reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
i za okres od dnia porodu do konca l4 bedzie wyplacone 80%.

no tak pod warunkiem, że po porodzie bedziesz miała dalej wystawione L4.

A jak to jest z tym zwolnieniem po porodzie? Wystawia je ginekolog czy pediatra? I z jakiego powodu? Połóg czy opieka nad dzieckiem?

reklama
no tak pod warunkiem, że po porodzie bedziesz miała dalej wystawione L4. A jak to jest z tym zwolnieniem po porodzie? Wystawia je ginekolog czy pediatra? I z jakiego powodu? Połóg czy opieka nad dzieckiem?

chodzi mi o to ze ja np mam wystawione juz do 6maja a jesli urodze wczesniej i przesle do zusu akt urodzenia to od dnia porodu do 6maja wyplaca 80%. a co dalej to juz zalezy od tego jak sobie zalatwisz ;) moze byc od gina, moze byc tez od lekarza rodzinnego.

szczerze mowiac jeszcze sie nie rozliczylam ;P ale zrobie to jeszcze w tym tygodniu to dam znac ile mi wyszlo zwrotu za zasilek z zus.

co do drugiej kwestii to jesli masz pewnosc ze nie bedziesz ciagnac l4 po porodzie to teoretycznie mozna tak zrobic, szczegolnie jesli roznica miedzy planowanym a faktycznym terminem porodu wynosi kilka dni. ja juz wyslalam do zusu ostatnie zwolnienie ktore gin mi wystawil na cale 2miesiace do terminu porodu wlasnie. formalnie trzeba wyslac odpis aktu urodzenia (albo ksero ale to juz trzeba z zusem uzgodnic) i za okres od dnia porodu do konca l4 bedzie wyplacone 80%.

a powiedz mi jesli wiesz........jak wyglada to dalej......
załózmy że urodze wczesniej i z dniem porodu kończe umowę o prace i co teraz......żeby starac sie o zasiłek macierzyński z zus, papiery skladam juz do Zus?
i co jesli urodze póżniej niz wystawione L4....umowa trwa do porodu, L4 musze znowu na te pare dni przedłożyc?

a tego to niestety nie wiem ale pamietam ze kilka stron wczesniej dziewczyny pisaly jak to zalatwic, najprosciej jest zawsze zadzwonic do dowolnego zusu i wypytac o formalnosci. natomiast estragon i ja to inna bajka bo nas umowa o prace juz nie obowiazuje i otrzymujemy ciazowy zasilek chorobowy ktory po porodzie przechodzi w zwykly chorobowy bez prawa do macierzynskiego.

No i dziewczyny dzwoniłam w sprawie tego rozliczenia i się okazało ze jak byłam na wychowawczym to nie trzeba się z tego rozliczać.To git

tak tak zaświadczenie potrzebne, ale nie musi być ono wypisane tylko i wyłącznie przez gin... ale już zgłupiałam bo na becikowe.com jest napisane takie coś:

Uwaga - wymóg przedstawienia zaświadczenia lekarskiego zostanie zawieszony na dwa lata.
...
Jedynym warunkiem otrzymania pieniędzy będzie okazanie przez rodzica zaświadczenia lekarskiego, które potwierdzi co najmniej jedną wizytę ciężarnej u lekarza ginekologa lub położnej.
....
Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r.

czyli potrzebne jest zaświadczenie ze się było pod opieka lekarza podczas ciąży ( niekoniecznie od 10 tyg)

w kwestii tych formalnosci po urodzeniu dziecka to napisze Wam czego ja sie dowiedzialam. otoz do poloznej srodowiskowej ze swojej przychodni mam zadzwonic jak juz urodze i umowic sie na wizyte. ona ma wziac ze soba deklaracje rejestracji dziecka w przychodni bo wszyscy bedziemy w tej samej. zobaczymy jaka bedzie bo przez telefon byla bardzo mila ;) natomiast jesli chodzi o urzedy to moj szpital zglasza narodziny dziecka w konkretnym usc ktoremu podlega. tam wybieramy sie potem po akt urodzenia dziecka. co do meldunku to tez zalatwiamy tam i musimy sie stawic oboje poniewaz nie jestesmy malzenstwem i zameldowanie mamy w dwoch roznych miejscach. bedziemy meldowac leniuszka u malza i na to musi byc moja zgoda, dokumenty ktore sa do tego potrzebne to nasze dowody oraz odpis mojego aktu urodzenia.
wiedzialam ze o czyms zapomnialam - becikowe ;P

jezeli ślub był zawarty w innym USC niż jest dziecko rejestrowane to trzeba mieć odpis !

jeśli chodzi o becikowe( KRAKÓW) na stronie internetowej są druki, można sobie w domu wypełnić + ksero aktu urodzenia, ksero dowodu osobistego, zasw lekarskie, osw drugiego rodzica ze nie składał u siebie wniosku
becikowe Krakowskie - wniosek, ksero aktu urodzenia, ksero dowodu osobistego

uff ja juz wszystkie papiery mam za sobą

Ostatnia edycja:
reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry