydaje mi się, reagowanie na bieżąco i formułowanie swoich oczekiwań ja tak zamierzam, czy żeby M wiedział co i jak jak Ty nie będziesz w stanie odpowiedzieć na przykład.
Zresztą wydaje mi się to bezsensu bo z żywym człowiekiem lepiej się dogadać niż przez kartkę. Już pewnie jak jedna z drugą taką dostanie to się negatywnie nastawia do pacjentki. Podczas porodu można mówić, a z tego co nasłuchałam jak leżałam w szpitalu to kobitki mają takie siły do darcia:-) to tym bardziej jestem w stanie na bieżąco powiedzieć na co się zgadzam, a na co nie.
Zresztą wydaje mi się to bezsensu bo z żywym człowiekiem lepiej się dogadać niż przez kartkę. Już pewnie jak jedna z drugą taką dostanie to się negatywnie nastawia do pacjentki. Podczas porodu można mówić, a z tego co nasłuchałam jak leżałam w szpitalu to kobitki mają takie siły do darcia:-) to tym bardziej jestem w stanie na bieżąco powiedzieć na co się zgadzam, a na co nie.
Ostatnia edycja:
Podziel się: