reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Alis ale to piszesz o tych 7 dniach co tatusiowie mogą je wykorzystać w ciągu 12 miesięcy od urodzenia dziecka????

mam pytanko a ten tydzien tacierzynskiego jest 100% platne przez zus?? tzn jak obliczyc ile powinien nam zus zaplacic..np ubezpieczenie 1500zł to 50zł na dzien sie liczy czy jak??? jest jakis podatek pomożcie

Z tego co się orientuję to ona jest płatny jak np. zwolnienie lekarskie czyli 80% nie 100%.

edit: doczytałam, jednak 100%.

Ostatnia edycja:
100% , tak jak za urlop ( mężowi tak wyplacili)

czyli jak ubezpieczony jest np na 1500zł to za dzien wychodzi 50zł czy jak to sie oblicza?? Bo mój Mąż ma durnia a nie szefa i za urlop to on im placi wiecie ile 50zł a normalnie zarabia okolo 150-180zł za dniówke w zaleznosci ile godzin wiec sie zastanawiamy czy na ten tacierzysnki nie lepiej mu isc a nie tracic urlopu bo stary ich wysyla po 2 na przymusowe urlopy

tak, katagorka, jeśli oficjalnie ma 1500 zł brutto, to dniówka wyjdzie ok. 50 zł. Myślę, że jeżeli szef wysyła twojego męża na przymusowy, bezpłatny urlop, to rzeczywiście niech złoży wniosek o ten urlop ojcowski, to chociaż te 50 zł za dzień wpadnie.
Wniosek o urlop musi zostać złożony najpóźniej na 7 dni przed planowanym urlopem. Pracodawca nie może odmówić pracownikowi udzielenia takiego urlopu.
Tydzień urlopu ojcowskiego odpowiada 7 dniom kalendarzowym. Za okres przebywania na urlopie ojcowskim ojciec dziecka będzie otrzymywał zasiłek ojcowski (odpowiednik zasiłku macierzyńskiego) w wysokości 100 % średniej pensji z ostatnich 12 miesięcy.

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry