reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
a te 30dni na wyplate kasy to maja od dnia zakonczenia zwolnienia czy od dnia w ktorym do nich dotarlo?
ja mialam zawsze na 28dni bo co tyle mialam wizyty. od teraz bede miala co 21dni. pieniadze na konce mam zwykle okolo tygodnia przez zakonczeniem zwolnienia.

reklama
30 dni od dostarczenia im L4
Alutka pierwsy raz o czymś takim słyszę:zawstydzona/y:. Muszę zapytac lekarki:tak: o taką możliwośc.
Awru o tym samym pomyślałam. Moim zdaniem to naciąganie pacjentek.

jeszcze masz wizyty co 2 tyg:szok:odnie, kombinuje ten Twój gin...
prywatnie do mojego gina chodze co 4 tygodnie, i między tymi 4 tygodniami idę raz na nfz do szpitala, gdzie nic nie płacę:happy:on mi daje skierowanie np. na badania krwi i moczu i przy okazji robi usg

Ja pierwsza kase dostałam dużo później niż 30dni od ukończenia zwolnienia.
Ostatnio nastąpił postęp i dostałam w jakiś tydzień od ukończenia zwolnienia.
Nie wiedziałam, że można wystawić takie długie zwolnienie, ale w sumie i tak na wizyte ide co 3tyg. to mi bez róznicy. A poza tym jakby mi ZUS mial zaplacic do 30dni od jego zakończenia to już wolę te moje 21dniowe zwolnienia:-)bez kasy do maja, baaa nawet czerwca:no:chyba że wtedy jakoś inaczej wypłacają.
Estragon a dlaczego nie mogą wypłacić dwa razy kasy w jednym miesiącu? Ja tak ostatnio miałam, fakt że jedno zaległe, drugie bieżące..
Estragon, Krewetka a pod który ZUS podlegacie?

Estragon a dlaczego nie mogą wypłacić dwa razy kasy w jednym miesiącu? Ja tak ostatnio miałam, fakt że jedno zaległe, drugie bieżące..
Estragon, Krewetka a pod który ZUS podlegacie?

Bo mi baba w zusie tak powiedziała, jeszcze w listopadzie, jak się z nimi użerałam o kasę:eek:.
Asieek ja podlegam aaa napiszę Ci na PW;-)

dziewczyny, a czy któraś z Was miala jakąś kontrole z zusu czy jesteście w domu itp...?

druga rzecz, czy kiedy minęło wam pierwsze 33 dni zwolnienia chorobowego, za które zasiłek wypłaca pracodawca, to następne zwolnienia zanosiłyście same do zusu czy przekazywałyście pracodawcy (podobno bezpośrednie dostarczanie l4 do zusu zaoszczędza duzo czasu w przypadku wyplaty zasiłku)?

no i trzecia sprawa, czy któraś z Was została zatrudniona w nowej firmie (niekoniecznie zatrudniona po raz pierwszy, wcześniej również pracowała) jak juz była w ciązy, a obecnie przebywa na zwolnieniu, czy nie było zadnych podejrzeń ze strony zusu o fikcyjne zatrudnienie itp?

klariss1 ja przepracowałam 4 miesiące w nowej pracy jak się dowiedziałam że jestem w ciąży i poszłam na zwolnienie lekarskie. L4 przynoszę co miesiąc do pracy i nie ma problemu. Kontroli nie miałam żadnej jak na razie.

dziewczyny, a czy któraś z Was miala jakąś kontrole z zusu czy jesteście w domu itp...?

druga rzecz, czy kiedy minęło wam pierwsze 33 dni zwolnienia chorobowego, za które zasiłek wypłaca pracodawca, to następne zwolnienia zanosiłyście same do zusu czy przekazywałyście pracodawcy (podobno bezpośrednie dostarczanie l4 do zusu zaoszczędza duzo czasu w przypadku wyplaty zasiłku)?

no i trzecia sprawa, czy któraś z Was została zatrudniona w nowej firmie (niekoniecznie zatrudniona po raz pierwszy, wcześniej również pracowała) jak juz była w ciązy, a obecnie przebywa na zwolnieniu, czy nie było zadnych podejrzeń ze strony zusu o fikcyjne zatrudnienie itp?

Kontrola z ZUSu zazwyczaj jest wtedy jak masz na zwolnieniu lekarskim, że musisz leżeć (we wskazaniach - cyfra 1). Bo jeśli nie masz wskazań do leżenia, to ZUSowi ciężko jest sprawdzić czy wykorzystujesz zwolnienie lekarskie do odpowiednich celów. Nie słyszałam jeszcze o takim przypadku, żeby ZUS kontrolował kobiety ciężarne na ZLA (zwolnienie lekarskie).

Inna sytuacja jest w przypadku podejrzenia fikcyjnego zatrudnienia. Wtedy można się spodziewać kontroli, ale to raczej pracodawca będzie pod tym kątem kontrolowany. Jeśli rzeczywiście pracowałaś przed ciążą, to nie powinno być żadnych problemów, bo pracownicy potwierdzą, że przychodziłaś do pracy i pracowałaś. W dodatku dokumenty firmowe (m.in. Twoja teczka personalna) będą wskazywać, że zostałas zrekrutowana, przeszkolona pod wzgl. BHP, dopuszczona do pracy (zrobiłaś badania lekarskie) i zatrudniona (masz umowę). Zapewne również podpisywałaś sie na liście obecności, bądź odbijałaś kartę magnetyczną, co potwierdza Twoją obecność w pracy.

Natomiast co do ZLA, to po 33 dniach zasiłek chorobowy wypłaca ZUS. Jednakże odbywa sie to różnie w zależności od wielkości firmy. Duże firmy wypłacają zasiłek z własnych środków, a pod koniec roku rozliczają się z ZUSem - wtedy dostajesz za każde zwolnienie wypłate od pracodawcy. Nie jestem pewna jak jest w przypadku mniejszych firm. Najlepiej zapytaj swoja kadrową.

reklama

ja zanoszę do pracodawcy, kontroli nie miałam - niech tylko spróbują - najpierw zaległa kasa a potem kontrol:wściekła/y:

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry