Wielkie dzięki za tak szybka odpowiedź :-).
Zobaczymy czy w styczniu będę w stanie uczęszczać na zajęcia...czy nie będzie ze mnie juz "wielki wieloryb"...hihihi.
Mam pytanie do barbary...czy na zajęcia chodziłaś razem z partnerem ( godzina nie sprzyja bo praca)?
Czy możesz mi powiedzieć co trzeba zabrac ze soba do szpitala jako wyprawke dla dziecka? Słyszałam ze nie wydadzą dziecka jak nie ma sie ze sobą nosidełka? Nie wiem czy to prawda?
Hej,
na pewno będziesz w stanie uczęszczać na zajęcia, u mnie w grupie jest dziewczyna, która ma termin na 1 listopada, a tak jak mówię dziś zajęcia
Jeśli chodzi o organizację zajęć pod względem osób towarzyszących, to jest tak, że partner jest zapraszany tylko na dwie lekcje: poród i kąpiel. Godzina faktycznie nie bardzo, no i było to widać w ilości facetów, niestety mało który mógł przyjść. Mój mąż na szczęście był ze mną i fajnie, nauczył się jak mam prawidłowo oddychać, jak mi masować krzyż i jak mi może pomagać w czasie porodu
A dziś się nauczy jak kąpać naszego maluszka. Co do rzeczy, które trzeba zabrać, to napiszę listę, która mi wyszła z połączenia rzeczy które mówiły położne i lekarze w szkole rodzenia, piszę wg swojej listy bo tą szpitalną wyrzuciłam po skleceniu jednej spójnej wersji. A wygląda to tak:
12 pampersów
chusteczki nawilżane
rękawiczki niedrapki i czapeczka
2 pieluszki tetrowe
dokumentacja medyczna (wypisy, wyniki, itd.)
woda mineralna niegazowana
sudocrem (nie koniecznie)
duże podpaski
koszula nocna
do samego porodu najlepiej luźny T-shirt np. męża
wkładki laktacyjne
2 ręczniki
ręczniki papierowe (podobno często okazują się najprzydatniejsze po porodzie)
majtki luźne bawełniane (nie polecają majtek jednorazowych)
szlafrok
laktator (na czas pobytu w szpitalu dają szpitalny, można też kupić na miejscu, polecają Avent i Medela)
książeczka ubezpieczeniowa
dow. osobisty
karta ciąży
biustonosz laktacyjny
kapcie
kosmetyki dla mamy
lewatywa, maszynka do golenia, wenflon różowy (niekoniecznie)
podkłady poporodowe na łóżko (zielone seni)
no i klapki i luźny strój dla tatusia jeśli będzie uczestniczył w porodzie
To by było na tyle. Dla dziecka ubranek nie trzeba brać bo są ubierane w szpitalne. Jeśli ktoś chce to oczywiście może ale potem będzie musiał ich szukać bo są hurtowo zabierane do pralni... Kosmetyków do kąpieli itd. też nie trzeba brać.
Myślę, że nic nie pominęłam a jeśli tak to wyjdzie w praniu
:-)
A co do nosidełka to nic takiego nie słyszałam...