reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
odpisali ( chyba muszą na pisma odpisywać?), nie wiem dokładnie jakiej treści, bo dzwoniła mama i mi przez tel mówiła co jest w liście, oczywiście w przelewie nie napiszą za jaki okres, dziady :no:

reklama
dziady na maxa... - teściu od grudnia czeka na przyznanie emerytury.

I co? po dwuch miesiącach przysłali pismo, że w jednym miesiącu w 2002 roku była nieprawidłowa deklaracja jakaś złożona i ma im to wyjaśnić. Jak się zapytał jak to możliwe skoro mieli kilkanaście kontroli z ZUS w czasie kiedy prowadzili działalność, urzędniczka stwierdziła, że zapewne sprawdzali prawidłowość wpłat a nie rodzaju druków. No normalnie masakra. Zwłaszcza, że ten rodzaj deklaracji nie ma żadnego związku z wysokością świadczeń... po prostu graja na zwłokę...

spokojnie, nie wszedzie tak jest, ja od poczatku dostaje pieniazki terminowo.

Dziewczyny może się orientujecie jak jest z tym.np pracodawca upada zamyka firmę a ja teraz jestem na zwolnieniu i czy mi będzie przysługiwał ten zasiłek macierzyński?

Dziewczyny może się orientujecie jak jest z tym.np pracodawca upada zamyka firmę a ja teraz jestem na zwolnieniu i czy mi będzie przysługiwał ten zasiłek macierzyński?

z tego co sie orientuje, to jezeli pracodawca zamyka działalnośc, to dla osoby która juz jest na zwolnieniu lekarskim nie stwarza to żadnych problemów, poprostu wypłate zasiłku przejmuje ZUS, aż do porodu, a po porodzie będzie wypłacał macierzyński, a jeśli jeszcze pracujesz ( nie jewsteś na l4), to po wygaśnięciu umowy o pracę (wiadomo, że skoro zakład pracy zostanie zamkniety np. z dniem 31.03, to Twoja umowa się skończy) masz jeszcze 14 DNI (!!!) tzw. ciągłości ubezpieczenia i w tym czasie możesz pójść na L4 i kontynuować je az do porodu, wtedy też dostaniesz zasiłek chorobowy z ZUS, a póżniej macierzyński...

pozdrowienia

Ty juz jesteś na zwolnieniu, wiec nie ma problemu...ZUS bedzie Ci wypłacał co sie należy, jedynie musisz sobie pilnować, żeby lekarz wystawiał Ci zwolnienie bez żadnej przerwy...musi być ciągłość...pozdrowienia

acha no i jeszcze warto sie zorientowac w zus czy comiesieczne skladki na ubezpieczenia były wpłacane przez pracodawce bez żadnych opóżnień i niewłaściwych kwot, bo jak sa opóżnienia to póżniej sa problemy...

Dzięki klariss1 za odpowiedz,to ja mam dalej te zwolnienia dawać.Bo ostatnie mam do 30 marca a niby firma ma być do końca miesiąca.A potem to komu te zwolnienia się daje?

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry