reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
jezeli ślub był zawarty w innym USC niż jest dziecko rejestrowane to trzeba mieć odpis !

jeśli chodzi o becikowe( KRAKÓW) na stronie internetowej są druki, można sobie w domu wypełnić + ksero aktu urodzenia, ksero dowodu osobistego, zasw lekarskie, osw drugiego rodzica ze nie składał u siebie wniosku
becikowe Krakowskie - wniosek, ksero aktu urodzenia, ksero dowodu osobistego

uff ja juz wszystkie papiery mam za sobą
A to oświadczenie drugiego rodzica to takie odręczne czy też jakiś specjalny druk jest?

Krewetka super że formalności już za tobą:)

a to nie wiem , ja dziecko rejestrowałam w Krakowie, urodziłam sie gdzie indziej i nie musiałam mieć swojego aktu urodzenia,
asieek to osw to nie wiem bo maz byl ale pewnie jakis druk dostal na miejscu

tak, obydwa załatwiasz na STACHOWICZA 18
aby dostac becikowe Krakowie, jedno z rodziców musi być zameldowane w KRK minimum rok
Mi gościu powiedział że wystarczy umowa o pracę i wynajmu mieszkania przynajmniej na rok przed urodzeniem dziecka, tyle teorii zobaczymy jak nam pójdzie w praktyce...

A z innej beczki.. Orientujecie się jak to jest z wypłatą macierzyńskiego? Czy wypłacają normalnie co miesiąc, jednorazowo i czy znowu przypadnie mi czekać kilka miesięcy bez kasy aż coś łaskawie wypłacą?:baffled:

reklama
podobno w szpitalu dostajesz papier, który jak najszybciej muszisz dostarczyć do pracodawcy, wtedy wydaje mi się, ze zus normalnie będzie wypłacał- przynajmniej mam taką nadzieję

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry