reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

PORÓD - nasze pytania, wątpliwości, obawy...

ja dzisiaj obdzwonilam wszystkie szkoly bezplatne w trojmiscie i okazalo sie ,za... zadna nie jest calkiem bezplatna :mad: :laugh: :laugh: :laugh: dzwonilam tez do kuzynki i ona mi radzi zeby rodzic u niej w szpitalu, tzn.tam gdzie ona pracuje i ze nie poleca mi chodzenia do szkoly.Juz sama nie wiem ::)

reklama
ja w sumie duzo wiem sama bo jestem pielegniarka i ona mowi ,ze wiele wiecej to sie nie dowiem.Nie wiem jednak moze pojde chociaz z mezem zeby sie tez conieco dowiedzial ;)

Ja ide do tej szkoly rodzenia tylko z tego wzgledu ze jest to w tym samym szpitalu gdzie bede rodzic! Prowadzi to polozna ktora bedzie przy moim porodzie! Tez bylam przeciwna by tam pojsc, ale skoro sie za to nie placi to czemu nie skorzystac? Ja zaczynam dopiero w maju ale juz jestem zapisana! Zobaczymy jak to bedzie! Podobno robia tez taka akupunkture ktora pomaga zniesc bol porodowy! Skoro tez jest to bezplatne to moze sie poddam ttakiemu zzabiegowi!

ja idę jutro na pierwsze zajęcia-zapoznanie z oddziałem i chociaż nie zamierzam tu rodzić ale pójśc nie zaszkodzi, a jak nie zdążę dojechać do mojego szpitala to ten mam ze 300 m od domu to i pieszo zdążę, a w razie czego położna chociaż moją gębę zapamięta ze szkoły rodzenia

A to duzo daje taka wzrokowa nawet znajomosc! Nie wiem tylko jak ja to przezyje bo moj niemiecki nie jest jeszcze za dobry a tapolozna to greczynka! Bedzie wesolo!!!

no właśnie jestem po pierwzych zajęciach w szkole rodzenia, byłam sama bo to było tylko zapoznanie z salą porodową i takie ogólne zebranie organizacyjne. Sama sala może już i nowoczesna nie zrobiła na mnie pozytywnego wrażenia, dużo szpitala i szpitalnych akcesoriów, jak jakas operacyjna..... na szczęście nie planuję tu rodzić ale różnie może być bo to jedyny w naszym mieście. Położne ze szkoły takie w sam raz-miłe i konkretne, jak trzeba to opierniczą, jak trzeba pomogą, ale niekoniecznie mogłabym trafić na ich dyżur. Następne zajęcia bardziej teoretyczne więc raczej pójdę bez tatusia. Dostałam parę książeczek informacyjnych i filmik o opiece nad dzieckiem w pierwszych dniach. Jest na sali porodowej wanna więc można tu rodzić w wodzie. Co ciekawe położna mówiła, że przy porodach w wodzie jest bardzo mało nacięć krocza, zazwyczaj wcale. Dziecko około minuty przeybywa jeszcze pod wodą po wyjściu na świat a potem wyjmują i kładą na mamę. Potem mama wychodzi do ewentualnego cięcia i "przeglądu" a maluszka ważą i mierzą standardowo.
w sumie dużo wiadomości nowych nie powiedziały ale na następne zajęcia idę, mają uczyć pielęgnacji noworodka, oddychania itd. Aha, tutaj nie dają znieczulenia zo przy normalnym porodzie, dopiero przy cc.

reklama
To i tak nieźle ewan,chyba spoko szpital,skoro są porody w wodzie. No i w razie czego masz bliziutko, ja w sumie też mieszkam kilometr od szpitala,ale nie tego w ktorym zamierzam rodzić ;)

Do góry