reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża na macierzyńskim

reklama
Osobiście myślę, że z czasem będzie kontrolowane kto faktycznie zajmuje się dzieckiem bo jest tu duże pole do pobierania zasiłku nie wracając fizycznie do pracy i siedząc nadal z dzieckiem w domu bez zatrudnienia niani/babci. Póki co ustawa tego nie przewiduje ale kto wie 🤥
No też mi się tak wydaje, że jednak z czasem jakoś zaczną to kontrolować...

A mozesz podać jakiś fragment z uzasadnieniem tego?

Bo przecież w babciowym chodzi o to, zeby po rodzicielskim wrócić do pracy. Więc siłą rzeczy cięzko, zsby rodzicielski się do tego wliczał.
To jest w ustawie.

Na 2 dziecko dopóki nie wróci do pracy nie weźmie "aktywnie w pracy", ale na pierwsze tak ponieważ jest pracownikiem - urlop, L4 itd nie sprawiają, że nie jesteś aktywna zawodowo według ustawy.

I nie, nie zmienią tego - bo za każdym razem idąc na L4 np. z powodu grypy, depresji czy złamanej nogi musieli by wyliczać wręcz dniówki - ZUS by się tym zaorał.

Ustawa również nie zawiera obowiązku umowy z nianią/babcią/kimkolwiek

Jedyne co to @Tuditudi jeżeli żłobek - to wyłącznie aktywnie w żłobku przesyłane na konto żłobka. W ustawie jest jasno napisane, że dziecko nie może być zapisane do żłobka jeżeli chcesz pobierać aktywnie w pracy

No też mi się tak wydaje, że jednak z czasem jakoś zaczną to kontrolować...

Musieli by zmienić całą ustawę.
Plus wielu rodziców przy pracy zdalnej planuje faktycznie łączyć pracę z byciem z dzieckiem w domu i oni nie mają i nie będą mieli z kim podpisać umowy.

Z ciekawych rzeczy warto też widzieć, że wszystkie 3 wersje są do 3 urodzin. Jak dziecko jest z końca roku i np. idzie do przedszkola to aktywnie w pracy i aktywnie w żłobku się nie należy, ale aktywnie w domu już tak.

Czyli przykładowo mój syn jest z grudnia, we wrześniu pójdzie do przedszkola i przez te 4 miesiące będzie mi się należało po 500zł (na dzień dzisiejszy i ustawę)

To jest w ustawie.

Na 2 dziecko dopóki nie wróci do pracy nie weźmie "aktywnie w pracy", ale na pierwsze tak ponieważ jest pracownikiem - urlop, L4 itd nie sprawiają, że nie jesteś aktywna zawodowo według ustawy.

I nie, nie zmienią tego - bo za każdym razem idąc na L4 np. z powodu grypy, depresji czy złamanej nogi musieli by wyliczać wręcz dniówki - ZUS by się tym zaorał.

Jedyne co to @Tuditudi jeżeli żłobek - to wyłącznie aktywnie w żłobku przesyłane na konto żłobka. W ustawie jest jasno napisane, że dziecko nie może być zapisane do żłobka jeżeli chcesz pobierać aktywnie w pracy
A co w sytuacji, kiedy ja msm dziecko zapisane do żłobka, ale na wrzesien 2025?
Fizycznie jest zapisany, ale jeszcze rok będzie niania 🤔

reklama
To jest w ustawie.

Tak, mam zamiar małego wypisać ze żłobka po porodzie i przejść na aktywnie w pracy.

reklama
Do góry