reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

POROD:)co?gdzie?kiedy?z kim?jak?itd

Asiu - nie nastawiaj się pochopnie na cesarkę... Ja przed ciążą miałam w biodrach 86, w ciąży doszłam jedynie do 87cm. Lekarz zmierzył mnie ostatnio cyrklem ginekologicznym plus coś tam sprawdzał w klasycznym badaniu i powiedział, że nie ma najmniejszego problemu i że będę naturalnie rodzić jak złoto :) Tak więc taki obwód bioder niczego nie przesądza. Tłumaczył mi on, że miednica musi mieć odpowiednią średnicę... tzn. obrys miednicy jest jakby elipsą i ważne, żeby mniejsza oś tej elipsy miała odpowiedni wymiar. Zobaczysz - jeszcze obie urodzimy naturalnie :p

reklama
Asiu tak jaka AniaS pisze...obwod bioder na zewnatrz nic nie mowi o kanale rodnym, dopiero jak Cie wymierza cyrklem to beda w stanie ocenic... :)
Moze masz idealne wymiary do rodzenia:))) ;) ;)
Ale to prawda trzeba zaakceptowac rozne forumy porodu bo nigdy nic nie wiadomo... ;)

Dzieki dziewczyny :))

Nie wiem jak mam zagadac lekarza zeby mnie raczyl zmierzyc bo przeciez za kazdym razem prosze a on sie dziwnie wymiguje :( Moze ma stare USG albo sama juz nie wiem...W poniedzialek mam wizyte i zamierzam sie domagac ;)

Dziewczyny a jak wyglada takie badanie ( cyrklem ginekologicznym ) , co powinien lekarz wykonac zeby to stwierdzic, czy mierzy tez głowkę dziecka ???

Asiu - ginekolog takim urządzeniem wyglądającym jak wielki cyrkiel mierzy odległość między kością ogonową (czy okolicami) a spojeniem łonowym. U mnie wyszło 21 cm, więc lekarz powiedział, że w takim razie wymiar wewnętrzny nie będzie mniejszy niż 14 cm, a to w zupełności wystarczy do naturalnego porodu.

Można jeszcze badać wymiar wewnętrzny, robi się to rękami i przez pochwę lekarz musi wsadzić opalec gdzieś tam do tyłu, pod kość ogonową. Podobno to juz jest średnio przyjemne... Generalnie po mierzeniu cyrklem lekarz powiedział, że tą druga metodą nie będzie mnie katował, bo nie widzi potrzeby...

A ja go sama poprosiłam, żeby mnie zmierzył :p Przyciśnij swojego - w końcu za to mu płacisz... :)

Racja, przeciez on za to bierze pieniadze a ja sie czuje jak ta pokutnica i boje sie zapytac a nie daj Boze domagac ;) Koniec z tymi wykretami, w poniedzialek chce wiedziec czy Eliasz wejdzie czy nie do tego kanalu rodnego ;)

Jestem ciekawa Asiu co Ci gin powie....
Wczoraj ogladalam na TVN Style 'Mamo, juz jestejavascript:void(0);
Pogrubieniem' - glownie mnie cesarka interesowala....pokazywali jak sie dziecko wyjmuje z brzucha - lalka z takiego worka udawala dziecko...niezle....

ja ostatnio przestalam czytac o porodach i czekam na wlasny ;D
czasem tylko spojrze na brzuch i zastanawiam sie jak jego zawartosc przecisnie sie miedzy moimi nogami, ale sa chyba lepsze tematy do rozmyslan ;)

No Agatatje ja mam to samo - mimo ze zostało mi duzo wiecej czasu niz tobie. Ale ja tez jakos mam juz dosyc czytania i mowienia na ten temat - chce juz to przezyc i wkroczyc w nowy etap zycia!

Oby juz niedługo.....

Ja tez juz nie czytam nic w tym temacie..i podobnie jak Agata zastanawiam sie jak synek sie przecisnie...Za to jak sie uda trafic to tez ogladam program "mamo juz jestem" np ostatnio rozwiali mit o niejedzeniu w ciazy serkow plesniowych. Bylam w szoku bo strasznie sie ograniczalam a sa moim przysmakiem. Okazuje sie ze mozna je jesc tyle ze trzeba skonczyc max 2 dni po otwarciu opakowania

Dzieki Bogu jestesmy juz przy koncowce !!! ;)

reklama
Ja na razie czytam i o porodzie naturalnym, aktywnym i o cesarce...
a co do serkow to tez je uwielbiam....

Do góry