reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród....już.... tuż ......tuż...

Nicole niestety musze Cie zmartwic. Po 38 tyg. lekarz ginekolog moze odmowic wypisanaia zwolnienia, bo ciaza jest traktowana jako donoszona. niestety ja tez bede miala taka sytuacje i po 38 tyg. ide do zwyklego rodzinnego i biore na np. angine, grype lub cos w tym stylu. Tutaj rzeczywiscie ZUS bardzo kontroluje i dlatego giny sie boją.

reklama
Przed chwilą wróciłam z przychodni publicznej. Udało mi się załatwić zwolnienie od lekarza :laugh: :laugh: :laugh: Całe szczęście, że trafiłam na wyrozumiałą lekarkę. Gdyby nie pomogła mi rozwiązać problemu, to byłyby kłopoty. Okazało się, że mój gin nie zna przepisów. Skoro nie chciał dać mi zwolnienia L-4 to powinien wypisać mi zaświadczenie, które jest wymagane przy załatwianiu formalności dotyczących urlopu macierzyńskiego. Jeżeli nie miałabym na poniedziałek jednego z tych dokumentów, to byłoby to traktowane jako niestawienie się do pracy.
Jestem zapisana do niego na wizytę na przyszły czwartek, ale nie pójdę. >:D Nie będę mu nabijać kasy, skoro gość nie zna nawet przepisów. :mad: USG i KTG zrobię i pójdę z wynikami do innego lekarza. No chyba, że wcześniej urodzę :)

ja nie wiem dlaczego macie takie problemy z tymi zwolnieniami.....ja ostatnio bylam u mojej gin i ja o wszystko wypytalam.....powiedziala ze zwonienie moge miec dotad dopoki nie urodze, czyli jesli nie urodze do 24 pazdziernika to ona da mi zwolnienie na dalsze dni....np na 14 dni a jesli urodze w czasie tych 14 dni wtedy automatycznie zus anuluje mi pozostale dni i zacznie naliczac macierzynski.....moja gin podejrzewa ze lekarze maja placona jakas prowizje od tego ze nie wystawiaja zwolnien, bo jakiz mnieliby w tym interes.....

u mnie tez nie ma problemu z l4 . Nie rozumniem ze jak ktorys tam tydzien to ciaza juz donoszona???Ale malenswto dalje jest w brzusiu wiec nie powinni tak sie sepic z tymi zwolnieniami

Ja bede ciagla jak oczywiscie bede nadal 2 w 1 do 22,10 poniewaz potem uplywa juz ten 180 dzien zwolnienia i trzeba skaldac papiery do zusu a nie bede na pewno miala na to czsasu i sily. Po22,10 biore macierzynski

Ja również mam już zwolnienie do terminu porodu, tylko zostałam uprzedzona, że ZUS czasem zaczyna liczyc macierzyński wcześniej, czyli sprzed porodu. Nie wiem dokładnie ile wcześniej bo to już podobno zależy od oddziału ZUSu. Sama chciałabym wiedzieć.
Ale moja ginka ze zwolnieniami nie robiła w ogóle żadnych poblemów.

Ja mam termin na 14.10 - a zwolnienie dostałam jak za każdym razem na 28 dni - obecne ( pewnie ostatnie) dostałam aż do 18.10. ZUS i tak je przerwie jak tylko urodzę.

reklama
Ja ostatnio jestem strasznie śpiąca znowu mnie dopada taka senność...kawa nie pomaga...śpię po 10-11 godz i koło 16.00 mnie dopada to okropne zmęczenie.Też tak macie?

Do góry