- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Każdemu pracodawcy nie na rękę mieć pracownicę w ciąży, zastępstwo, latanie do zusu z dokumentami same problemy nasze państwo wcale nie ułatwia życia.
Ja mam stabilna sytuację mam umowę na czas nieokreslony i szefowa cały czas powtarza, że ma nadzieję, że wrócę do pracy z tym że u mnie to będzie wygladało troszke inaczej bo po macierzyńskim pójdę na wychowawczy a do pracy bede wpadać dwa razy w tygodniu i z czasem wydłużaćtak było przy Zuzi i teraz też tak będzie
Aga0411 z wychowawczym jest tak, że składająć wniosek musisz dostarczyć informacje o dochodach z US oni odliczają składki zdrowotne i społeczne i dzielą dochód na 3 i im wychodzi ile, jak w pierwszym roku sie nie załapiesz to moze w drugim bo wtedy ty już nie bedziesz mieć dochodów, i wtedy tylko mąż bedzie brany pod uwagę. Chyba zamotałam
Ja mam stabilna sytuację mam umowę na czas nieokreslony i szefowa cały czas powtarza, że ma nadzieję, że wrócę do pracy z tym że u mnie to będzie wygladało troszke inaczej bo po macierzyńskim pójdę na wychowawczy a do pracy bede wpadać dwa razy w tygodniu i z czasem wydłużaćtak było przy Zuzi i teraz też tak będzie
Aga0411 z wychowawczym jest tak, że składająć wniosek musisz dostarczyć informacje o dochodach z US oni odliczają składki zdrowotne i społeczne i dzielą dochód na 3 i im wychodzi ile, jak w pierwszym roku sie nie załapiesz to moze w drugim bo wtedy ty już nie bedziesz mieć dochodów, i wtedy tylko mąż bedzie brany pod uwagę. Chyba zamotałam
to jak nie macie ślubu i roliczacie się osobno z US to ty masz wszystkie świadczenia dla samotnych mam, bo nasze Państwo nie uznaje czegos takiego jak zwiazek partnerskimojego M kuzynka jest z facetem mają dziecko, mieszkaja razem są razem zameldowani pod jednym adresem i ma wszystkie prawa i przywileje samotnej matki
no to my tak samo ten sam adres i teraz będzie dziecko ale jak mówisz ze samotna matka tospoko :-) ale nazwisko chyba ma dziecko po ojcu?to jak nie macie ślubu i roliczacie się osobno z US to ty masz wszystkie świadczenia dla samotnych mam, bo nasze Państwo nie uznaje czegos takiego jak zwiazek partnerskimojego M kuzynka jest z facetem mają dziecko, mieszkaja razem są razem zameldowani pod jednym adresem i ma wszystkie prawa i przywileje samotnej matki
lenkaa*
Fanka BB :)
Jest dokładnie tak jak napisała krewetka, samotnie wychowująca możecie być tylko wtedy jakw USC ojciec nie uzna dziecka - wtedy jest wystawiany odpis zupełny aktu urodzenia w którym jest napisane że nazwisko ojca jest wpisane "na wniosek matki" czyli to jest w świetle prawa fikcyjna osoba nawet jak są to dane faktycznego ojca biologicznego, dopiero zostanie on wpisany jako osoba- jak sam dziecko uzna. WIęc ta kuzynka o której mowa albo nie korzysta z faktycznych świadczeń dla samotnej matki albo sama sobie faceta wpisała bez jego obecności w USC i formalnie to dziecko ojca nie ma. Ale ja dla 170 zł miesięcznie to bym chyba sobie darowała taką szopkę....
(inne sytuacje tojak ojciec nie żyje )
Co do utraty dochodu na wychowawczym to osoba która przechodzi na wychowawczy ma z automatu dochód utracony (nie jest on brany pod uwagę)- pozostaje więc dochód męża dzielony na liczbę osób całej rodziny.
Co do utraty dochodu na wychowawczym to osoba która przechodzi na wychowawczy ma z automatu dochód utracony (nie jest on brany pod uwagę)- pozostaje więc dochód męża dzielony na liczbę osób całej rodziny.
Nie wiem nie jestem samotna matke, dziecko nosi nazwisko ojca, ma zasądzone alimenty a wiem, że korzysta z przywileji np. w pierwszej kolejnosci przyjeli małą do przedszkola i pobierała zasiłek z mopsu dla samotnych, ale nie wiem bo nie jestem w takiej sytuacji
reklama
aldonta
Fanka BB :)
Jest dokładnie tak jak napisała krewetka, samotnie wychowująca możecie być tylko wtedy jakw USC ojciec nie uzna dziecka - wtedy jest wystawiany odpis zupełny aktu urodzenia w którym jest napisane że nazwisko ojca jest wpisane "na wniosek matki" czyli to jest w świetle prawa fikcyjna osoba nawet jak są to dane faktycznego ojca biologicznego, dopiero zostanie on wpisany jako osoba- jak sam dziecko uzna. WIęc ta kuzynka o której mowa albo nie korzysta z faktycznych świadczeń dla samotnej matki albo sama sobie faceta wpisała bez jego obecności w USC i formalnie to dziecko ojca nie ma. Ale ja dla 170 zł miesięcznie to bym chyba sobie darowała taką szopkę....
Oj dziewczyny a gdzie wy to wyczytałyście..... Jestem po rozwodzie, mam alimenty.......i do wszelkich świadczeń biorą moje dochody i dziela na 2 na syna i na mnie......ojciec nie ma tu nic do rzeczy. Alimenty to też dochód oczywiście. Jestem samotna matką Własnie zabrano mi je bo miałam za duzy dochód.................no i gdyby brano ex-męża pod uwagę i dzielono na 3 miałabym je nadal, ale on już nie wlicza sie w rodzinę.
Najlepie takie rzeczy tłumacza Panie w MOPSach.
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
Podziel się: