reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
udało mi się dodzwonić do ZUSu
aby otrzymać zasiłek macierzyński należy w Zusie złożyć
-druk Z-3
-zgoda zakładu pracy ( nie wiem po co coś takiego?)
-akt urodzenia dziecka- oryginał
-oświadczenie( o terminie porodu, ilości dzieci, czy poród w trakcie urlopu wychowawczego) - druk
dotyczy to małego przedsiębiorstwa

oczwiscie robisz to za posrednictwem pracodawcy

reklama
chodziło mi o to ze trzeba złożyć te papiery aby od daty urodzenia szedł urlop macierzyński=zasiłek macierzyński a nie zasiłek chorobowy, który jest przed porodem

do pracodawcy zanosisz zasiwadczenie ze szpitala ktore dostaje sie noi tam jest napisana data porodu itp i to wsio,ja nic wiecej nie zalatwialam,tyle ze np jezeli lekarz da L4 do dnia porodu a urodzi sie np pare dni pozniej to juz liczy sie macierzynski wiec trzeba jakos kolowac aby nie wykorzystac tego macierzynskiego przed porodem bo jest taka mozliwosc ze nawet 2 tyg przed mozna juz isc na macierzynski

Słyszałam, że niektórzy lekarze już przed terminem nie chcą dawać zwolnienia tylko każą wykorzystywać macierzyński (NFZ). Ja po terminie pewnie pójdę do lekarza z przeziębieniem ;)

Ha!!!! No właśnie!!!! Dziady jedne!!!! Tzn lekarze. Ja nie jestem teraz na zwolnieniu a w poprzedniej ciąży urodziłam wcześniej o tydzień, w trakcie zwolnienia, ale WSZYSTKIE moje koleżanki i kuzynka zaczynały macierzyński wcześniej, bo debil lekarz nie chciał im zwolnienia przedłużać. Co za ćwoki!!!!

Dziewczyny mam do was pytanko.Bo ZUS zawsze mi co roku przysyła ten pit roczny żebym sie rozliczyła później w US a tu jeszcze nie ma dziwne.A do końca kwietnia trzeba się rozliczyć.A wam dziewczyy juz przyslali.No i tezjestem ciekawa co z ta kasa za zwolnienie bo już od lutego mnie przejął ZUS a niby wypłacają po 30 dniach

A ja mam pytanie głównie do Nataliak. Czy miałaś duży zwrot jeśli chodzi o nasze L4? Dowiedziałam się, że wczoraj, że za te 3,5 miesiąca, za które wypłacał mi zus powinnam dostac zwrotu około 1000 zł (bo naliczają 18% podatku, a powinien byc w całości zwrócony). Tymczasem nam wyszło 400 zł...

I druga sprawa- pytałam w zusie Pana, który mnie rozlicza i wcale nie muszę ich powiadamiac, że wczesniej urodziłam, bo wtedy musiałabym zwracac im tę kaskę. Powiedział mi, że tego pytania nie słyszał:)), a jesli on nic nie bedzie wiedział, to nie będzie żadnych konsekwencji.

szczerze mowiac jeszcze sie nie rozliczylam ;P ale zrobie to jeszcze w tym tygodniu to dam znac ile mi wyszlo zwrotu za zasilek z zus.

co do drugiej kwestii to jesli masz pewnosc ze nie bedziesz ciagnac l4 po porodzie to teoretycznie mozna tak zrobic, szczegolnie jesli roznica miedzy planowanym a faktycznym terminem porodu wynosi kilka dni. ja juz wyslalam do zusu ostatnie zwolnienie ktore gin mi wystawil na cale 2miesiace do terminu porodu wlasnie. formalnie trzeba wyslac odpis aktu urodzenia (albo ksero ale to juz trzeba z zusem uzgodnic) i za okres od dnia porodu do konca l4 bedzie wyplacone 80%.

reklama
Dziewczyny mam do was pytanko.Bo ZUS zawsze mi co roku przysyła ten pit roczny żebym sie rozliczyła później w US a tu jeszcze nie ma dziwne.A do końca kwietnia trzeba się rozliczyć.A wam dziewczyy juz przyslali.No i tezjestem ciekawa co z ta kasa za zwolnienie bo już od lutego mnie przejął ZUS a niby wypłacają po 30 dniach

tak, mi przysłali już w styczniu

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry