reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
dzięki za odp w sprawie internetu, a mam jeszcze pytanie może któraś z Was wie czy materiały budowlane nadal można odliczyc od podatku czy już zostało to zniesione???

Nie wiem, ale jest coś takiego z czego korzystal ostatnio szwagier męża.
Budując dom, zbierał na wszystko faktury( 22%), zaniósł gdzieś do biura rozrachunkowego, tam mu to pomogli rozliczyć.
Przedłożył (chyba w skarbówce) i dostal zwrot podatku, kilka tysiaków wpadło z powrotem do jego kieszeni:)
Mówił, że takie rozliczenie można zrobić raz do roku, a faktury rozliczyć do 10 lat wstecz:))))))))

reklama
Dziewczyny,
dzisiaj dostałam pismo z funduszu emerytalnego w którym piszą że: " Z zestawienia operacji na Pani rachunku w okresie ostatnich 12 miesięcy wynika, że na Pani rachunek nie zostały przekazane następujące składki : XI 2009, XII 2009, I 2010, II 2010, III 2010, IV 2010, V 2010. Jeżeli wymienione miesiące są okresami składkowymi prosimy o wyjaśnienie sytuacji w terenowej jednostce ZUS."

No i teraz mnie wkurzyli. Tzn Zus czy kto tam miał te składki odprowadzać. Kompletnie się na tym nie znam:(
W tych miesiącach byłam jeszcze zatrudniona ale w związku z ciążą od września 2009 do maja 2010 byłam na zwolnieniu. Czy mam prawo domagać się jakiś odsetek?
I jeszcze mam pytanko - dlaczego w okresach kiedy już ten przeklęty ZUS zaczął odprowadzać składki tj w czasie zasiłku macierzyńskiego wysokość miesięcznej składki w każdym miesiacu jest inna skoro ja w tym czasie miałam stały ten zasiłek? Kurde...jakoś nie po Polsku napisałam ale mam nadzieje, że będziecie wiedziały o co mi chodzi ;)

Ostatnia edycja:
Jak byłaś na zwolnieniu to jest to okres nieskładkowy. Składka emerytalna odprowadzana jest z wynagrodzenia na poczet późniejszej emerytury i jest to kapitał pracownika, a na zwolnieniu państwo płaci Ci zasiłek chorobowy z tyt. niezdolności do pracy, to już byłoby przesadą żeby i składkę na emeryturę odprowadzali. Zwolnienia lekarskie, urlopy wychowawcze i bezpłatne są okresami nieskładkowymi.
Urop macierzyński jest składkowy, ale jak jest naliczana składka to nie wiem, może brana jest jakaś średnia z wypłaconych za poprzednie miesiące świadczeń i dlatego co miesiąc jest inna stawka - ale tu tylko gdybam.

dziewczyny jak to jest z książeczką rodzinną??
gdzie ją załatwić?
ja mam swoją legitymację ubrapieczeniową, a ostatnio wymagali ode mnie rodzinnej, gdzie syn jest dopisany..
leg. ubezpieczeniowa z pieczątką nie wystarcza??

ZUS juz nie wydaje książeczek, wystarczy zgłoszenie do ubezpieczenia + ostatnie RMUA ( choc mnie jeszcze nigdy o to nie poprosili)

legitymacja jest tylko na Ciebie wiec dziecka nie obejmuje

a jak mam dziecko zgłosić? już chyba zgłaszałam do zusu- jak o macierzyński prosiłam.. hmmm...

aga: tak legitymacji Ci już nikt nie wystawi... jesli masz starą to możesz do konca miejsca w niej podbijac ubezpieczenie.. ale tylko dla siebie.. dla Tomka ostatnie RMUA jak pisze krewetka...

tam skad dostawalas macierzyński.. jesli mialas pracodawce, to u niego skladasz jakies tam dokumenty.. a jesli w zusie, to u nich zapytaj...

reklama
dziewczyny jak to jest z książeczką rodzinną??
gdzie ją załatwić?
ja mam swoją legitymację ubrapieczeniową, a ostatnio wymagali ode mnie rodzinnej, gdzie syn jest dopisany..
leg. ubezpieczeniowa z pieczątką nie wystarcza??
aga, rodzinną mogą wydac mężowi w zakładzie pracy, po prostu zgłasza w kadrach, że chce doubezpieczyc ciebie i dziecko

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry