reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
pytanie o zasiłek rodzinny
jeśli składaliśmy w tym roku podanie o zasiłek rodzinny i dodatek (czyli ten dodatkowy 1000 zł), ale nie został nam przyznany, bo wg ich wyliczeń przekroczyliśmy dochód o 7 zł na osobę:/, to mogę jeszcze raz spróbowac teraz, kiedy jest jakby nowy okres zasiłkowy? I czy muszę składac podanie w mopsie w Krk czy mogę tam, gdzie jest zameldowany mój mąż? tym razem, gdyby nam odmówili, to odwołałabym się, a ostatnio przeczytałam gdzieś, że przez 1 rok jest coś takiego jak ulga i jeśli dochód przekracza te 504 zł o niewielką sumę, to można na specjalnych warunkach pobierac tenże zasiłek.

reklama
pytanie o zasiłek rodzinny
jeśli składaliśmy w tym roku podanie o zasiłek rodzinny i dodatek (czyli ten dodatkowy 1000 zł), ale nie został nam przyznany, bo wg ich wyliczeń przekroczyliśmy dochód o 7 zł na osobę:/, to mogę jeszcze raz spróbowac teraz, kiedy jest jakby nowy okres zasiłkowy? I czy muszę składac podanie w mopsie w Krk czy mogę tam, gdzie jest zameldowany mój mąż? tym razem, gdyby nam odmówili, to odwołałabym się, a ostatnio przeczytałam gdzieś, że przez 1 rok jest coś takiego jak ulga i jeśli dochód przekracza te 504 zł o niewielką sumę, to można na specjalnych warunkach pobierac tenże zasiłek.

na nowy mozesz oczywiscie.......dochody za 2009 im pokazujesz a na zeszly bylo za 2008....moze Wam cos spadlo.....mnie kiedys przekroczylo o 1,45 :) co za los heh

ja bym pisała, i chyba mnie się wydaje, że jeśli sytuacja się zmieniła na gorsze, to wtedy można składać ponownie.. a chyba jak Ty skladasz to tam gdzie Ty jesteś zameldowana....

estragon, napisz priv do lenkaa ona wszystko Ci dokładnie wytłumaczy :)
bo pracuje ( czy pracowała) w MOPS jeśli dobrze pamiętam

aldonta u nas jest troszkę inaczej, bo mamy dochód utracony i de facto liczy się dopiero z tej firmy, w której mąż aktualnie pracuje (od kwietnia), czyli wtedy też składaliśmy z tej samej, ale dochód w żaden sposób nam się nie zmienił.
wiolan ostatnio mąż składał tutaj w swoim imieniu, chociaż on jest zameldowany gdzie indziej

Się odezwie ;)

Jest tak: jak uzyskanie dochodu męża nastąpiło w 2010r. to nadal jest to uzyskanie brane pod uwagę. Dopiero w 2011r. - od listopada będzie można brać średnią dochodu z 2010r. W takim wypadku, z tego co piszesz, wasza sytuacja dochodowa się nie zmieniła od ostatniego składania wniosku - nadal ten sam dochód bierze się pod uwagę, uwzględniając utratę z 2009 i uzyskanie w 2010r.
Jest też zasada równoważnika, o której piszesz - dochód może przekroczyć o max 48zł/osobę, ale trzeba spełnić jeszcze 2 warunki łącznie:
1 w poprzednim okresie zasiłkowym osoba wnioskująca pobierała zasiłek rodzinny
2. nie została wykorzystania zasada równoważnika w poprzednim okresie zasiłkowym.

Niestety nie spełniasz warunku pobierania zasiłku w poprzednim okresie zasiłkowym ( trwającym do 31 października 2010), - sama napisałaś że dostaliście odmowę.

reklama
z tego co mi wiadomo tak :)
byłam u nas w mopsie i powiedziłą ze bedzie nam sie nalezec rodzinne i dodatek do wychowawczego ale sie ciesze ten dodatkowy tysiac na urodzenie dziecka :)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry