reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród -nasze oczekiwania i obawy.

nie mam pojecia jak z ubezpieczalnia. A jak z niemieckim u Ciebie? Jednak troche sie dziobem naklapac trzeba a nie ma co liczyc, ze w Guben ktos bedzie znal angielski ;-) W Cottbus ordynatorem ginekologicznego jest Polak, jak slyszalam, ale nic wiecej nie wiem

reklama
Jak ja rodziłam to nawet kobiety po sn oddały na noc dzieci, tylko ja Lenki nie oddałam a oprócz niej urodziło się wówczas 4 dzieci i mnie też pytały położne, czy nie chcę oddać by się wyspać:szok: Pamiętam, że mnie wkurzało, bo całą noc robiły nalot i tym światłem z korytarza raziły po oczach, ale niby miały obowiązek sprawdzać, czy wszystko ze mną i małą ok.
Po cc te laski to wstać nie mogły, więc raczej nie byłyby w stanie się dzieckiem zająć.
Pierwszą noc z Lenką to głównie przechodziłam nosząc ją w rożku i dokładając od cyca do cyca, bo tak jadła:-)
Rano o 7:00 była zmiana i przyszła do pracy moja znajoma położna ze szkoły rodzenia i powiedziała bym Lenkę do łóżka wzięła i dzięki temu wreszcie mogłyśmy trochę pospać:happy:

z niemieckim totalna lipa, ale z angielskim bardzo dobrze. a czy jak się urodzi poza granicami pl to wciąż można dostać becikowe? pytam tylko orientacyjnie bo na 90% będę rodzić w pl...

Carmella mozesz dostac becikowe, ja dostalam mimo ze mieszkam w IE i tu rodzilam dziecko. Wystarczy zameldowac dziecko w PL i dostac PESEL.
Ale nie kombinuj poza granica, tylko w PL szukaj az znajdziesz!

znajac zycie urodze w zg, ale tak się panicznie boję porodu sn że chyba wolałabym cesarkę:/ boję się o moje serce podczas porodu sn:/

Carmella - nie bój się. Dasz radę - i własnie ze względu na Twoje serce rozwaz rodzenie w ZG - tu jest bardzo dobry szpital (nie mówię o uprzejmości położnych czy lekarzy - z tym jest rożnie, a i my mamy tendencje do pieszczenia się i wyolbrzymiania wszelkich negatywnych zjawisk w służbie zdrowia), jak tylko cos sie będzie działo z Tobą czy z dzieckiem to od razu masz zapewniona opiekę, a nie, że bedą transportować malutką karetką kilkadziesiąt kilometrów. Poza tym - wiesz juz zupełnie, że bedziesz rodziła sn? Twoja choroba nie jest wskazaniem do cc własnie? Poza tym - nie wiesz jak zareagujesz na ból porodu - może atmosfera będzie dla Ciebie ważniejsza i olejesz ten ból - tu gaz pomaga właśnie. W końcu poród nie służy do tego, żeby przeżyć ogromny ból, tylko, żeby poznać wreszcie ta malutka istotkę, którą się nosi pod sercem tyle czasu i czeka na nią.

Głowa do góry - nie Ty pierwsza, nie ostatnia. To nie jest nic czego się nie da przeżyć, a jak widzę wiele Kobiet bardzo dobrze to wspomina.

Wiem, że na 90% tutaj będę rodzić.. własnie chyba nie jest wskazaniem, to zależy:/ ale ja mam taką kondycję ze kilka metrow przebiegam i zadyszka. mysle, ze wszystko wyjdzie w trakcie, jestem w czarnej dupie i nie mam pojęcia jak bede rodzic... jak sn to chyba sie nacpam tym gazem heh

dzieki za slowa otuchy:*

reklama
Carmella - jeśli nie masz przeciwwskazań do sn to ja na Twoim miejscu rodziłabym w Zgorzelcu. Obawy przed porodem ma każda kobieta, nie tylko ta która rodzi po raz pierwszy (mnie to się nawet wydaje, że ta cała nieświadomość dodaje odwagi:-D). Dasz radę, w końcu nie Ty pierwsza i nie ostatnia;-) Tylko się tak nie nakręcaj, porozmawiaj na spokojnie z lekarzem prowadzącym i zdecyduj wreszcie na jakiś szpital to spokojniejsza będziesz.

Do góry