reklama
malgosia_76
Fanka BB :)
Doxa,
A skąd masz te 3 litry wody na dobę????
Utopię się jak nic dla mnie 2 to już niezła orka!
A skąd masz te 3 litry wody na dobę????
Utopię się jak nic dla mnie 2 to już niezła orka!
malgosia_76
Jak długo ją robiłaś Doxa, i co z tego wszystkiego sobie wybierzesz?
Doxa
Małgosiu, przede wszystkim to ja dostałam krótką listę ze szpitala
Ta wyżej to jest zbiór najróżniejszych informacji z różnych źródeł, jak gdzieś się na coś natknęłam to wrzucałam do 1 pliku i tak powstawała ta lista przez ostatnie kilka miesięcy ;D
Jeśli chodzi o wodę, to w trakcie porodu nie można nic jeść ani pić (chyba dlatego że zawsze może dojść do cesarki, no i żeby nie wypróżnić się na stole ), natomiast po porodzie trzeba uzupełnić płyny, wiadomo że jedne mamy wypiją 1-2l inne 3-4l Najgorzej ponoć mają te co rodzą wieczorem, bo do rana nic nie dostaną do picia ani jedzenia (kuchnia zamknięta), dlatego warto mieć ze sobą wodę i "biszkopty".
Ta wyżej to jest zbiór najróżniejszych informacji z różnych źródeł, jak gdzieś się na coś natknęłam to wrzucałam do 1 pliku i tak powstawała ta lista przez ostatnie kilka miesięcy ;D
Jeśli chodzi o wodę, to w trakcie porodu nie można nic jeść ani pić (chyba dlatego że zawsze może dojść do cesarki, no i żeby nie wypróżnić się na stole ), natomiast po porodzie trzeba uzupełnić płyny, wiadomo że jedne mamy wypiją 1-2l inne 3-4l Najgorzej ponoć mają te co rodzą wieczorem, bo do rana nic nie dostaną do picia ani jedzenia (kuchnia zamknięta), dlatego warto mieć ze sobą wodę i "biszkopty".
Jolik
Nieźle zakręcona mama
No właśnie, najwyższa pora wybrać się do szpitala i spokojenie z kimś na ten temat porozmawiać. Ja oczywiście tego do tej pory nie zrobiłam i zastanawiam się kiedy znajdę na to czas :-( Moja organizacja czasu podupadła :-(
Czy któraś z Was orientuje się gdzie po kolei nalezy się udać aby załatwić wszystkie formalności związane z narodzinami dziecka? Myslę w tej chwili za mojego męża :-)
Czy któraś z Was orientuje się gdzie po kolei nalezy się udać aby załatwić wszystkie formalności związane z narodzinami dziecka? Myslę w tej chwili za mojego męża :-)
Doxa
Tak Jolik ja się orientuję ;D
Rejestracja urodzenia dziecka pochodzącego z małżeństwa
Podstawa prawna: Art. 40 ust. i Art. 41 ust.1 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.
1. Wymagane
- odpis aktu małżeństwa, jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego
- dowody osobiste obojga rodziców
- obecność ojca lub matki
2. Opłata skarbowa
- podanie o wydanie odpisu - 5,00 PLN
3. Termin załatwienia
14 dni od chwili urodzenia dziecka.
Rejestracja urodzenia dziecka pochodzącego z małżeństwa
Podstawa prawna: Art. 40 ust. i Art. 41 ust.1 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.
1. Wymagane
- odpis aktu małżeństwa, jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego
- dowody osobiste obojga rodziców
- obecność ojca lub matki
2. Opłata skarbowa
- podanie o wydanie odpisu - 5,00 PLN
3. Termin załatwienia
14 dni od chwili urodzenia dziecka.
Doxa
Joliku nie wiem, bo w moim rejonie nie stosuje się ani kart chipowych, ani książeczek z wyrywanymi receptami
Natomiast po prodzie trzeba zgłosić dziecko w przygodni (przynajmniej tak jest u mnie, w niektórych rejonach szpital informuje przychodnię) i wtedy przychodzi do Was do domu położna środowiskowa ...
Natomiast po prodzie trzeba zgłosić dziecko w przygodni (przynajmniej tak jest u mnie, w niektórych rejonach szpital informuje przychodnię) i wtedy przychodzi do Was do domu położna środowiskowa ...
reklama