reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród, a koniec umowy w pracy...

reklama
To chyba tak jak u mnie bedzie Ci przyslugiwal zasilek macierzynski z zusu ale urlop macierzynski i urlop wychowawczy juz nie, ale zapytaj albo poszukaj moze jeszcze w dziale porady prawnika.

możesz złożyć w zakładzie pracy podanie o przedłużenie umowy do końca macieżyńskiego wtedy macieżyński będzie wypłacał zakład pracy i macieżyński będzie dwa tyg dłuższy niż z ZUSu!

Ja dostaje macierzyński z zusu (wysokość pensji mniej więcej), ponieważ w jednym z dwóch zakladów pracy umowa wygasła jeszcze przed porodem (do porodu płaci pracodawca)... potem zus :) ale dodo783 ma genialny pomysł, tylko czy takie przedłużenie się "należy"?:)

z tymi umowami o pracę na czas określony a ciąża to jest tak że w dniu wygaśnięcia umowy o pracę ( nie umowy zlecenie tylko o prace) trzeba być w potwierdzonym trzecim miesiącu ciąży wtedy( przedstawiasz zaświadczenie pracodawcy) umowa automatycznie ulega przedłużeniu do dnia porodu.Od dnia należy się zasiłek macierzyński który trwa tak samo długo jak urlop macierzyński i dostajemy też sto procent wynagrodzenia.W 2012 dodatkowo należy nam się 4 tygodnie macierzyńskiego więcej a nie 2 tygodnie jak to było w 2011.Podanie o zasiłek macierzyński jak i podanie o dodatkowe 4 tygodnie (można je złożyć od razu z podaniem o zasiłek albo najpóźniej 7 dni przed ukończeniem tego podstawowego zasiłku macierzyńskiego który trwa normalnie 20 tygodni ) składa się u pracodawcy ,razem z dokumentami ze szpitala potwierdzającymi poród i to pracodawca składa je do Zusu a nie my.Można zrobić tak że przed porodem pobrać z Zusu wszystkie papiery, wypełnić je a ktoś z rodziny zaniesie je do pracodawcy.Urlop wychowawczy się nie będzie należał bo trzeba w momencie przejścia na niego być pracownikiem a już się wtedy nie jest.A i dobra wiadomość po skończeniu zasiłku macierzyńskiego rejestrujemy się w Urzędzie Pracy i należy się zasiłek dla bezrobotnych.W przypadku kiedy termin wygaśniecia umowy pokrywa sie z porodem to zależy jest tak jak napisałam , najlepiej iść lub zadzwonić do zusu a nie od razu do prawnika i przedstawić sytuację to wyjaśnią co i jak , ja zadzwoniłam i pani wszystko mi powiedziała.

reklama
Hej:) ja w zeszlym roku w listopadzie urodzilam synka, a w grudniu skonczyla mi sie umowa. macierzunski za grudzien wyplacil mi na konto zaklad pracy, ale dokumentów mi do zusu nie przeslali - co myslalam ze powinni z automatu zrobic. Jednak okazalo się że nie bylo ode mnie przeslanego do zakladu pracy odpowiedniego "podania" z prośbą o przeslanie dokumentow do zusu ( ja rozumuję ze pewnie zapomnieli przeslac i sie glupio lumaczyli). Przeslali mi je na adres domowy i sama zlozylam wszystkie dokumenty do swojego zusu, zaklad wyslal do zusu tylko jakis jeden swistek ale to już po moich interwencjach:/ takze niestety kase z zusu dostalam chyba o dwa miesiace pozniej ale z wyrównaniem, rowniez do zusu napislam podanie o wydłużenie macierzyńskiego o dodatkowe 2 wtedy tygodnie, i wydłużyli bez problemu. Zadzwon do dzialu kadr w zakladzie pracy i niech Ci powiedza jak to wyglada z ich strony i do swojego zusu równiez, na pewno wszystko zostanie CI wyjasnione, żeby Cie brak kasy na koncie nie zaskoczyl jak mnie:) powodzenia życzę!:)

Ostatnia edycja:
Do góry