reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
tez bym chciala sobie popracowac bo w domu nudno ale u mnie to byla koniecznosc ze wzgledu na brak pracy. nowej w tym stanie szukac nie bede a poza tym musze miec ciaglosc zwolnienia bo inaczej strace zasilek z zusu.

reklama
ja jestem na zwolnieniu od 21 września;-)
Natalia przypomnij mi, proszę jak to jest po porodzie z tym naszym zwolnieniem? Pamiętam, że kiedyś pisałaś o tym, ale się dokopac nie mogę. A orientujesz się może jak jest z wypłatą kaski jak np urodzę w kwietniu? Będę im zwracała, jeśli L4 będę miała np do 1 maja, a urodzę np 15 kwietnia?

Ostatnia edycja:
No ja chodzę czasami do pracy. Szefowa stwierdziła że ciąża to nie choroba i mogę od czasu do czasu coś zrobić (wieczna pracoholiczka). Więc chodzę, przynajmniej czuję że jeszcze mnie tam potrzebują, bo jak wrócę z macieżyńskiego to różnie może być.

a ja od 22 wrzesnia jestem na zwolnieniu...chociaż 21 tak żle się czułam że ledwo go w pracy przeżyłam:szok::-:)no:

Natalia przypomnij mi, proszę jak to jest po porodzie z tym naszym zwolnieniem? Pamiętam, że kiedyś pisałaś o tym, ale się dokopac nie mogę. A orientujesz się może jak jest z wypłatą kaski jak np urodzę w kwietniu? Będę im zwracała, jeśli L4 będę miała np do 1 maja, a urodzę np 15 kwietnia?

jeśli zwolnienie będziesz miała np do 1.05 a urodzisz np 20.04 to od 20.04 przechodzisz na zasiłek macierzyński, trzeba dostarczyć akt urodzenia dziecka i oświadczenie ( ja taki wzór dostałam w pracy) i ZUS sam sobie resztę załatwi ( przeciez w 1 i 2 przypadku jest 100% wiec nie bedzie problemu)

jak urodzisz to przesylasz szybko do zusu kopie aktu urodzenia dziecka. od porodu l4 platne jest 80% i mozna na nim byc jeszcze maksymalnie przepisowe 182dni a potem ewentualnie zasilek rehabilitacyjny. czyli jesli wyslesz im l4 od 1kwietnia do 1maja a urodzisz w polowie kwietnia to za ta druga polowe zaplaca Ci juz mniej. staraj sie zalatwic sobie jakies zwolnienie po porodzie, ja jeszcze ze swoim ginem nie rozmawialam o tym ale mysle ze chociaz na czas pologu (formalnie to chyba 42dni) powinnysmy dostac.

jeśli zwolnienie będziesz miała np do 1.05 a urodzisz np 20.04 to od 20.04 przechodzisz na zasiłek macierzyński, trzeba dostarczyć akt urodzenia dziecka i oświadczenie ( ja taki wzór dostałam w pracy) i ZUS sam sobie resztę załatwi ( przeciez w 1 i 2 przypadku jest 100% wiec nie bedzie problemu)

u nas nie ma niestety opcji zasilku macierzynskiego.

jak urodzisz to przesylasz szybko do zusu kopie aktu urodzenia dziecka. od porodu l4 platne jest 80% i mozna na nim byc jeszcze maksymalnie przepisowe 182dni a potem ewentualnie zasilek rehabilitacyjny. czyli jesli wyslesz im l4 od 1kwietnia do 1maja a urodzisz w polowie kwietnia to za ta druga polowe zaplaca Ci juz mniej. staraj sie zalatwic sobie jakies zwolnienie po porodzie, ja jeszcze ze swoim ginem nie rozmawialam o tym ale mysle ze chociaz na czas pologu (formalnie to chyba 42dni) powinnysmy dostac.
dzięki Ci dobra kobieto;-)
Mnie czeka po porodzie biospja i najprawdopodobniej operacja tej nieszczęsnej tarczycy także będę miała L4 od endo. Na okres połogu jest przepisowe 42 dni?? Czyli te 182 i 42= 140 mogę na tarzcycę? czy oprócz tych 42 dni jeszcze 182? Kurczaczek, to fajnie, bo wychodzi jakieś 5 miesięcy- dobre te 800 zł w moim przypadku :happy:

aaa właśnie, nie byłam pewna - tak mi coś świtało ze jesteście w innej sytuacji

reklama
estragon 182dni w sumie bo w tym wypadku nikogo nie obchodzi na co masz to zwolnienie. szkoda ze nie mozemy skorzystac z zasilku macierzynskiego ale postaram sie jeszcze dowiedziec czy jest jakis cien szansy.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry