reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
tak powinno być

1500 : 30 x 7 = 350 za 7 dni ojcowskiego /brutto/ -

urlop ojcowski to 7 dni ( 5 roboczych)

Ostatnia edycja:
reklama
U mojego małża w pracy są brane pod uwagę tylko robocze czyli od poniedziałku do piątku. Jak pracuje w soboty ma dodatkową kasę równą 3xnormalna dniówka. Także wydaje mi się, że jeśli np. w pracy niedziele zawsze są wolne to te niedziele nie są wliczane w dniówki do wypłaty bo i z jakiej racji?

No właśnie ale w przypadku urlopu ojcowskiego to tam chyba liczą normalnie za 7 dni (łącznie z weekendem).

ale zwolnienia lekarskie np nie wyłączają się na okres wolny od pracy, bo pracownik pozostaje w stosunku pracy przez pełen miesiąc, więc moim zdaniem i tu będzie właśnie tak jak pisze krewetka - dzielone na 30 dni. Tylko że nie podstawy z umowy, a faktycznie zarobionych pieniędzy (oficjalnie), średnia z 12 miesięcy. Np jak ktoś ma 1500 na umowie, ale do tego dochodzi premia i jakieś dodatki albo nadgodziny i w sumie zarabia netto 2000, to właśnie te dwa tysiaki są brane pod uwagę a nie 1500 - czyli podstawa opodatkowania z ostatnich 12 miesięcy. Njaprościej obliczyć, to zebrać paski z 12 miesięcy, zsumować, podzielić na 12 i na 30 i będzie dniówka

A ja mam pytanie odnośnie nr PESEL. Lenki zaczyna się od 102522....teściowa zwróciła uwagę że skoro jest to data urodzenia to chyba powinno być 100522...Czy wy też tak macie czy u mnie się walnęli w urzędzie?

Nie walnęli się :p Mi to babka wytłumaczyła. Jest tam dlatego dwójka żeby rozróżnić że to rok 2010 a nie 1910 ;P

Dziewczyny, liczę pita, czy ulge na dziecko to odliczam i sobie i mężowi? Bo program z netu odliczył jemu 741,36 z mnie 370,68, to dobrze czy nie?

nie, ulga przysługuje tylko jednemu ze współmałżonków
w sensie rodziców:)
oczywiście są wyjątki, ale was, Nikita, nie dotyczą:)

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry