reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porady praktyczne ;-)

a czy to chusta tkana czy elastyczna??
jak tkana to kieszonka z panelem w środku nie ma racji bytu, bo to wiązanie dla chust elastycznych i na odwrót - kieszonki z panelem w środku nie wiążemy z chusty elastycznej.

jeżeli chodzi o wiązanie - to zwróć uwagę, na fakt, że dziecko troszkę ci się przechyla co może świadczyć o tym, że ciut za luźno zawiązałaś. Dziecko powinno być ułożone symetrycznie. próbuj dalej ;)
dzieki wielkie, juz od tamtego czasu opanowalam wiazania ;-)
i idzie mi lepiej i lepiej, wiem ktore mozna a ktore nie:tak: i sie stosuje...
jedynie boje sie wiazan plecaczkowych, chuste mam tkana, i wiem ze nie powinnam wiazac z panelem z przodu:sorry2:

reklama
Witam.
Planuje zakupic chuste. Tylko kompletnie nie mam pojecia jaka. Chcialabym zakupic taka, by byla dobra na jesien.
Moj synek lada dzien skonczy 5 miesiecy , wazy okolo 7,5 kg. Bardzo prosze o doradzenie jaka chuste kupic? Chcialabym sie zmiescic w 200-250 zł.

Dziekuje za odpowiedz.

a.. i chcialabym jeszcze zapytac.. chodzi mi po glowie co takiego. Czy dziecko nie przyzwyczaja sie za bardzo do noszenia i nie ma placzu po odlozeniu do lozeczka?

Ostatnia edycja:
wybierz dowolną chustę tkaną skośnokrzyżową - wybierz wzór kolor i cenę jaka ci odpowiada - najbezpieczniejsza na początek jest chusta ze 100% bawełny. Albo jakieś nosidło ergonomiczne - ono, bondolino czy coś w tym stylu - trudno doradzić przez internet i powiedzieć - kup to czy tamto - każdy ma inne preferencje, lubi inne rzeczy oraz jest inaczej zbudowany - ja np, lubię grubsze chusty z wyraźnym mocnym wzorem i mocnym kolorem, a moja przyjaciółka woli stonowane, cieniutkie chusty.
Nie ma czegoś takiego jak przyzwyczajenie dziecka do noszenia - dziecko już wbrzuchu jest przyzwyczajone do ruchu, bujania i kołysania i większość płaczu noworodków i niemowląt jest spowodowana samotnością i bezruchem. Ruch uspokaja i daje poczucie bezpieczeństwa.
Dzieci noszone w chustach o dziwo dużo rzadziej "wymuszają" płaczem noszenie, poniweważ ich "baterie" i ich potrzeba bliskości jest zaspakajana przez noszenie w chuście. Dzięki noszeniu w chustach dzieci częściej i dłużej samodzielnie się zabawią czy będą spokojniej spać.

moniSkaBe:
Ja znalazłam sklep z fajnymi - sprawdzonymi chustami, które osobiście polecam :) Jako matka wolę chusty tkane ale to zależy od rozmiaru i wagi dziecka. Chusta jest bawełniana, wiec bez problemu można zabierać dziecko na dłuższy wypad za miasto.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
hej, niedawno pokazywałam się w chuście elastycznej, przeszliśmy już na tkaną lennylamb i kurcze mam problem, nie mogę jej dociągnąć, ciągnę na maxa a i tak synek jest odchylony, poza tym on strasznie się denerwuje, jak go tak mocno ściskam- chyba chce wszystko widzieć, motałam już 3 razy i efekt jest taki:

po 4 minutach zasnął, nie wiem też co z jego pozycją, czy pupka i nóżki są ok?:baffled:
a moze jakieś namiary na doradcę z poznania lub okolic, który mógłby m ina żywo pokazać co i jak:sorry:

Załączniki

• w chuście na spacerze.jpg
    w chuście na spacerze.jpg
    42,4 KB · Wyświetleń: 66
  • w chuście a spacerze spie.jpg
    w chuście a spacerze spie.jpg
    41,3 KB · Wyświetleń: 69
spróbuj może podwójnego krzyża.. Młody jest w takim wieku, że się będzie odpychac przy kieszonce.
a chustę ciągnij kawałek po kawałku a nie za całe poły. będziełatwiej dociągać. Pionowe pasy wsadź bardziej pod kolanka młodego. po zawiązaniu chusty jeżeli się pochylisz główka dziecka nie powinna się odchylać do tyłu. spróbuj ciut więcej naciągnąć na głowę ( nawet żeby głowę przykryło, a potem delikatnie zroluj chustę z główki do podstawy czaszki ( do wysokości uszków dziecka) będzie dobrze ;)

Aga robi się coraz chłodniej, dziecko ubieram na cebulkę no i jak jest w wózku to przykrywam go kocykiem. Czy jak go będę teraz nosić w chuście, to mogę ją traktować jako kocyk?

dokładnie tak. Chusta jest dodatkową warstwą na dziecku. Dodatkowo jak jest chłodno, to możesz założyć na siebie i dziecko dużą kurtkę i tak razem możecie iść..
Ja w chłody syna nosiłam tak(jak było chłodniej to kurtkę zapinałam na nas) Syn był w przerobionej kurteczce ( został sam kaptur i "golf" od kurtki, tak aby mu było ciepło w szyję i głowę)
Ea7Sq2xQpcv5Ec4ZFB.jpg

reklama
Fajnie na tym zdjęciu wyglądacie.
Z tą większą kurtką to dobry pomysł, poszukam coś w sklepach.
No i mam pytanie, jak dbać o chustę tkaną, tzn. jak ją prać i czy ją się prasuje

Do góry