reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
obie pracowalysmy na 3miesiecznych umowach probnych ktore nie zostaly przedluzone a ich koniec nastapil przed rozpoczeciem 2trymestru ciazy wiec nie bylo obowiazku przedluzenia umow do dnia porodu. przez 14dni po ustaniu zatrudnienia obwiazuje jeszcze ubezpieczenie. jesli w tym czasie pojdzie sie na l4 to zus placi zasilek chorobowy (w tym wypadku ciazowy). do 270dni w przypadku ciazy, po porodzie 182dni standardowego l4, nastepnie ewentualnie zasilek rehabilitacyjny. warunkiem otrzymywania zasilku jest oczywiscie ciaglosc zwolnienia. i zwolnienia sa wystawiane normalnie na bylego pracodawce ale on juz formalnie umywa od tego rece.

aaa no to teraz zakumałam :tak: No to faktycznie może być problem z macierzyńskim.

powiedz po prostu ze masz wypisane z 2dniowa przerwa i przez to bedziesz miala problemy z otrzymaniem pieniazkow z zusu bo zwolnienie powinno byc ciagle i spytaj czy moglby Ci wystawic bez tej przerwy.
mój gin nie odbiera :wściekła/y:wysłałam mu sms i zadzwoniłam do księgowej z mojej firmy i jest tak jak mówicie- brak ciągłości = pracodawca wypłaca, z tym, ze mnie nie było w pracy i może być problem..

dzieki za odpowiedzi...mam jeszcze jedno pytanie, czy któraś z Was prowadzi działalność gospodarcza, a konkretnie chodzi mi o to czy l4 pracodawca zanosi do zusu od samego poczatku, czy dopiero jak dane l4 zahacza o 34 dzien i kolejne dni zwolnienia, czyli o te dni za które wypłata zasiłku chorobowego przechodzi na zus ( dotyczy oczywiście firm zatrudniających mniej niż 20 osób)...

Pracodawca nie zanosi ZLA do ZUSu, bo ZUS ma swoją kopię i sam wie kiedy rozpocząła się okres zasiłku chorobowego (czyli 34 dzień choroby) :tak:

Pracodawca nie zanosi ZLA do ZUSu, bo ZUS ma swoją kopię i sam wie kiedy rozpocząła się okres zasiłku chorobowego (czyli 34 dzień choroby) :tak:
ja dostaje tylko zielony i pracodawca zanosi a sobie zostawia ksero
aga ja bym powiedziala lekarzowi ze przez te 2 dni bez zwolnienia masz problem bo nie stawilas sie do pracy i pracodawca może pociągnąć Cię do odpowiedzialności , w zwiazku z tym prosisz o przepisanie tamtego zwolnienia tak, zeby byla ciagłość

Ostatnia edycja:
pogadałam rano z moim ginem, wyjaśniłam mu co i jak i musze się zbierać z powrotem do Poznania tylko po zwolnienie. gin stwierdził, że nie opłaca mi sie jechać 130 km w jedną stronę tylko po L4 więc ja mu na to , że opłaca się, bo tu stracę na paliwo około 100 zł, a jak nie przyjadę to mi 2000 zł przepadnie..
no i na 12 mam być na IP będzie czekało prawidłowe zwolnienie.
uff

dobrze ze się tak skończyło, tyko sobie sprawdź dokładnie jak będziesz na miejscu!!!

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry