- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
dziady na maxa... - teściu od grudnia czeka na przyznanie emerytury.
I co? po dwuch miesiącach przysłali pismo, że w jednym miesiącu w 2002 roku była nieprawidłowa deklaracja jakaś złożona i ma im to wyjaśnić. Jak się zapytał jak to możliwe skoro mieli kilkanaście kontroli z ZUS w czasie kiedy prowadzili działalność, urzędniczka stwierdziła, że zapewne sprawdzali prawidłowość wpłat a nie rodzaju druków. No normalnie masakra. Zwłaszcza, że ten rodzaj deklaracji nie ma żadnego związku z wysokością świadczeń... po prostu graja na zwłokę...
I co? po dwuch miesiącach przysłali pismo, że w jednym miesiącu w 2002 roku była nieprawidłowa deklaracja jakaś złożona i ma im to wyjaśnić. Jak się zapytał jak to możliwe skoro mieli kilkanaście kontroli z ZUS w czasie kiedy prowadzili działalność, urzędniczka stwierdziła, że zapewne sprawdzali prawidłowość wpłat a nie rodzaju druków. No normalnie masakra. Zwłaszcza, że ten rodzaj deklaracji nie ma żadnego związku z wysokością świadczeń... po prostu graja na zwłokę...
klariss1
Błażej & Kacper Team ;D
3,5 miesiąca
Jezusie, jesli nasz regionalny ZUS tez będzie miał takiego speeda, to ja nim dostane pierwszy zasiłek chorobowy bede juz miała miesięczne dziecko w domu...masakra...
N
nataliak
Gość
spokojnie, nie wszedzie tak jest, ja od poczatku dostaje pieniazki terminowo.
M
martika311
Gość
Dziewczyny może się orientujecie jak jest z tym.np pracodawca upada zamyka firmę a ja teraz jestem na zwolnieniu i czy mi będzie przysługiwał ten zasiłek macierzyński?
klariss1
Błażej & Kacper Team ;D
Dziewczyny może się orientujecie jak jest z tym.np pracodawca upada zamyka firmę a ja teraz jestem na zwolnieniu i czy mi będzie przysługiwał ten zasiłek macierzyński?
z tego co sie orientuje, to jezeli pracodawca zamyka działalnośc, to dla osoby która juz jest na zwolnieniu lekarskim nie stwarza to żadnych problemów, poprostu wypłate zasiłku przejmuje ZUS, aż do porodu, a po porodzie będzie wypłacał macierzyński, a jeśli jeszcze pracujesz ( nie jewsteś na l4), to po wygaśnięciu umowy o pracę (wiadomo, że skoro zakład pracy zostanie zamkniety np. z dniem 31.03, to Twoja umowa się skończy) masz jeszcze 14 DNI (!!!) tzw. ciągłości ubezpieczenia i w tym czasie możesz pójść na L4 i kontynuować je az do porodu, wtedy też dostaniesz zasiłek chorobowy z ZUS, a póżniej macierzyński...
pozdrowienia
M
martika311
Gość
Dzięki klariss1 za odpowiedz,to ja mam dalej te zwolnienia dawać.Bo ostatnie mam do 30 marca a niby firma ma być do końca miesiąca.A potem to komu te zwolnienia się daje?
reklama
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
Podziel się: