reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród....już.... tuż ......tuż...

reklama
Małgosiu, przede wszystkim to ja dostałam krótką listę ze szpitala ;)
Ta wyżej to jest zbiór najróżniejszych informacji z różnych źródeł, jak gdzieś się na coś natknęłam to wrzucałam do 1 pliku i tak powstawała ta lista przez ostatnie kilka miesięcy ;D
Jeśli chodzi o wodę, to w trakcie porodu nie można nic jeść ani pić (chyba dlatego że zawsze może dojść do cesarki, no i żeby nie wypróżnić się na stole ;)), natomiast po porodzie trzeba uzupełnić płyny, wiadomo że jedne mamy wypiją 1-2l inne 3-4l ;) Najgorzej ponoć mają te co rodzą wieczorem, bo do rana nic nie dostaną do picia ani jedzenia (kuchnia zamknięta), dlatego warto mieć ze sobą wodę i "biszkopty".

No właśnie, najwyższa pora wybrać się do szpitala i spokojenie z kimś na ten temat porozmawiać. Ja oczywiście tego do tej pory nie zrobiłam i zastanawiam się kiedy znajdę na to czas :-( Moja organizacja czasu podupadła :-(

Czy któraś z Was orientuje się gdzie po kolei nalezy się udać aby załatwić wszystkie formalności związane z narodzinami dziecka? Myslę w tej chwili za mojego męża :-)

Tak Jolik ja się orientuję ;) ;D

Rejestracja urodzenia dziecka pochodzącego z małżeństwa

Podstawa prawna: Art. 40 ust. i Art. 41 ust.1 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.

1. Wymagane
- odpis aktu małżeństwa, jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego
- dowody osobiste obojga rodziców
- obecność ojca lub matki
2. Opłata skarbowa
- podanie o wydanie odpisu - 5,00 PLN
3. Termin załatwienia
14 dni od chwili urodzenia dziecka.

Nio i właśnie o coś takiego mi chodziło :-)

a może wiesz kiedy powinno załatwić się formalności związane z wydaniem na dziecko karty chipowej NFZ ?

Joliku nie wiem, bo w moim rejonie nie stosuje się ani kart chipowych, ani książeczek z wyrywanymi receptami ;)
Natomiast po prodzie trzeba zgłosić dziecko w przygodni (przynajmniej tak jest u mnie, w niektórych rejonach szpital informuje przychodnię) i wtedy przychodzi do Was do domu położna środowiskowa ...

reklama
Do góry