N
nataliak
Gość
mi tez wiadomo o tych nowych zasadach o ktorych pisaly dziewczyny. kiedys bylo inaczej bo sama mam znajoma ktora dostawala jakies zasilki jako samotna matka choc mieszkala z ojcem dziecka tyle ze slubu nie mieli.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
mi tez wiadomo o tych nowych zasadach o ktorych pisaly dziewczyny. kiedys bylo inaczej bo sama mam znajoma ktora dostawala jakies zasilki jako samotna matka choc mieszkala z ojcem dziecka tyle ze slubu nie mieli.
Oj dziewczyny a gdzie wy to wyczytałyście..... Jestem po rozwodzie, mam alimenty.......i do wszelkich świadczeń biorą moje dochody i dziela na 2 na syna i na mnie......ojciec nie ma tu nic do rzeczy. Alimenty to też dochód oczywiście. Jestem samotna matką Własnie zabrano mi je bo miałam za duzy dochód.................no i gdyby brano ex-męża pod uwagę i dzielono na 3 miałabym je nadal, ale on już nie wlicza sie w rodzinę.
Najlepie takie rzeczy tłumacza Panie w MOPSach.
A jeszcze w temacie przeliczania dochodu:
osobie stanu wolnego( panna, wdowa, rozwiedziona) kóra wychowuje dziecko wspólnie z jego ojcem i nie ma na nie zasądzonych alimentów nie przysługuje żadne ze swiadczeń rodzinnych poza becikowym - musi zasądzić alimenty albo wpisać w skład swojej rodziny ojca dziecka i przedstawić jego dochody - wtedy przeliczany jest dochód wszystkich rodziców i dzieci. Tak jak w przypadku kilku dziewczyn na formu, nie są w związku małżeńskim ale będą wspólnie z ojcem wychowywać dziecko i jak nie zasądzą od niego alimentów, to nie wliczając go w skład rodziny nic nie dostaną.
Jak ktoś jest stanu wolnego i ma zasądzone alimenty ( jak aldonta) wpisuje tylko siebie i dzieci i wtedy do dochodu wlicza jej się zamiast dochodów ojca dzieci, to alimenty które są od drugiego rodzica (jak dłużnik ich nie płaci bo egzekucja jest bezskuteczna to wtedy ten dochód z alimentów jest liczony jako 0)
Ja mam pytanie odnośnie zasiłku macierzyńskiego.
Ostatniego września skończyła mi sie umowa na zastępstwo. Od 1 października jestem na L4 i otrzymuję zasiłek chorobowy. Czy po urodzeniu dziecka dostanę zasiłek macierzyński?
Niop....racja......
A tak myslac o tym .....ciekawe jak to bedzie kiedy na swiat przyjdzie moje drugie dziecko ...z innym partnerem-slubu póki co nie planujemy.........
oszalałam już......czyli wtedy juz nie bede samotną matka? hahahhaha zwariować można w tym kraju....